Malo denarja, malo muzike

Zimski prestopni rok med slovenskimi nogometnimi prvoligaši je bil bolj kot ne miren. Razburkala ga je le Mura, od koder so se igralci raztepli na vse strani.

David Beckham se iz Los Angelesa seli v Pariz Foto: Danny Moloshok
David Beckham se iz Los Angelesa seli v Pariz Foto: Danny Moloshok

NOVA GORICA> Malo denarja, malo muzike. Tako bi lahko povzeli januarsko dogajanje, ki že po tradiciji ni ponudilo veliko prestopne dinamike. V klubskih blagajnah je z nekaj izjemami pajčevina, zato praktično ni bilo trgovanja med prvoligaškimi ekipami. Povečini so se igralci novim sredinam pridružili brez odškodnine ali na izposojo. Za slovenske klube pa je še bolj zaskrbljujoč podatek, da niso opravili nobenega posla oziroma prodaje na tuja tržišča, ki so slej ko prej zasičena.

Nogometaši Gorice bodo danes odigrali že peto prijateljsko tekmo pred spomladanskim nadaljevanjem sezone V športnem parku bo gostoval drugoligaš Šenčur. Novogoričani bodo zaigrali v zdesetkani zasedbi. Poškodbe oziroma bolezni pestijo Sašo Aleksandra Živca, Vasjo Simčiča, Miho Gregoriča, koprski prvoligaš pa ta konec tedna nima predvidenih tekem.

Iz tujine se nogometaši celo vračajo v slovenske klube, kar ni ravno spodbudno znamenje. V januarskih prestopnih rokih po Evropi moštva poskušajo popraviti, kar se da, oziroma poiskati igralske rešitve, ki bi jim bile v takojšnjo pomoč. Klubi pa se običajno skušajo otresti igralcev, ki ne sodijo v njihov koncept ali pa imajo previsoke plače.

Mariborska mreža

In slovenska realnost? Maribor je tisti, ki v zadnjem obdobju diktira prestopno dinamiko, pri čemer mu zaradi osiromašene konkurence niti ni potrebno plačevati odškodnin. Državni prvaki so vse posle oziroma dejavnosti opravili že pred prestopnim rokom, ki je bil le še formalnost za sklenitev dogovorov. Okrepili so se v napadu (Nusmir Fajić in Matija Smrekar) in obrambi (Nejc Mevlja) ter pri tem porabili le 30.000 evrov za bivšega napadalca Mure, ki je sicer ostala še brez kopice igralcev. Da bodo - če bodo - Sobočani vsaj za silo izpeljali sezono, so poskrbeli prav Mariborčani, ki so jim že v pretekli sezoni priskočili na pomoč. Spomladi bosta barve Mure tako branila še Alen Ploj in Rajko Rep, vse glasnejše pa so tudi govorice o vrnitvi Anteja Šimundže na klop črno belih.

Na evropski nogometni tržnici je vsekakor najbolj odmevala glamurozna selitev Davida Beckhama iz zvezdniškega Los Angelesa v s šejkovimi dolarji podprti Paris SG, kjer bo ostal do konca sezone. Nogometno najtežji pa je prestop Maria Balotellija, ki je za 20 milijonov evrov odškodnine zamenjal barve Manchester Citya z Milanovimi. Nekdanji Balotellijev klub Inter pa je dodatno pomladil moštvo. Wesley Sneijder je za 7,3 milijona evrov okrepil vrste turškega Galatasaraya, v italijansko prestolnico mode pa se je iz zagrebškega Dinama za 11 milijonov evrov preselil hrvaški čudežni deček, 18-letni Mateo Kovačić.

Olimpija, ki je na papirju glavni tekmec Maribora, ni veliko trgovala. Pripeljala je Nemanjo Mitrovića in Dejana Gerića, zaradi različnih nesporazumov pa izgubila Miho Zajca (Celje), v perspektivi pa bržkone tudi Bobana Jovića, ki sta bila tudi sicer v zadnjem delu jeseni na hladnem. Po koncu sezone bo brez odškodnine član zeleno belih postal Enis Đurković, sicer eno od odkritij jesenskega dela sezone.

Majhne spremembe

V večini preostalih prvoligašev so se zgodile minimalne spremembe. V Celju in Velenju so se zgodile na trenerski klopi. Celjane bo namesto Marijana Pušnika vodil Miloš Rus. Izpraznjeno mesto na klopi Velenjčanov, ki sta se jima pridružila Mate Eterović in David Kašnik, pa je po odhodu Aleš Čeha v reprezentančni štab zapolnil Jernej Javornik. Nova člana Aluminija sta postala Sandro Bloudek in Matic Črnic, Triglav se je okrepil z Luminom Diallom, k Domažalam pa je iz Mure prestopil Erik Janža, iz Kopra pa Dragan Čadikovski.

Prav Luka Koper se zdi, da je vsaj na papirju lahko zadovoljna s prestopnim rokom. Andrea Migliorini ima tudi izkušnje iz italijanske serie B, Gorana Galešića pa primorskim ljubiteljem nogometa ni treba posebej predstavljati. Bo pa moral še dokazati, da je lahko mož odločitve tudi v drugih nogometnih klubih oziroma okoljih, ne zgolj v novogoriškem. Pri slednjem iz meseca v mesec bijejo bitke za preživetje, zato je bila prestopna aktivnost kar se da racionalna. Iz Domžal je kot posojen igralec prišel Saša Aleksander Živec, iz tretjeligaških klubov pa sta se modro belim priključila Jani Šturm in Klemen Jerkič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano