Katanec spet za zgodovino

Po drevišnjih kvalifikacijskih tekmah seznam reprezentanc uvrščenih na svetovno prvenstvo še ne bo popoln, se bo pa podaljšala vrsta tistih, ki Brazilije ne bodo videli. Slovenija ima domovino nogometa še vedno na obzorju.

 Foto: Primoz Lovric
Foto: Primoz Lovric

BERN > Slovenija ima tudi drevi tako kot pred svojimi zadnjimi štirimi kvalifikacijskimi tekmami v skupini E le en cilj, zmago. Druge kalkulacije so odvečne in moteče. Če bo Slovenija še petič zapored osvojila poln izkupiček, se bo tako ali drugače zapisala v zgodovino, ne glede na razplet dvoboja Norveška : Islandija, kjer bodo slovenski privrženci stiskali pesti za gostitelje. Švicarji so si sicer že zagotovili vozovnico za Brazilijo, a zategadelj pot do zmage v Bernu ne bo nič bolj preprosta.

Slovenski selektor Srečko Katanec utegne v Bernu poslati na igrišče enajsterico, ki je začela tekmo z Norvežani. Kevin Kampl in Zlatan Ljubijankić sta na zadnjem treningu v Kranju sicer vadila po posebnem programu, a naj bi bila za dvoboj s Švico nared.

Švica v devetih kvalifikacijskih tekmah še ni izgubila, in si gotovo ne želi privoščiti poraza pred domačimi privrženci. Gostitelji pa bodo imeli še en motiv. Z novimi tremi točkami in ob ugodnem razpletu preostalih tekem bi si lahko varovanci Ottmarja Hitzfelda pred žrebom za svetovno prvenstvo priigrali status nosilca. A to spet sodi v sfero preračunavanj, ki na igrišču ne bodo igrala ključne vloge. Glavna vodila bodo moštvena osredotočenost, kompaktnost, organiziranost v igri, pa tudi posamični navdih.

Zdesetkana slovenska reprezentanca premore veliko pozitivnih atributov. Je pa res, da je švicarska izbrana vrsta kakovostnejša od preostalih tekmecev v skupini, Islandije, Albanije, Cipra in Norveške, ki jih je Slovenija premagala na zadnjih štirih tekmah. Domnevno naj bi sicer gostitelji ob Xherdanu Shaquiriju spočili še nekatere nosilce igre, a to utegne biti račun brez krčmarja.

Bolj pomenljiv je sledeči statistični podatek: izbrana vrsta pod taktirko Srečka Katanca je na zadnjih treh tekmah ohranila mrežo nedotaknjeno. Na prvih šestih dvobojih pa so tekmeci Sloveniji zabili kar deset golov. Tekma v Bernu se bo pričela ob 20. uri. Za predjed pa si bodo nogometni privrženci v novogoriškem športnem parku ob 17. uri ogledali dvoboj mladih reprezentanc Slovenije in Bolgarije.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano