Izraelska razglednica

Miran Burgić je po zaključku avstrijskega zdomskega poglavja konec septembra odprl novo v vseh pogledih. V izraelskem Hapoel Ramat Ganu se je v slabih treh mesecih soočil s kopico (nogometnih) spoznanj.

Za nekdanjega napadalca Hita Gorice Mirana Burgića je Izrael tretja postaja v tujini  Foto: Boštjan Bensa
Za nekdanjega napadalca Hita Gorice Mirana Burgića je Izrael tretja postaja v tujini  Foto: Boštjan Bensa

TEL AVIV > Bližnji vzhod se neredko pojavlja na medijskih naslovnicah zavoljo naelektrenega ozračja, ki vlada na tem območju. Športni zdomci, ki si služijo kruh v obljubljeni deželi, so se na specifičen varnostni položaj že navadili, več vznemirjenja pa seveda povzroča obstreljevanje med Izraelci in Palestinci, ki občasno izbruhne na spornih ozemljih. Tako je bilo tudi pred poldrugim mesecem, ko pa navzlic smrtnim žrtvam športni utrip ni bil pretirano moten. V izraelskem nogometnem prvenstvu so denimo odpovedali le dve tekmi.

“V Tel Avivu smo ves ta čas vadili in igrali. Enkrat smo sicer morali prekiniti trening zaradi zračnega alarma, a na to se navadiš, tako kot se okolica. Moje dekle je sicer zaradi razmer odpotovalo domov, a se bo v kratkem vrnilo. Tukajšnji prebivalci ne zganjajo preplaha, vsakdanje življenje poteka po bolj ali manj ustaljenih tirnicah. Vrtci in šole so bili odprti. Poostreni varnostni ukrepi pa so tako ali tako že običajni. Ko vstopiš v podzemno garažo oziroma nakupovalni center, si temeljito pregledan,podobno kot na letališču,” je pojasnil Miran Burgić, ki je po temperaturno hladnih sezonah v švedski prestolnici Stockholmu in avstrijskem Innsbrucku v Izraelu deležen blagodejnega podnebja, v katerem se temperature čez dan povzpnejo tudi na 20 stopinj. Najboljši strelec slovenskega prvenstva iz sezone 2005/06 prebiva v četrti Ramat Gan, od centra Tel Aviva pa je oddaljen kakih pet kilometrov.

Manj spodbudno se za zdaj razvija nogometna zgodba na igrišču, tako za ekipo kot za Burgića osebno. Nekdanji napadalec Hita Gorice je po prihodu v Izrael sicer dokaj hitro dobil priložnost v prvi enajsterici, a se je njegov status po zamenjavi trenerja spremenil na slabše. V sistemu igre z enim klasičnim napadalcem dobiva prednost Rus Arhipov, 28-letni Burgić pa ima vlogo rezervista in pobira drobtinice. ”Nisem prišel v Izrael, da bi sedel na klopi. Igranje je prioriteta. Upam, da se bo sčasoma kaj spremenilo, sicer utegnem zamenjati klub,” je pojasnil Burgić, ki je podpisal pogodbo do konca sezone. Tudi moštvu ne cvetijo rožice. Ekipa zaseda predzadnje mesto v 14-članski ligi, čeprav je zaostanek za ubežniki majhen.

“Dejansko smo tretji klub v Tel Avivu. Hapoel in Maccabi imata tako in drugače primat v prestolnici, kjer si delita tudi navijaško podporo. Preostale, vključno z našim klubom, spremlja majhno število privržencev,” je pojasnil Burgić, ki je povlekel vzporednice tudi s švedskim in avstrijskim prvenstvom: ”Lige so po kakovosti primerljive. V Avstriji in na Švedskem je bil večji poudarek na fizični moči in količini treninga, v Izraelu bolj prisegajo na tehnični nogomet.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano