Londonski Oskar za Oscarja

Prvi krog nogometne lige prvakov je poleg preverjenih asov, kot sta Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, zaznamoval Oscar. Brazilec je bil prvo ime obračuna med Chelseajem in Juventusom.

Oscar (na fotografiji v sredini v modrem dresu) je dosegel mojstrski drugi gol Foto: © Eddie Keogh / Reuters
Oscar (na fotografiji v sredini v modrem dresu) je dosegel mojstrski drugi gol Foto: © Eddie Keogh / Reuters

LONDON> Drugi gol 21-letnega Oscarja dos Santos Emboabe Júniorja v dvoboju branilcev naslova v ligi prvakov in stare dame je bil prispodoba domišljije, tehnične dovršenosti, poguma in natančnosti, združenih v enem strelu. Nogometna liga prvakov se je za krilnega nogometaša začela sanjsko.

Izidi sredinih tekem 1. kroga nogometne lige prvakov, skupina E - Chelsea : Juventus 2:2, Šahtar : Nordsjaelland 2:0; F - Bayern : Valencia 2:1, Lille : Bate Borisov 1:3; G - Celtic Glasgow : Benfica 0:0, Barcelona : Spartak Moskva 3:2; H - Manchester United : Galatasaray 1:0, Braga : Cluj 0:2.

Naloga je bila vse prej kot preprosta. S številko 11, ki jo je pred njegovim prihodom nosil eden od junakov Chelseajevih uspehov Didier Drogba, si je naložil kar precejšnje breme. Nič manjšega mu ni pred tekmo naprtil trener Roberto di Matteo, ki ga je umestil med zvezno vrsto in napadom. Namenil mu je vlogo policista, ki bo dihal za ovratnik Andrei Pirlu, dobil pa je veliko več: dva zadetka in švicarsko natančnost pri uporabnih podajah. Statistiki so jih zabeležili 33, napačne so bile le štiri.

Neizkušenost na mednarodnem prizorišču ni predstavljala nobene ovire. Sijajna posamična predstava je nekoliko nezasluženo zasenčila novo veliko vrnitev med žive italijanskih prvakov, ki bi skoraj zasukali izid po zaostanku z 0:2. Medijske naslovnice so pripadle Oscarju, ki naj bi ob Edinu Hazardu in Marku Marinu prinesel potreben odmerek sveže krvi Chelseaju. Za vse tri naj bi londonski klub odštel 60 milijonov evrov, le Oscarjevemu bivšemu klubu, brazilskemu Internacionalu, naj bi pripadlo 25 milijonov. Naložba se je vsaj na začetku izplačala. Chelsea po četrtem krogu vodi na lestvici angleškega prvenstva, mojstrovine brazilskega virtuoza pa so potisnile na stranski tir izgubo dveh točk z Juventusom v ligi prvakov.

V sredinem večeru je vidna vloga pripadla še enemu Brazilcu, sicer manj slovitega porekla Rafaelu Bastosu. 27-letni zvezni igralec je prispeval oba zadetka za gostujočo zmago romunskega prvaka Cluja pri Bragi. Dva gola za zmago Šahtarja pa je dosegel tudi 22-letni armenski reprezentant Henrik Miktarjan.

Londonska poletna zgodba se za Oscarja na igrišču sicer ni začela, kot bi si želel. Brazilija je prišla na olimpijske igre kot favorit številka ena za osvojitev naslova, Oscar pa je bil eden od predstavnikov - najvidnejši je seveda njegov vrstnik Neymar - novega brazilskega vala, ki naj bi čez dve leti v domovini nogometno reprezentanco vrnil na svetovni prestol. Olimpijske igre, na katerih Brazilija še ni osvojila zlate medalje, so bile kažipot. “Selecao” se je pričakovano prebila do finala na Wembleyju, kjer pa jim je načrte prekrižala Mehika.

Oscar, ki je z mlajšimi brazilskimi selekcijami osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, je opozoril nase že v finalu svetovnega prvenstva do 20 let, ko je dosegel vse brazilske gole za zmago nad Portugalsko s 3:2. Kmalu si je pridobil tudi zaupanje selektorja članske (in olimpijske) reprezentance Mana Menezesa, ki mu je na igrišču dal prednost pred še enim čudežnim dečkom Santosa, Gansom. Na olimpijskih igrah je nosil številko 10: ”Ponosen sem, da nosim dres s številko slovitih predhodnikov Peleja in Zica. Zavedam pa se, da sodobno nogometno pojmovanje številke deset zahteva širši igralski razpon: od obrambnih veščin do brezkompromisnega boja za vsako žogo,” je del svojega nogometnega razmišljanja razgrnil Oscar.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano