Koprčan bo sodil v bitki za Gdansk

Četrtfinalni boji bodo imeli tudi primorski pridih. Koprčan Damir Skomina bo v Gdansku sodil jutrišnji obračun Nemčije in Grčije.

Damirja Skomino čaka jutri tretja tekma na tem evropskem prvenstvu Foto: Felix Ordonez
Damirja Skomino čaka jutri tretja tekma na tem evropskem prvenstvu Foto: Felix Ordonez

GDANSK> Za slovensko sodniško ekipo - Damirju Skomini bodo na igrišču pomagali še stranska sodnika Primož Arhar in Matej Žunič ter sodnika za golom Slavko Vinčić in Tolminec Matej Jug - bo to tretja tekma na prvenstvu. Skomina in kolegi so očitno dobro opravili svoje delo v skupinskem delu tekmovanja, kjer so delili pravico na dveh dvobojih, Danska : Nizozemska in Švedska : Anglija.

Evropska nogometna zveza je za EP izbrala 12 sodniških ekip iz 12 držav. Pred izločilnimi boji jih na Poljskem in Ukrajini ostaja še dobra polovica. Med njimi je tudi Skomina, ki tako ostaja v igri za sojenje finala.

Predčasno se je moral posloviti eden od najboljših evropskih sodnikov, Madžar Viktor Kassai. S svojim kolegom za gol črto sta spregledala zadetek za izenačenje Ukrajincev proti Angliji v zadnjem krogu skupine D. Od EP so se že poslovili tudi Španec Carlos Velasco Carballo, ki je sodil otvoritveno tekmo med Poljsko in Grčijo, Nizozemec Björn Kuipers, ki je zaradi nevihte prekinil dvoboj Ukrajine in Francije, in Nemec Wolfgang Stark. Slednji je razhudil Hrvate na tekmi s Španijo.

Današnjo prvo četrtfinalno tekmo med Portugalsko in Češko bo sodil Anglež Howard Webb, sobotni dvoboj med Španijo in Francijo so dodelili Italijanu Nicoli Rizzoliju, nedeljski obračun Anglije in Italije pa Portugalcu Pedru Proenci.

In kaj čaka Skomino na jutrišnjem dvoboju? Vse prej kot lahko delo. Nemčija bo proti Grčiji v vlogi izrazitega favorita, a v podobnem položaju so bili v soočenju z evropskimi prvaki iz leta 2004 tudi Rusi v zadnji tekmi skupinskega dela. Grki sicer ne bodo mogli računati na pomoč svojega kapetana, nespornega vodje in strelca zmagovitega zadetka proti Rusom Giorgiosa Kargounisa, ki ima parna rumena kartona, lahko pa se zanesejo na neuklonljiv duh moštva in viharni temperament. Oboje izražajo tudi na igrišču, pri čemer ne manjka niti gledaliških vložkov.

Naboj bo, vsaj z grške strani, občuten. Tekma z Nemčijo namreč ponuja precej simbolike, ne le zaradi zgodovinskih dejstev, pač pa tudi zaradi aktualnega politično-gospodarskega položaja, v katerem se je znašla Grčija. Prav uspehi na športnem področju nudijo Grkom nekaj zadoščenja. Morebitna izločitev Nemčije in preboj v polfinale bi bila primerljiva z naslovom evropskega prvaka, do katerega jih je pred osmimi leti popeljal - Nemec, Otto Rehhagel.

ASO


Najbolj brano