Iz Nove Gorice v Barcelono

Lahko Španci uprizorijo zasuk in na Wembleyju 25. maja postrežejo z El Clasicom? To je osrednje vprašanje za nogometne zanesenjake pred povratnima tekmama polfinala lige prvakov. Jutrišnji dvoboj v Barceloni bo sodil Koprčan Damir Skomina.

Damir Skomina je v soboto sodil dvoboj 1. SNL med Gorico in Olimpijo, jutri pa bo piskal na polfinalni tekmi lige prvakov med Barcelono in Bayernom Foto: Boštjan Bensa
Damir Skomina je v soboto sodil dvoboj 1. SNL med Gorico in Olimpijo, jutri pa bo piskal na polfinalni tekmi lige prvakov med Barcelono in Bayernom Foto: Boštjan Bensa

MADRID, BARCELONA > Odgovor bomo dobili že drevi. Real bo na Santiagu Bernabeu lovil zmago s 3:0, ki bi aktualnim španskim prvakom jamčila napredovanje po porazu z 1:4 na prvi tekmi v Dortmundu.

Damir Skomina bo s pomočniki Matejem Žuničem, Bojanom Ulom, Slavkom Vinčičem, Robertom Ponisom in Primožem Arharjem še drugič v letošnji sezoni sodil v enem od izločilnih bojev lige prvakov. Koprčan je pravico delil tudi na povratni tekmi osmine finala med Borussio in Šahtarjem. Že na začetku sezone je sicer sodil finale za evropski superpokal med Chelseajem in madridskim Atleticom, še prej pa četrtfinale zadnjega evropskega prvenstva med Nemčijo in Grčijo. Skomina je torej vse bolj upoštevan v Evropski nogometni zvezi.

Če bi Borussia (enkrat) zadela na gostovanju - doslej ji je to z izjemo prve četrtfinalne tekme v Malagi v letošnji ligi prvakov (LP) vsakič uspelo - pa čaka beli balet precej težje delo. Še bolj zaskrbljujoč za kraljevi klub je naslednji podatek: aktualni nemški prvaki v letošnji LP ne poznajo poraza.

Vse oči bodo uprte v Joseja Mourinha. Portugalskemu posebnežu na klopi madridskega kluba se taktične zamisli na prvi tekmi niso izšle. So imeli slab dan igralci ali trener? To je vprašanje, ki je po polomu v Dortmundu begalo privržence Reala.

Spremembe gotovo bodo. Od prve minute naj bi priložnost dobila Angel di Maria v zvezni vrsti in Karim Benzema v konici napada. Kaj pa Borussia? Eksperimentov ne bo. Trener Jürgen Klopp za to niti nima potrebe. V Borussijinem slogu igre, ki ga negujejo že vrsto let, ni skrivnosti. Mu pa posamezniki s svojimi značilnostmi dajejo potrebno nepredvidljivost. Nemci torej lahko udarijo v vsakem trenutku, kaj pa Real? Veliko bo odvisno od Cristiana Ronalda, ki je zaradi načete stegenske mišice preventivno izpustil zmagoviti mestni derbi z Atleticom, a bo drevi nared. Priložnosti - predvsem iz prekinitev - se bodo gotovo ponudile.

Jutri bosta odigrani tudi prvi polfinalni tekmi slovenskega pokala. Triglav bo gostil branilca lovorike Maribor, Aluminij pa Celje. V četrtek pa bosta na sporedu še povratni tekmi evropske lige - Chelsea : Basel (prva tekma 2:1) in Benfica : Fenerbahče (0:1).

Če Real čaka težko delo, bo imela Barcelona z Bayernom po porazu z 0:4 pred sabo skoraj misijo nemogoče. Za podvig bi potrebovala Lionela Messija v najboljši kondiciji in izvedbi. Takšnega kot na povratni domači tekmi osmine finala z Milanom, ko je Barcelona slavila s 4:0. A Bayern ni Milan, vprašljiva pa je tudi forma argentinskega asa. V soboto je, potem ko je tekmo začel na klopi, zabil že svoj 44. zadetek v španskem prvenstvu. Barcelona je s premešano zasedbo remizirala (2:2) v Bilbau, a to v kontekstu obračuna z Bavarci niti ni pomembno. Bolj tehtno je, da utegneta defenzivni del ekipe okrepiti rekonvalescenta Javier Mascherano in Sergio Busquets.

Na drugi strani Bayern na poti do naslova v bundesligi mimogrede v vsakem krogu poruši kakšen rekord. Minimalno domačo zmago (1:0) nad Freiburgom so izbojevali sami rezervisti, vključno z vratarjem. V udarni enajsterici je bil le Mario Mandžukić, ki ga je v zadnjih 15 minutah zamenjal strelec drugega gola na prvi tekmi Mario Gomez.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano