Lokalni derbiji imajo svoj čar

Zagnani atletski trener Marjan Korent iz Pivke je za naslednjega sogovornika v štafeti izbral predsednika Nogometnega kluba Košana Janka Kovačiča, ki je zadovoljen s prizadevnostjo svojih nogometašev.

 Foto: Simon Maljevac
Foto: Simon Maljevac

Nogomet ima v košanski dolini že dolgo tradicijo, v letošnji sezoni pa pomlajeno moštvo uspešno nastopa v primorski ligi. Predsednik kluba Janko Kovačič je zadovoljen tudi s številčnostjo podmladka: “V našem krožku imamo tudi pet let stare nogometaše, od osmih let naprej pa mladi upi že sodelujejo tudi v ligaškem tekmovanju. Otroci imajo na voljo številne krožke, kljub temu pa se jih veliko odloča za nogomet in tudi preostale športe. Zadovoljni smo tudi s številčnostjo ekip U-13 in U-15, skupno pri nas trenira okrog 60 mladih nogometašev. Upam, da bo mlade fante še naprej v takšnem številu zanimalo igranje nogometa.”

> Se lahko v vaš klub, ki je trenutno edini na Pivškem, včlanijo tudi mladi nogometaši iz drugih krajev?

“Kar nekaj otrok prihaja iz Pivke, zato dvakrat tedensko organiziramo pripravljamo treninge na stadionu v Pivki. Povezali smo se s trško skupnostjo in športno zvezo. Na lokalnem področju odlično sodelujemo z balinarji iz Košane, saj se nekateri nogometaši tudi člani balinarskega kluba in drugih društev.”

> Vam je umetna svetloba na nogometnem igrišču olajšali organizacijo treningov?

“Članska ekipa skoraj vse treninge opravi v večernih urah. Poleti se skušamo na takšen način izogniti največji vročini, jeseni pa je ob sedmih zvečer že tema. Nogometaši imajo službene obveznosti, zato se lahko v polnem številu zberejo šele zvečer in kakovostno trenirajo.”

> Kakšne so klubske ambicije v bližnji prihodnosti?

“Zaenkrat razmišljamo le o primorski ligi. Pred pričetkom letošnje sezone smo ekipo pomladili, naše moštvo je trenutno daleč najmlajše v ligi. Za igranje v tretji ligi bi potrebovali novo tribuno, urediti bi morali še kup drugih stvari, kar bi prineslo ogromno dodatnih stroškov. Trenutno je naš največji sponzor Občina Pivka, ki pokrije del stroškov, preostala pridobljena sredstva pa porabimo za vzdrževanje nogometnega igrišča. Vsi delamo prostovoljno in pohvaliti moram fante iz članske ekipe, ki vedno priskočijo na pomoč pri organizaciji tekem mlajših ekip. V mlajših kategorijah imamo kar nekaj velikih talentov, z njimi se ukvarjajo pretežno domači trenerji. Pričakujem, da tudi v naslednjih letih ne bo prišlo do večjih pretresov. Smo eden redkih klubov, ki že vrsto let neprekinjeno nastopa v primorski ligi. Verjamem, da tudi v prihodnosti ne bo prišlo do ukinitve članskega moštva. Ogrodje moštva bo še naprej slonelo na domačih igralcih.”

> Kako sodelujete s sosednjimi klubi?

“Pred štirimi leti smo imeli s klubi iz Podgrada, Kozine in Ilirske Bistrice skupni ekipi U-14 in kadetov. Pri članih smo v stiku Plamo, Ilirsko Bistrico in Železničarjem iz Divače. Občasno se pojavijo razmišljanja, da bi s skupnimi močmi sestavili močno ekipo, ki bi lahko konkurenčno nastopala v drugi ali tretji ligi, vendar je to povezano z infrastrukturo in financami. Na Goriškem imajo kar nekaj tretjeligašev, na našem področju pa ga nimamo, kar je slabo za nadaljnji razvoj mladih nogometašev, ki v srednješolskih letih odhajajo v močnejše klube.”

> Je za lokalne derbije v primorski ligi še vedno veliko zanimanja?

“Ravno derbiji proti Ilirski Bistrici, Plami in Postojni imajo največji čar in privabijo številne gledalce. Takšne tekme so za igralce in navijače poseben izziv. Tudi primorska liga je zato bolj zanimiva, malce manj zanimanja med našimi privrženci pa je za obračune proti klubom iz Istre.”

> Komu predajate štafeto?

“Štafeto predajam metalcu bumeranga Zdravku Slapniku iz Košane. Zanima me, kdaj se je navdušil nad tem športom in kakšne uspehe dosega na domačih in mednarodnih tekmovanjih?”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano