“Kuhinjski” dan D za skupino C

Danes je dan D za skupino C. V troboju Španije, Hrvaške in Italije bo v četrtfinalu prostora le za dva. Tudi Irska ne bo zgolj v vlogi opazovalca.

Antonio Cassano (levo) in Mario Balotelli. Bosta prekinila strelski post? Foto: Reuters
Antonio Cassano (levo) in Mario Balotelli. Bosta prekinila strelski post? Foto: Reuters

POZNANJ, GDANSK> Po skandinavski kuhinji leta 2004 tokrat še mediteranska, a brez italijanskih primesi? To je glavno vprašanje, ki (si) ga zastavljajo italijanski novinarji pred drevišnjim tretjim krogom v skupini C. Tudi na tiskovni konferenci hrvaške reprezentance so vztrajno ponavljali obrabljen refren. Od selektorja Slavena Bilića so dobili to, kar so hoteli slišati: “Mi smo športniki in starši, prihajamo iz katoliške države. Neumno se počutim, ko moram govoriti o tem. Če pa me že sprašujete, Italija in Evropa sta lahko brezskrbni. Mislim, da govorim tudi v imenu Špancev. Na to nismo niti pomislili.”

Vrstni red - Španija (razlika v golih 5:1) 4 točke, Hrvaška (4:2) 4, Italija (2:2) 2, Irska (1:7) 0. Če Španija in Hrvaška remizirata 2:2, obe napredujeta.

Bolj zanimivo bo videti, kako se bodo Hrvati zoperstavili aktualnim evropskim in svetovnim prvakom, z enim ali dvema klasičnima napadalcema. Proti Italiji je Bilić preizkušal obe opciji. Ker pa je Španija močna v zvezni vrsti, gre pričakovati, da bodo Hrvati okrepili sredino igrišča. Mario Mandžukić naj bi zasedel mesto na krilnem položaju, od prve minute pa bi lahko zaigral Danijel Pranjić, ki lahko igra v obe smeri. Na klop naj bi se v tem primeru usedel Ivan Perišić, ki več daje v ofenzivnem delu. Pravzaprav naj bi se Hrvati poskušali zoperstaviti Špancem po italijanskem receptu: agresivno, dinamično, z zadnjo vrsto čim dlje od lastnega gola. Kaj pa Španci: bodo igrali z napadalcem ali brez njega, bo v moštvu Fernando Torres ali Cesc Fabregas ali kar oba. To ve le Vicente del Bosque. Če tvegamo z napovedjo, potem bo tekmo začel Fabregas, Torres pa bo džoker na klopi.

Italija bo proti Irski zagotovo igrala z dvema napadalcema. Tako kot na uvodnih tekmah bosta v udarni enajsterici Antonio Cassano in Mario Balotelli, ki na tem EP še nista zadela. Pod drobnogledom je predvsem Balotelli, ki je na treningu dobil udarec, a naj bi bil nared. V reprezentanci je zbral deset nastopov in en gol. ”Koliko časa ga bomo še čakali? Do konca drevišnje tekme. Verjamem, da bo pravi,” je sporočil italijanski selektor Cesare Prandelli. Njegov rojak na klopi Irske Giovanni Trapattoni napoveduje, da bodo njegovi izbranci dali vse od sebe. Kaj pa italijanska kuhinja?

Možnih razpletov je več. Največ kombinacij je seveda v primeru, če Hrvaška in Španija remizirata, Italija pa premaga Irsko. Če se bo tekma Hrvaške in Španije končala brez golov in Italija premaga Irsko (ni pomembno s kakšno razliko), bi zaradi doseženih golov v medsebojnih tekmah prvo mesto osvojila Italija pred Španijo. Izpadla bi Hrvaška zaradi slabše skupne razlike v golih. Če se tekma Hrvaška : Španija konča z izidom 1:1, bo o napredovanja odločala skupna gol razlika ali celo koeficient na lestvici Uefe. Italija bi za četrtfinale potrebovala zmago z dvema goloma razlike in z vsaj tremi doseženimi zadetki (3:1, 4:2 ...). Če Španija in Hrvaška remizirata 2:2, oziroma z več goli, obe napredujeta ne glede na razplet dvoboja Italije in Irske.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano