Izrael je še precej daleč

Zdesetkani, a samozavestni. To je vodilo mlade nogometne reprezentance, ki jo v petek in prihodnji torek čakata pomembni tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Enej Jelenič bo  morda eden od adutov mlade slovenske reprezentance   Foto: Bostjan Bensa
Enej Jelenič bo morda eden od adutov mlade slovenske reprezentance  Foto: Bostjan Bensa

MARIBOR> Izračun je preprost: z dvema domačima zmagama nad Malto in Finsko bi se učenci Tomaža Kavčiča obdržali na vrhu razpredelnice skupine 2 za uvrstitev na evropsko prvenstvo reprezentanc do 21 leta, ki ga bo prihodnje leto gostil Izrael. Pot do prvenstva stare celine je sicer še dolga. Le prvo mesto v skupini zagotavlja dodatne kvalifikacije med 14 najboljšimi reprezentancami, ki se bodo v izločilnih bojih pomerile za sedem prostih mest na EP, kamor so že uvrščeni gostitelji.

Teorija je eno, praksa pa seveda nekaj drugega. Zaradi poškodb so reprezentančne vrste razredčene kot že dolgo ne. Na petkovi tekmi z Malto (Lendava, 19) in na torkovem dvoboju s Finsko (Ptuj, 17.30) bo slovenski selektor pogrešal vsaj štiri prvokategornike, Reneja Krhina, Harisa Vučkića, Aljaža Struno in Nejca Mevljo. Kavčič ne bo mogel računati niti na Martina Milca in Matica Finka, ki se jima je na seznamu poškodovanih v preverjeni pripravljalni bazi v Mariboru pridružil še Matej Rapnik. Z reprezentančne akcije članske izbrane vrste pa se je načet vrnil tudi vratar Jan Oblak, ki ga bo še enkrat pregledala zdravstvena služba.

Izhodišča torej niso nič kaj rožnata. Reprezentanca je gotovo oslabljena v vseh linijah, morda še najbolj v obrambi. Na petkovi tekmi z Malto bo večja teža na ofenzivnem delu ekipe, ki se bo zlepa ali zgrda poskušala prebiti čez obrambne okope gostov. Slovenija je na Malti sicer slavila z gladkih 4:1, a pozor! Petkovi gostje Slovenije so denimo odščipnili dve točki Finski (0:0) v Skandinaviji. Prav Finska pa je prizadejala Sloveniji doslej edini poraz.

“O Finski je brezpredmetno razmišljati, dokler ne odpravimo Malte. Vemo, kaj ta tekma prinaša in kaj odnaša. Našim rekonvalescentom lahko zaželim le čimprejšnje okrevanje. Sedaj razmišljam izključno o razpoložljivih fantih, ki so že pokazali svoje kvalitete in moštveni značaj,” je za PN pojasnil Tomaž Kavčič, ki je vpoklical tudi Eneja Jeleniča, Miho Mevljo in Krisa Jogana (oba Gorica) ter Miho Blažiča (Koper). Vrstni red skupine 2: Slovenija (6 tekem) in Švedska (5) 13, Finska (5) 8, Ukrajina (4) in Malta (7) 5, Litva (7) 3.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano