Maribor proti Dinamu in tradiciji

Drevi in jutri bosta na igrišče stopila še preostala slovenska predstavnika v evropskih nogometnih pokalih. Maribor gostuje v Maksimiru pri Dinamu, Mura pa v Ljudskem vrtu pričakuje Lazio.

Nogometaši Luke Koper (v belih dresih) so pred dvema letoma namučili Dinamo Foto: Miha Koron
Nogometaši Luke Koper (v belih dresih) so pred dvema letoma namučili Dinamo Foto: Miha Koron

ZAGREB > Mariborčani so si že zagotovili preboj v evropsko ligo, če bodo preskočili še zagrebški Dinamo v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov (LP), pa bodo po 13 letih okusili tudi elitno klubsko tekmovanje. Obračuni med slovenskimi in hrvaškimi klubi so sicer v zadnjem desetletju izgubili precej (nacionalnega) naboja, a potencirano rivalstvo vsaj v medijih še vedno obstaja.

Od preostalih drevišnjih tekem tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov bo za primorske ljubitelje nogometa posebej zanimiv obračun videmskega Udineseja, ki ga čaka gostovanje pri portugalski Bragi.

Čeravno je na papirju favorit Dinamo, ki je v pretekli sezoni dosegel želeno uvrstitev v LP, pa Mariborčani še zdaleč niso brez možnosti. S serijskimi hrvaškimi prvaki se da igrati in jih tudi izločiti. Dinamo pač ni klub iz najmočnejših lig niti ni na ravni moštva tipa Ajax ali Benfica, s katerimi so se v zadnjem krogu kvalifikacij za LP še nedavno merili klubi iz držav z nižjim koeficientom Evropske nogometne zveze.

Skrivnosti med moštvoma ni. Uvodna kroga kvalifikacij za LP in prvenstveni začetek sicer še niso razkrili dejanskih razmerij moči. Zagrebški Dinamo še zdaleč ni tako močan kot pred leti, ko je dvakrat zapored (2007, 2008) izločil Domžale. Zdi se, da je tudi šibkejši kot pred dvema sezonama, ko so imeli precej preglavic s Koprom. Mariborčani, ki prav tako suvereno vladajo na domači sceni, pa v Evropi v letošnji sezoni še niso imeli pravega preizkusa. Željezničar in Dudelange pač ne sodita v srednji nogometni razred na stari celini.

In kakšen bo dvoboj Dinama in Maribora, po tem ko sta svojeglava klubska operativca Zdravko Mamić in Zlatko Zahović polnila medijske stolpce v preteklih dneh? Na mariborski klopi vlada trenerska kontinuiteta v podobi Darka Milaniča, tudi sicer Zahovićevega zaupnika. Dinamo je po številnih zamenjavah za hrvaške razmere bolj ali manj slovitih trenerskih imen ob koncu lanske zime prevzel domačin Ante Čačić, ki velja za strokovnjaka klasične šole: na treningih ima glavno besedo žoga. Poimensko so Zagrebčani gotovo močnejši. O tem pričata tržna vrednost in seznam (bivših) reprezentantov.

Mariborčani bodo z Dinamom igrali tudi proti tradiciji, v kateri so bili Zagrebčani v zadnjem desetletju boljši od slovenskih klubov v evropskih pokalih. Poleg Domžal in Kopra so v kvalifikacijah za ligo prvakov leta 2003 izločili prav Maribor, leto kasneje pa so v 1. krogu tedanjega pokala UEFA izločili ajdovsko Primorje

Arhitekt igre Zagrebčanov je Milan Badelj, ki se bo po obračunih z Mariborom preselil v Hamburg. Dodana vrednost naj bi bil nepredvidljivi naturalizirani Brazilec Sammir, za izkušnje pa bodo poskrbeli Jerko Leko, Josip Šimunić in Portugalec Tonel. Kakšni pa so mariborski aduti poleg nespremenjenega jedra zasedbe? Pod drobnogledom bosta predvsem makedonski Albanec Agim Ibraimi, ki naj bi bil s svojo ustvarjalnostjo protiutež Sammirju ter Hrvat Dejan Mezga, ki si je zgradil ime na slovenski sceni. Pravico na igrišču bo delil Turek Cüneyt Cakir, ki je sodil tudi na zadnjem evropskem prvenstvu. Navijaško ozračje na predvidoma dobro zapolnjenih tribunah Maksimira kljub napovedanemu prihodu Viol in popularni ceni vstopnic za domače privržence, naj ne bi bi bilo prevroče. Zagrebški Bad Blue Boysi so namreč na bojni nogi z Zdravkom Mamićem in tako ali drugače izražajo svoje nestrinjanje z njim.

Mura bo svojo evropsko zgodbo bržkone zaključila na obračunu z Laziom. Italijani bodo sicer svoje prvenstvo začeli šele konec tedna in niso v tekmovalnem ritmu, a kakovostna razlika je vendarle očitna. Po poškodbi Fabijana Cipota bo obrambne vrste okrepil Jure Travner, a to ne spreminja razmerja moči na igrišču. Sobočani se bodo po rezultatskih uspehih v predkrogih Evropske lige lahko usmerili na domače prvenstvo, kjer zasedajo zadnje mesto.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano