Košarkarski sindrom

Slovenska nogometna reprezentanca je zabeležila še eno kvalifikacijsko ničlo z Norvežani. Torkov poraz je bil po razvoju dogodkov še posebej boleč. Po dveh odigranih krogih v skupini E je slovenska izbrana vrsta še edina brez točke. Tako slabega starta Slovenija ni zabeležila od kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 1998, ko je nanizala tri poraze.

Na vrhu in na dnu: Švica (na fotografiji v rdečih dresih) ima po dveh krogih skupine E poln izkupiček, Slovenija pa je še brez točke  Foto: Tamino Petelinsek
Na vrhu in na dnu: Švica (na fotografiji v rdečih dresih) ima po dveh krogih skupine E poln izkupiček, Slovenija pa je še brez točke  Foto: Tamino Petelinsek

OSLO> Tekmeci in skupine so v času seveda neprimerljivi. Neredki v nogometnih krogih so izbrancem Slaviše Stojanovića po zahtevnem tekmovalnem razporedu skupine in neprepričljivih predstavah na prijateljskih tekmah tudi napovedovali klavrn izkupiček po uvodnih dveh krogih. Bolj črn scenarij pa bi težko spisali tudi najbolj zagrizeni nasprotniki aktualnega selektorja.

Skupina E, izidi 2. kroga - Norveška : Slovenija 2:1, Ciper : Islandija 1:0, Švica : Albanija 2:0; vrstni red - Švica 6 točk, Islandija, Albanija, Norveška, Ciper 3, Slovenija 0; Pari 3. kroga (12. oktober) - Slovenija : Ciper, Švica : Norveška, Albanija : Islandija.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je še optimist: “Kvalifikacije so še dolge. Obstajajo ne samo teoretične, ampak tudi realne možnosti, da se uvrstimo na prvenstvo. Počakajmo, kako se bodo stvari odvijale.” V igri je še precej (8) tekem in 24 točk. Preboj na svetovno prvenstvo v Braziliji ni misija nemogoče. Po videnem pa tudi tekmeci - vsaj za drugo mesto - ne sodijo v kategorijo nepremagljivih. A podobno razmišljajo tudi druge reprezentance v skupini, ki so začutile priložnost.

Valter Birsa si gostovanja v Oslu tako in drugače ne bo zapomnil po dobrem. Zaradi poškodbe stegenske mišice, bo gotovo izpustil nedeljski obračun med Torinom in Interjem v serie A. Včeraj pa je bil tako kot še 15 njegovih nekdanjih soigralcev in predsednik Genoe ovaden disciplinski komisiji pri italijanski nogometni zvezi, ker je na tekmi s Sieno predal dres nezadovoljni domači navijaški skupini, ki je prekinila dvoboj.

Stojanović je zamenjal več kot tretjino udarne enajsterice že po prvi kvalifikacijski tekmi Švico. Spremembe napoveduje tudi za prihodnje, kar ni nujno slabo. Iz izkušenj pa vemo, da je najboljše rezultate (uvrstitev na evropsko prvenstvo 2000 ter svetovni prvenstvi 2002 in 2010) Slovenija dosegla s standardizirano postavo, v kateri so bile tri, štiri alternative. Stojanović je slabem letu, od kar je sedel na selektorsko klop, precej rotiral. Domala nezamenljiva, če seveda ne pride do poškodb, je le obrambna vrsta. Vse ostalo je podložno spremembam, s katerimi doslej ni imel prav srečne roke. Razvoj dogodkov mu na prvih dveh tekmah sicer ni bil naklonjen. Po mnogo čem je razplet tekme z Norvežani spominjal na nesrečne epizode košarkarske reprezentance.

Stojanović pogreša kombinatoriko, a sestava zvezne vrste kot osrčja moštva je na vsaki tekmi drugačna. In za oktobrski termin, ko se bo Slovenija pomerila najprej s Ciprom doma in nato z Albanijo v gosteh, spet napoveduje svežo kri, ki naj bi jo prinesli upi iz mlade reprezentance. Če je namreč na prijateljskih tekmah šepala faza branjenja, sta dve števni tekmi razkrili obilo slabosti tudi v napadalnem učinku. En zadetek, ki ga je po prekinitvi in odbitku dosegel Marko Šuler, je premalo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano