Maribor v nogometu nima konkurence

Kaj prinaša nogometna pomlad, smo vprašali nekdaj vidna akterja, sedaj pa pozorna opazovalca slovenske nogometne scene, trenerja Pavla Pinnija in Ivana Marjona.

Ivan Marjon: “Recept so doma vzgojeni igralci in kakovostni tujci.” Foto: Nives Krebelj
Ivan Marjon: “Recept so doma vzgojeni igralci in kakovostni tujci.” Foto: Nives Krebelj

NOVA GORICA> Maribor je najbolje organiziran klub ki ima tudi zajetno točkovno prednost. To je rdeča nit razmišljanja obeh poznavalcev, ki se nadejata boljših časov za ligaški nogomet. Kdaj bodo ti napočili, pa je že drugo vprašanje. “Slovenski nogomet je zrcalna slika gospodarstva v državi. Ko ekonomija stagnira, se niti nogomet ne more razcveteti. Odvija se bitka za preživetje. Treba je delati, vztrajati in imeti potrpljenje. Drugega nam ne preostane,” je prepričan Pavel Pinni.

Bolj jasna so razmerja moči v ligi, kjer je Maribor izrazit favorit. “Klub je organiziran in dobro kadruje. Opazno pa je tudi, da so jim evropski nastopi dvignili samozavest na igrišču. Triglav potrebuje zmagoviti niz za obstanek, kar bo težko. Ostali? Boj za drugo mesto je še odprt. Olimpija ima kakovostno zasedbo, a razlike na lestvici so majhne. Tisti, ki bo povezal nekaj pozitivnih rezultatov, se lahko hitro dvigne po lestvici - in obratno,” napoveduje Pinni, ki tudi primorska prvoligaša uvršča v skupino kandidatov za evropski vozovnici.

“Novogoričani v pripravljalnem obdobju niso nikoli blesteli, prvenstvo pa je bila običajno druga zgodba. Nenazadnje ima ekipa po jesenskem delu več izkušenj. Poškodbe? So sestavni del športa. Priložnost za dokazovanje bodo dobili drugi. Zdaj je čas, da jo izkoristijo. Galešić je pomemben člen, vprašanje je le, kako je telesno pripravljen. Koper ima izkušeno ekipo, ki z vrnitvijo poškodovanih igralcev sodi v krog kandidatov za Evropo,” analizira novogoriški trener.

Ivan Marjon prav tako vidi Maribor v vlogi izrazitega favorita: “Presenečenja sicer niso izključena, a Maribor je v vseh segmentih najmanj korak pred konkurenco. Niti ne toliko po igralski plati, izstopa organizacija kluba. Olimpija je še na začetku te poti, na kateri se vzpostavlja red v klubskih strukturah. Prihod dokazanega trenerja je korak v tej smeri. Gorica stavi na domačo šolo in kasnejšo prodajo igralcev. Drugo oziroma tretje mesto je dosegljivo. Tudi Koper se lahko zavihti v Evropo. Doma vzgojeni igralci in kakovostni tujci, to je recept za vidnejši rezultat.”

Marjon sicer na klubsko sceno gleda kritično. “V dvajsetih letih je bilo premalo narejenega. Stanje, v katerem igralci zaradi finančne negotovosti niso osredotočeni na nogomet, dolgoročno ni vzdržno. Klubi bi morali izpolnjevati dogovore, brez stabilnosti ni razvoja. Mladi igralci gredo prezgodaj v tujino, pri čemer imajo menedžerji pomembnejšo vlogo od trenerjev,” je kritičen istrski trener.

ASO


Najbolj brano