Maribor tretjič zapored v evropsko ligo

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi 4. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Ljudskem vrtu izgubili proti češki Viktorii iz Plzna z 0:1 (0:1). Mariboru se tako ni uspelo uvrstiti v skupinski del lige prvakov, saj so Čehi prvo tekmo dobili s 3:1. Štajerci bodo evropsko pot nadaljevali v evropski ligi.

Mariborski vratar Jasmin Handanović je že v tretji minuti srečanja moral po žogo v mrežo (fotografija je iz arhiva) Foto: STA
Mariborski vratar Jasmin Handanović je že v tretji minuti srečanja moral po žogo v mrežo (fotografija je iz arhiva) Foto: STA

MARIBOR > Obračun pred glasnimi navijači na polnih tribunah Ljudskega vrta se je za domače začel zelo slabo. Čehi so odločno šli v tekmo in takoj poskrbeli za nekaj zmede v mariborski obrambi. Ta je klonila že v tretji minuti, ko so gostje prek Pavla Horvatha in Františka Rajtorala izigrali mariborske branilce, potem pa je Stanislav Tecl s približno desetih metrov s strelom po tleh ugnal še Jasmina Handanovića za vodstvo z 1:0.

Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.310, sodniki: Brych, Borsch, Lupp, Fritz in Winkmann (vsi Nemčija). Strelec: 0:1 Tecl (3.). Maribor: Handanović, Rajčević, Viler, Arghus (od 46. Filipović), Milec, Ibraimi, Cvijanović, Mertelj, Tavares (od 66. Mendy), Fajić, Bohar (od 75. Mejač). Viktoria Plzen: Kozačik, Horava, Limbersky, Tecl (od 75. Duriš), Horvath, Reznik (od 28. Petržela), Darida, Kovarik (od 85. Kolar), Prochazka, Rajtoral, Čišovsky. Rumeni kartoni: Viler, Filipović, Milec; Kolar.

Po golu so domači pritisnili in izpeljali nekaj nevarnih akcij, prišli do strelov, ki pa jih je gostujoča obramba pravočasno blokirala. V 19. minuti se je za strel s 25 metrov odločil Aleš Mertelj, močno sprožil, izkazal pa se je vratar Matuš Kozačik. Dve minuti pozneje je malce previsoko meril Agim Ibraimi z roba kazenskega prostora. V drugem delu prvega polčasa gledalci niso videli večjih priložnosti, so pa gosti nekajkrat pokazali, da lahko hitro kaznujejo vsakršno napako obrambe.

Kmalu po začetku drugega polčasa so imeli Čehi veliko priložnost za povišanje vodstva, a neodločnosti in zmede domače obrambe niso unovčili, strel Tecla proti vratom pa je Handanović obranil. Nekaj minut zatem je neoviran z 18 metrov sprožil Horvath, a meril malce premalo natančno. V deseti minuti drugega dela je po kotu rezervist Željko Filipović poskusil s peto ukaniti Kozačika, vendar je tudi on žogo poslal mimo cilja.

Trener Ante Čačić je v 66. minuti v igro poslal napadalca Jean-Philippa Mendyja namesto Marcosa Tavaresa, prvi pa se je takoj zatem znašel v priložnosti, a je nekoliko z desne strani kazenskega prostora žogo poslal mimo druge vratnice. Toda zatem so Čehi spet umirili dogajanje in mirno nadzorovali potek tekme. V 80. minuti je Mertljev poskus z roba kazenskega prostora gostujoči vratar ukrotil, tako kot tudi Ibraimijev udarec v izdihljajih tekme.

STA


Najbolj brano