Luka Koper, Hit Gorica - eni zelo zadovoljni, drugi niti ne

Luka Koper niti v tretjem primorskem derbiju sezone ni uspela premagati Hita Gorice, ki je iz Bonifike odnesla tisto, po kar je prišla - točko (0:0). V koprskem taboru sicer pravijo, da lov za Evropo ni izgubljen, a so že deset točk za Muro in 180 minut brez gola.

Milan Osterc se je  znašel v novogoriškem sendviču temnopoltega Welleja N
Milan Osterc se je znašel v novogoriškem sendviču temnopoltega Welleja N'diaeya, enega najboljših na igrišču, in Roka Buzetija Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Za gledalce so seveda najbolj pomembni zadetki, teh pa sobotni večerni nogometni dogodke ni ponudil. Je pa še dodatno razrahljal živce privržencem domačega kluba, ki vanj vse manj verjamejo, tudi sodeč po obisku.

Na stadionu Bonifika si je tekmo ogledalo 700 gledalcev. Rumeni karton je dobil Arčon.

Novogoričani so že od zime naprej imeli več zdravstvenih težav, zato so v Koper prišli po točko. “Zelo sem zadovoljen z razpletom,” je po tekmi dahnil trener vrtnic Miran Srebrnič, ki je dan pred tekmo ostal še brez napadalca Vincenteja. “Že nekaj časa ima težave s poškodbo aduktorjev, zato sem se odločil, da ne bo igral,” je njegove težave razložil goriški trener. Zanimivo, je da se z identično poškodbo ukvarja tudi Koprčan Davor Bagarić, ki ga presenetljivo ni bilo v postavi. “Ima tudi težave z aduktorji, kot Vicente,” je na vprašanje odvrnil koprski trener Milivoj Bračun. Res zanimiva naključja ...

Tekma je torej ponudila dinamično, odprto predstavo, v kateri so Koprčani proti koncu tekme vse bolj stavili na napad, ki pa je v učinkovitosti spet betežen. Koprčani so sprožili bistveno več strelov proti golu tekmeca, a so žoge večinoma letele mimo vrat, Novogoričani so bili nekoliko bolj racionalni. A ne spektakularni.

Statistika derbija - prekrški Luka Koper 15, Hit Gorica 16; rumeni kartoni - Koper 0, Hit 1; koti - Koper 6, Hit 4; streli v okvir vrat - Koper 6, Hit 3; prepovedani položaji - Koper 3, Hit 6.

Novogoričani so prvič zaigrali z Darkom Brljakom v vratih in Andrejem Komacem v sredini, v konici napada se je ob Vitu Plutu postavil živahnejši Kris Jogan, ki je bil v 35. minuti tudi najbliže zadetku. Več je bilo rošad pri kanarčkih. Miha Blažič se je s centralnega branilca pomaknil na desni bok, njegovo mesto je prevzel Enes Handanagić, ki je z Damirjem Hadžićem na levi strani obrambe prvič po dolgem času zaigral v prvi postavi. Danijel Marčeta se je pomaknil v zvezno vrsto, v nadaljevanju tekme na desni bok, ob Milanu Ostercu je nekoliko za njim v napadu zaigral tudi Davor Bubanja.

Koprčani so začeli silovito, Novogoričani so se pritiska nekoliko otresli v 16. minuti, ko je Plut sprožil prvi strel proti domačim vratom. Šele v 25. minuti se je nekoliko prebudilo tudi občinstvo. Če bi Koprčani imeli še vsaj enega zveznega igralca kot je Adnan Aganović, bi jim bilo veliko lažje. Po podaji Bubanje je našel luknjo v gostujoči obrambi in Brljaka resno zaposlil. Malo zatem je že malce razjarjeni Goran Galešić prvič na tekmi dobil uporabno žogo, a se je njegov dvoboj s Handanagićem (kot skoraj vsi naslednji) razpletel v prid slednjega. Do konca polčasa so imeli domači dve priložnosti za zadetek - najprej si je Siniša Linić izboril žogo, njegov poskus podaje ali strela je Brljak ujel tik pred Ostercem. Slednji je v sodnikovem podaljšku začel akcijo, ki seje po strelu Linića končala v telesih goriških branilcev na golovi črti.

Pri Koprčanih je težko poudariti kaj izrazito pozitivnega, pri gostih pa obeta okrepljena zvezna vrsta z izkušenim Komacem in razigranim Galešićem. Negativna plat koprske igre je slaba realizacija in padec ritma igre proti koncu tekme; podobne težave z uspavanimi napadalci imajo tudi gosti.

V drugem polčasu je sledilo najbolj intenzivno obdobje med 50. in 60. minuto - Hadžiću je po kotu strel z golove črte odbil Rok Buzeti, podajo Alena Jogana je Galešić lepo izkoristil in Hasiću končno priskrbel nekaj zahtevnejšega dela, nevarnosti pa je sklenil Bubanja, ki podaje Marčete za protinapad ni izkoristil, temveč se je zapletel z zanesljivim Arisom Zarifovićem in bil zamenjan.

Goričani so delovali bolj sveže in Galešić je s pridom izkoriščal več prostora, s prodori po desni strani pa načel precej ranljiv koprski bok. V končnici tekma sta bila po prekinitvah Welle N'diaye in Hadžić sta bila nenatančna.

“Gorica je za nas neugodna ekipa. Napadali smo od prve minute, se visoko postavili, imeli priložnosti, zato bi si zaslužili zmago. Borili smo se, nimamo si česa očitati,” je menil Damir Hadžić. Bolj zadovoljni so bili gosti. “Po eni strani je bil Koper bližje zmagi, po drugi strani pa smo s čvrsto igro v defenzivi ustavili njihove napade in osvojili točko. Igra ni bila vrhunska, bolj je šlo za nabijanje žog,” je tekmo ocenil goriški igralec Aris Zarifović.

Luka Koper: promet brez zaslužka

> Ermin Hasić -: Ni imel veliko dela. Še najbolj je segrel sebe in občinstvo, ko je žogo poslal med TV kamere.

> Miha Blažič - 5,5: Selitev na desni bok mu je delala težave, tako kot prodori Galešića.

> Damir Hadžić - 6,5: Poznalo se je, da je komaj čakal na priložnost. Na koncu tekme bi lahko bil junak.

> Enes Handanagić - 6,5: V igro je vstopil še en železni rezervist. A v tem času ni zarjavel - mimo njega ni bilo prehoda.

> Bojan Đukić - 6: Korektno je opravil nalogo, iz previdnosti se je izogibal čudnih letov žog.

> Ivica Guberac - 6: Zgodaj bi lahko obrnil potek tekme, a je slabo meril.

> Siniša Linić - 6: Splošni vtis je, da na igrišču prikaže manj, kot je sposoben. Dvakrat je imel gol na pladnju.

> Adnan Aganović - 6,5: Najboljši domači zvezni igralec. Ima občutek za podaje, a kaj, ko sam ne more postoriti vsega.

> Danijel Marčeta - 5,5: Po dolgem obdobju poškodb ni v pravi formi - morda pa ne igra na mestu, ki mu ustreza?

> Davor Bubanja - 5: Če bi človek seštel, kaj vse mu je uspelo zgrešiti, bi seznam segal tja do Pirana. Žoga noče v gol!

> Matej Pučko - 6: Željan igre je ob vstopu pospešil na nadzvočno hitrost. V igri je premalo konkreten.

>Milan Osterc - 6: Premeteni veteran ve koliko zmore, a kaj, kot to vedo tudi tekmeci. Vedno je dobro pokrit.

> Urban Žibert in Ivan Brečević - Igrala sta premalo za oceno.

Hit Gorica: dobili so, kar so iskali

> Darko Brljak - 6: Ob nekaterih koprskih akcijah je preveč plaval.

> Rok Buzeti 6,5 - Brez posebnih napak je opravil obrambne naloge. V 51. minuti je rešil soigralce.

> Alen Jogan 6 - Linića je njegovo posredovanje dolgo skelelo.

> Aris Zarifović - 6,5: V pičlem letu dni je dozorel. V obrambno vrsto Hita je vnašal zanesljivost in mir.

> Miha Gregorič - 6: Bil je malo viden, nekoliko v senci ostalih obrambnih igralcev.

> Goran Galešić - 6,5: Gospodar Hitove igre je bil takoj nevaren, ko je dobil malo prostora. Veliko je dajal, a dobil premalo povratnih žog.

> Sandi Arčon - 6: Zapomnili smo si ga po lepi podaji Galešiću.

> Andrej Komac - 6: Tretjič v karieri je oblekel belo-modri dres. Povezal je igro v sredini igrišča.

> Welle N'diaye - 6,5: Morda celo najboljši mož na tekmi. Škoda le, da pred oddajo žoge potrebuje toliko dotikov.

> Kris Jogan -5,5: Trudil se je, volje ni manjkalo, a napadalce se ocenjuje po učinku.

> Dino Martinović - 6: Takoj po vstopu je opazno poživil igro v napadu.

> Vito Plut - 5: Kaj se dogaja z Belokranjcem? V napadu ga daje melanholija.

Dejan Žigon -: Igral je premalo za oceno.

Sodnik Darko Čeferin - 6,5: Ni imel težkega dela, le pomočnik Anton Šinkovec je imel težave s prepovedanimi položaji.

ROK MAVER


Najbolj brano