Izjemni Lewandowski popeljal Borussio na prag finala

Nogometaši dortmundske Borussie so na prvi polfinalni tekmi lige prvakov pred domačimi navijači premagali madridski Real s 4:1 (1:1). Povratna tekma bo v torek.

Junak tekme je bil poljski napadalec Robert Lewandowski (v rumeno-črnem, fotografija je iz arhiva), ki je Madridčanom nasul štiri gole in svoji ekipi na široko odprl vrata do finala na Wembleyju Foto: © Lisi Niesner / Reuters
Junak tekme je bil poljski napadalec Robert Lewandowski (v rumeno-črnem, fotografija je iz arhiva), ki je Madridčanom nasul štiri gole in svoji ekipi na široko odprl vrata do finala na Wembleyju Foto: © Lisi Niesner / Reuters

DORTMUND> Domači so tekmo živahno odprli, prevzeli pobudo in imeli v sedmi minuti prvo priložnost, ko je po pravem “slalomu” pred Diega Lopeza prišel Marco Reus, a je bil španski vratar uspešnejši. Ta pa je klonil le minuto pozneje, ko je Maribor Götze podal z leve strani pred gol, kjer je bil najspretnejši Robert Lewandowski in iz bližine zadel za 1:0.

Stadion Westfalen, gledalcev 65.829, sodniki: Kuipers, van Roekel, Zeinstra, Simons, van Boekel in Liesveld (vsi Nizozemska). Strelca: 1:0 Lewandowski (8.), 1:1 Ronaldo (43.), 2:1 Lewandowski (50.), 3:1 Lewandowski (55.), 4:1 Lewandowski (67./11 m). Borussia Dortmund: Weidenfeller, Subotić, Hummels, Piszczek (od 83. Grosskreutz), Schmelzer, Bender, Gündogan (od 90. Schieber), Götze, Reus, Blaszczykowski (od 82. Kehl), Lewandowski. Real Madrid: Lopez, Varane, Pepe, Ramos, Coentrao, Khedira, Özil, Xabi Alonso (od 80. Kaka), Modrić (od 69. Di Maria), Ronaldo, Higuain (od 69. Benzema). Rumeni kartoni: Lewandowski; Khedira, Özil, Ramos.

Gosti so počasi začeli vzpostavljati ravnotežje, v 24. minuti pa je moral Roman Weidenfeller prvič posredovati po prostem strelu Cristiana Ronalda. V 43. minuti so gosti izenačili. Napako je naredil domači branilec Mats Hummels. Žogo mu je odvzel Gonzalo Higuain, podal na levo do Ronalda, ki je iz bližine žogo potisnil v prazno mrežo.

Rumeno-črni so tudi drugi polčas začeli bolje, pritisnili proti vratom Reala, boljšo igro pa kronali v 50. minuti z novim zadetkom Lewandowskega, ki se je izognil prepovedanemu položaju in zadel iz bližine po Reusovi podaji. Le pet minut pozneje je poljski napadalec, ki se po nekaterih (neuradnih) informacijah tako kot Mario Götze seli k Bayernu, znova zadel. Takrat se je v kazenskem prostoru lepo otresel Pepeja, nato pa žogo poslal pod prečko.

V 58. minuti je na drugi strani streljal Luka Modrić, ki pa ni povzročil preveč težav Weidenfellerju. Štiri minute pozneje je močno sprožil Ilkay Gündogan, znova se je izkazal vratar Reala Lopez. A ta je kmalu spet moral po žogo v mrežo. V 67. minuti je Xabi Alonso v kazenskem prostoru zrušil Reusa, sodniki so se odločili za najstrožjo kazen, ki jo je zanesljivo s strelom pod prečko izvedel Lewandowski.

Jose Mourinho je šele po tem opravil prvi menjavi, a to ni kdo ve kako popravilo slabe igre njegove ekipe, v 78. minuti je bil znova na preizkušnji Lopez po strelu Lewandowskega z dobrih 20 metrov. V 89. minuti se je na drugi strani pred Weidenfellerjem znašel Ronaldo, a je bil nemški vratar uspešnejši. Že v sodniškem dodatku je sprožil še Raphael Varane, a mimo gola.

STA


Najbolj brano