Kako zrušiti Maribor

Sredin večer, ponavadi namenjen tekmam lige prvakov, prinaša v Koper slovensko ligo s pridihom evropske, oziroma njenega udeleženca, državnega prvaka iz Maribora.

Zadnji derbi na Bonifiki sta Koper in Maribor (Nejc Potokar  ustavlja Ivana Brečevića) odigrala aprila, bilo je 2:2 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zadnji derbi na Bonifiki sta Koper in Maribor (Nejc Potokar ustavlja Ivana Brečevića) odigrala aprila, bilo je 2:2 Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Seveda bi bilo ozračje okrog Bonifike bistveno bolj napeto v pričakovanju gostovanja državnih prvakov, če bi kanarčki minulo soboto vknjižili pričakovane točke proti Aluminiju, saj bi v tem primeru na lestvici zaostajali za šest in ne za osem točk, ob podvigu pa bi se zaostanek stopil na tri točke, kar bi zagotovo razvnelo vročico državnega prvenstva.

Osem točk zaostaja Luka Koper za Mariborom.

Toda gostovanje Maribora samo po sebi predstavlja nogometni praznik, zato je kljub temu pričakovati številno občinstvo, čeprav bo tekma sredi delovnega tedna, z začetkom ob 20. uri. Štajerci z močnim primorskim pridihom uspešno zastopajo slovenski nogomet v Evropi, doma pa po četrtini prvenstva že premočno vodijo in postavljajo hipoteko na državni naslov.

“Naj bo na vrhu ali dnu, Koper je vedno 'našpičen' proti nam, tečni so kot ose,” nam je še pred časom dejal eden od Primorcev na začasnem delu v Mariboru. In tako je tudi bilo. Tekme med Mariborom in Koprom so bile zadnja leta vselej prava poslastica, z izjemo prve letošnje, v kateri Koper proti drugi postavi Maribora ni blestel, po izključitvi Mateja Palčiča pa je v kazenski prostor “parkiral avtobus.” Tekma, na kateri se je od vijolic poslovil Etien Velikonja, se je končala brez zadetkov.

Luka Koper je na lestvici takoj za vijoličastimi, na drugem mestu, toda zaostanek je že za skoraj tri zmage. Koprčani so slabši vajenci; želeli so si namreč, da bi na drugem mestu pobegnili ostalim zasledovalcem za mesta v Evropi, kar se jim s spremenljivimi predstavami v zadnjih krogih ni posrečilo. Prebujena Olimpija se je Kopru približala le na točko zaostanka.

18:1 je razmerje v danih in prejetih zadetkih Maribora v zadnjih štirih tekmah.

“Sobota ni bil naš dan - pač se zgodi tudi slab dan. Z Mariborom so vedno težke tekme. Proti njim sem izgubil le eno tekmo. Dobro se bomo pripravili in pričakujem, da bomo izvlekli pozitiven rezultat,” je pred dvobojem povedal koprski trener Milivoj Bračun. Zagotovo pa Koprčani v tekmo ne vstopajo kot favoriti, po spremenljivih igrah je tudi vprašljivo, na kako visoki ravni bo - kljub izzivu - morala v ekipi. Na roko jim ne gre niti dejstvo, da je glavni mož obrambe Matej Rožič Mavrič zbral že štiri rumene kartone in bo na derbiju le gledalec. O ostalih kadrovskih potezah pa na tem mestu ne bi ugibali, saj Bračun iz kroga v krog preseneča.

Mariborčani se z gostovanjem na Bonifiki ne obremenjujejo pretirano, temveč pokajo od samozavesti po zadnjih zmagah proti Panathinaikosu in v državnem prvenstvu. A vendar ne gre pričakovati, da bi tokrat Darko Milanič na igrišče poslal drugo postavo, temveč bo najbrž začel z večino igralcev udarne enajsterice.

ROK MAVER


Najbolj brano