Maribor bo igral proti Sevilli

Evropska nogometna zveza je v Nyonu v Švici opravili žreb v obeh evropskih klubskih tekmovanjih, ligi prvakov in evropski ligi. Slovenija ima po zaslugi Mariboru svojega predstavnika v drugorazrednem tekmovanju, žreb pa je določil, da se bodo slovenski prvaki v šestnajstini finala 20. in 27. februarja pomerili s špansko Sevillo.

Slovenija ima po zaslugi Mariboru svojega predstavnika v drugorazrednem tekmovanju, žreb pa je določil, da se bodo slovenski prvaki v šestnajstini finala 20. in 27. februarja pomerili s špansko Sevillo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenija ima po zaslugi Mariboru svojega predstavnika v drugorazrednem tekmovanju, žreb pa je določil, da se bodo slovenski prvaki v šestnajstini finala 20. in 27. februarja pomerili s špansko Sevillo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NYON > Prva tekma štajersko-andaluzijskega dvoboja bo v Mariboru, povratna pa v Sevilli. Uefa je hkrati opravila tudi žreb za osmino finala, v katerem bi Mariborčani v primeru zmage proti Sevilli, zanimivo, naleteli ali na tekmeca iz istega mesta, torej na Betis, ali pa na ruski Rubin iz Kazana, s katerim so se merili v skupinskem delu.

Žreb v elitni ligi prvakov je določil dva velika derbija. Prvi bo med Barcelono in Manchester Cityjem, drugi pa Arsenal - Bayern München. Edini slovenski predstavnik Valter Birsa bo z Milanom igral proti Atleticu iz Madrida. Prve tekme osmine finala bodo 18. in 19. februarja ter 25. in 26. februarja, povratne pa 11. in 12. marca ter 18. in 19. marca. Ostali pari so: Olympiacos Pirej - Manchester United, Bayer Leverkusen - Paris St. Germain, Galatasaray - Chelsea, Schalke - Real Madrid in Zenit St. Peterburg - Borussia Dortmund.

Sevilla je v prvem delu evropske lige - igranje si je zagotovila preko kvalifikacij - nastopila v relativno lahki skupini skupaj s Slovanom iz Libereca, Freiburgom ter Estorilom. Osvojila je prvo mesto s tremi zmagami, prav toliko neodločenimi izidi in brez poraza. Na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan v Sevilli je dvakrat remizirala (Liberec, Estoril), dobro pripravljenost pa je pokazala predvsem v gosteh, saj je zmagala z dvema zadetkoma tako v Estorilu kot Freiburgu.

V španskem prvenstvu ji ne gre ravno najbolje. Formo je ujela šele po zmagi v prestižnem mestnem derbiju z Betisom (4:0) konec novembra. Od tedaj dalje ni izgubila tekme in se prebila do sedmega mesta na razpredelnici.

Šimundža: Nasprotnik je atraktiven

"Nasprotnik je atraktiven, dvakrat je osvojil pokal Uefe, v moštvu imajo odlične igralce. Sevilla pomeni nekaj v Evropi, veliko je že dosegla. Za nas bo to uživanje v dveh tekmah, priznanje za garaško delo, priznanje, da prezimimo v Evropi. Priprave se bodo začele teden prej, kot je bilo sprva načrtovano, po ustaljenem ritmu, brez sprememb. Do takrat bomo opazovali Špance v neposrednih prenosih, da bomo dobili neko sliko," je o žrebu uvodoma dejal trener Mariborčanov Ante Šimundža.

Po njegovem mnenju tekmec ni najtežji, nikakor pa ni lahek. "Žreb ni najtežji. Sevilla je v prvenstvu trenutno sedma, ne moremo reči, da nasprotnik ni zahteven, je pa dober, ima svoje ime, ni pa najtežji, lahko bi dobili tudi težjega. Z atraktivnostjo in samim nasprotnikom smo lahko zadovoljni. Lahko bi dobili šibkejšega ali močnejšega, vsak si je želel svojega, zdaj objokovati ali želeti drugega, je nepomembno. Iskali bomo, kar si vsi želimo," je dejal Šimundža.

Seville nikakor ne gre podcenjevati

Sevilla ima ogromno izkušenj v evropskih tekmovanjih, tudi v španskem prvenstvu meri visoko, precej let je igrala v ligi prvakov. "Ima ogromno reprezentantov in izkušenj. Težek tekmec bo, a moramo razmišljati, da smo mi pomembni, oni pa naj razmišljajo o sebi. Mogoče je kakovost Maribora proti Sevilli glede na tekmovanja, v katerih tekmujemo, nekoliko nižja, a naredili bomo vse, da jim otežimo življenje in se prikažemo v najboljši luči. Priprave bodo podrejene evropski ligi in domačemu prvenstvu. Na prvi tekmi si želim poln domač stadion, 20. februarja je v Španiji precej toplo, morda bomo zaradi tega malo v prednosti, če niso navajeni na tako nizke temperature. Tudi če bi prvo tekmo igrali v gosteh, bi za domačo razmišljal podobno. A najprej moramo narediti en korak, da lahko potem razmišljamo o drugem," je še dejal Šimundža.

Prvi strelec Seville, ki v španskem prvenstvu sodi med najbolj napadalne ekipe, saj v povprečju dosega 1,9 zadetka na tekmo, je hrvaški reprezentant Ivan Rakitić. Je hkrati tudi kapetan ekipe, v 14 tekmah pa je dosegel sedem zadetkov. Toliko jih je zabil tudi kolumbijski napadalec Carlos Bacca, štiri pa Kevin Gameiro iz Francije. Sevilla ima v svojih vrstah pet igralcev, ki bi lahko poleti nastopili na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Poleg Rakitića in Bacce še Alberta Morena, ki ga je za zadnje tekme vpoklical španski selektor Vicente del Bosque, portugalskega vratarja Antonia Beta ter igralca sredine igrišča iz Kameruna Stephana M'Bia.

V šestnajstini finala evropske lige bodo nastopili še štirje slovenski igralci. Salzburg Kevina Kampla je dobil Ajax, Roman Bezjak bo z Ludogorcem igral v Rimu proti Laziu, Josip Iličić s Fiorentino bo na prvi tekmi gostoval pri Esbjergu na Danskem, Benfica Jana Oblaka pa se bo merila s Paokom iz Soluna.

STA


Najbolj brano