Jiraček popeljal Čehe v četrtfinale

Češka nogometna reprezentanca je v 3. krogu evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini v Vroclavu premagala Poljsko z 1:0 (0:0) in si zagotovila nastop v četrtfinalu.

Poljaki se tokrat niso veselili Foto: Reuters
Poljaki se tokrat niso veselili Foto: Reuters

VROCLAW> Čeprav so poljski nogometaši začeli tekmo bolje in bili v prvi polovici prvega polčasa boljši tekmec, pa so nato Čehi prevzeli vajeti igre v svoje roke. Zapravili so številne priložnosti, v 72. minuti pa je ni zapravil Petr Jiraček, ki je postal češki junak ob uvrstitvi v četrtfinale letošnjega EP.

V češki ekipi je na zadnji tekmi skupinskega dela manjkal poškodovani kapetan Tomaš Rosicky, ki ni pravočasno okreval po težavi z mečno mišico, njegovo mesto v enajsterici pa je zasedel vezist Viktorie Plzen Daniel Kolar. Na drugi strani se je po kazni v poljsko moštvo vrnil vratar Wojciech Szczesny, a je ostal na klopi, kajti poljski selektor Franciszek Smuda se je odločil, da bo branil Przemyslaw Tyton.

Čehi so hitro prišli do priložnosti, po podaji Theodorja Gebre Selassieja bi lahko do strela prišel Vaclav Pilar, a je zgrešil celo žogo. Poljaki so v uvodu prišli do prostega strela, toda Ludovic Obraniak je zadel le zunanji del mreže. V 10. minuti je Obraniak lepo podal do Roberta Lewandowskega, ki pa v kazenskem prostoru ni znal ogroziti Petra Čecha. Dve minuti kasneje so sogostitelji turnirja stare celine znova prišli do priložnosti.

S prostega strela je še enkrat podal Obraniak, do zaključnega strela pa je prišel Sebastian Boenisch, toda njegov poizkus ni našel poti do češkega gola. Boenisch je nekaj minut kasneje streljal še iz razdalje, Čech pa je žogo odbil v kot. V 22. minuti je do strela z glavo prišel še Marcin Wasilewski, na pravem mestu pa je bil češki čuvaj mreže, ki je bil med najbolj zaslužnimi, da se v prvem polčasu ni spremenil rezultat.

Poljsko ofenzivo je v 29. minuti prekinil Kolar, njegov strel pa ni resneje ogrozil gola Tytona. V 37. minuti je v kazenski prostor podal David Limbersky, Milan Baroš se je sam znašel pred poljskim vratarjem, a izkušenemu češkemu napadalcu ni uspelo ustaviti žoge. Še enkrat so Čehi poizkusili nekaj trenutkov pozneje, tokrat prek Jaroslava Plašila, ki pa ni resneje ogrozil Tytona. Ta je bil dobro postavljen. Ofenzivo češke ekipe je nadaljeval Pilar, ki je v prvem strelu zadel soigralca, a je prišel do novega poizkusa, njegov strel pa je brez večjih težav ubranil poljski vratar.

V nadaljevanju so bili Čehi boljši tekmec, a si niso ustvarili resnejše priložnosti. Po dobri uri igre je do strela z glavo prišel Gebre Selassie, v 65. minuti pa so češki nogometaši vendarle prišli do velike priložnosti. V kazenskem prostoru je do strela z glavo prišel Tomaš Sivok, vendar je bil na pravem mestu Tyton, ki je poizkus obranil in odbil žogo. Poljski vratar je bil dobro postavljen tudi dve minuti zatem, ko je zapretil Milan Baroš.

Češko obleganje poljskih vrat pa se je obrestovalo v 72. minuti. Po protinapadu je Baroš v kazenskem prostoru našel Petra Jiračka, ki je žogo lepo sprejel in jo poslal v desni kot poljskih vrat. Poljski nogometaši, ki niso našli načina, kako ogroziti nasprotni gol, so v 86. minuti prek Dariusza Dudke le prišli do strela, a je njegov strel zletel mimo gola Čecha.

Ko je že vse kazalo, da poljski nogometaši ne morejo več ogroziti Čehov, pa je v 94. minuti lepo sprožil Jakub Blaszczykowski, njegov strel je blokiral Michal Kadlec, zatem je streljal še Lewandowski, na mestu pa je bil Gebre Selassie in slavje ob uvrstitvi Čehov v četrtfinale se je lahko začelo.

STA


Najbolj brano