Lepi spomini ne bledijo

“Nogometu lahko dam še veliko, če bom le zdrav,” To je sporočilo Janija Šturma, ki se po šestih letih vrača h Gorici, kjer se je pokazal slovenski in mednarodni nogometni javnosti.

Jani Šturm (v modrobelem) dresu je imel v sezoni 2003/04 pomembno vlogo pri osvojitvi državnega naslova Gorice
Jani Šturm (v modrobelem) dresu je imel v sezoni 2003/04 pomembno vlogo pri osvojitvi državnega naslova Gorice 

NOVA GORICA> To so bili časi, ki se jih novogoriški privrženci spominjajo z nostalgijo. Jani Šturm je bil pomemben člen razigranega orkestra, ki mu je s klopi poveljeval Pavel Pinni, na igrišču pa aktualni trener in tedanji kapetan moštva Miran Srebrnič.

“Naenkrat sem se boril za naslov prvaka in nato igral še močne tekme v evropskih tekmovanjih. Očitno je bil preskok prevelik oziroma se je telo negativno odzvalo.”

Leto 2004 je bilo zlato tako za Gorico kot za Šturma, ki je pomagal spisati tudi nepozabno pravljico na Danskem. Novogoričani so s 5:0 odpihnili favorizirani Köbenhavn, dva gola pa je prispeval prav Šturm, ki se je naenkrat znašel na naslovnicah in v notesnikih tujih oglednikov. V zimskem prestopnem roku se mu je ponudila tudi enkratna (nogometna) priložnost. Zanj se je močno ogrel angleški drugoligaš Leicester city, a je dogovor padel v vodo po zdravniškem pregledu. Šturma je izdala načeta mečna mišica.

“Vse se je zgodilo izjemno hitro. Iz nižjeligaške slovenske realnosti sem se naenkrat boril za naslov prvaka in nato igral še močne tekme v evropskih tekmovanjih. Očitno je bil preskok prevelik oziroma se je telo negativno odzvalo. Vrnitev po poškodbi je bila težka. Okoliščine sem sicer skušal odmisliti, a ni šlo tako zlahka, kot bi si želel. Strah se je zasidral v podzavest,” je pojasnil Šturm, ki v nadaljevanju kariere zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni več zablestel v pravem sijaju. Pogost spremljevalec so bile poškodbe. Otoški nogomet je vendarle izkusil pri škotskem drugoligašu FC Dundee, po vrnitvi v Slovenijo in prestopu k tedanjim aktualnim državnim prvakom iz Domžal, kjer spet ni imel sreče z zdravjem, pa se je zdelo, da je njegove resne nogometne kariere konec.

Jeseni je združil moči z nekdanjimi soigralci iz šampionskega obdobja pri Gorici Jako Šabcem, Simonom Živcem, Enesom Demirovićem ..., Brda pa so se zavihtela pod vrh tretje lige zahod: “Dobro smo se ujeli na in izven igrišča. Pravi užitek je bilo igrati in zmagovati,” je pojasnil Šturm, ki se ne boji novega prvoligaškega izziva. Osnovni cilj je, da bi ostal zdrav in opravil celotne priprave. ”Verjamem, da lahko hitro ujamem ritem na treningih in prijateljskih tekmah,” je strnil pričakovanja napadalec iz Ceglega v Goriških Brdih, ki bo z 31 leti spomladi tudi najstarejši član novogoriške zasedbe. ”Soigralci so me lepo sprejeli, v moštvu vlada pozitivno ozračje. Čutim, da ekipi lahko pomagam. Ali bo to z goli in asistencami ali kako drugače, niti ni pomembno. Zadetki so za napadalca sicer blagodejni, a si nisem postavil osebnega cilja. Pomembno je, da se kot ekipa čim prej znebimo skrbi okrog obstanka v ligi. Potem lahko tudi presenetimo.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano