Iz Nove Gorice v Atene

Šempetrc Goran Cvijanović je eden od nosilcev igre Maribora, ki ga drevi v Atenah proti Panathinaikosu čaka morda že odločilni dvoboj v skupini J evropske nogometne lige.

Goran Cvijanović (v rumenem dresu) kaže pot do napredovanja  Foto: Boĺˇtjan Bensa
Goran Cvijanović (v rumenem dresu) kaže pot do napredovanja  Foto: Boĺˇtjan Bensa

ATENE> Lahko slovenski državni prvaki pridejo do točk(e) tudi na gostovanjih, potem ko so se iz Rima in Londona vrnili praznih rok? To je glavno vprašanje pred tekmo petega kroga, drugega po moči evropskega tekmovanja, med Panathinaikosom in Mariborom.

Torkove tekme 5. kroga nogometne lige prvakov v skupinah od E do H so izluščile dodatne štiri potnike v izločilne boje. To so Bayern in Valencia v skupini F, Barcelona v skupini G ter Šahtar v skupini E, kjer je po porazu (0:3) proti Juventusu na robu izpada Chelsea. Branilci naslova so že odslovili trenerja Roberta di Mattea. Vlogo gasilca do konca sezone naj bi opravljal Rafael Benitez ali Avram Grant, po tem pa si lastnik Roman Abramovič želi, da bi moštvo v nov ciklus popeljal Pep Guardiola.

Štajerci so gladko (3:0) dobili prvi medsebojni dvoboj v Ljudskem vrtu, Grki pa so na zadnjem, četrtem mestu skupine J. V igro za napredovanje bi se Panathinaikos (teoretično) vključil le s tremi točkami iz drevišnjega obračuna. V domačem prvenstvu je povratnik na klop zelenih, Argentinec Juan Ramon Rocha, ki je atenske “zelene” leta 1996 popeljal celo v polfinale lige prvakov, ekipo vrnil na zmagovite tirnice. Zanimivo pa bo videti, koliko pozornosti bo namenil evropski sceni.

Mariborčani se ne ozirajo na rošade in izračune v nasprotnem taboru, čeprav ... ”Vsaka trenerska sprememba prinaša nekaj novosti, če ne drugega vsaj na psihološkem področju. Bržkone nas v Atenah čaka drugačna tekma kot v Ljudskem vrtu, kjer smo narekovali ritem igre. Temu idealu se bomo poskušali približati tudi v Grčiji, a treba je upoštevati, da so evropska gostovanja vendarle drugačna od slovenskih,” je pojasnil Goran Cvijanović, ki je v soboto v Novi Gorici načel mrežo svoje bivše ekipe. To postaja že ustaljena praksa, od kar je leta 2010 modro-beli dres zamenjal za vijoličastega.

“Morda je naključje, morda ima prste vmes usoda. Naslovniki bodo že vedeli, kako in zakaj,” je na vprašanje o nadpovprečni učinkovitosti na obračunih z Novogoričani odgovoril 26-letni zvezni igralec, ki si je šele pred kratkim priigral vabilo v izbrano vrsto. Vrstnika in nekdanja soigralca pri Hitu Gorici Valter Birsa in Bojan Jokić sodelujeta že v četrtem kvalifikacijskem ciklusu članske reprezentance, za sabo pa imata že kopico tekem v majici z državnim grbom. Cvijanović je do prijateljske tekme z Makedonijo zbral le drobtinice, v Skopju pa je bil med najbolj vidnimi akterji spremenjene izbrane vrste, ki pa je pod taktirko Slaviše Stojanovića doživela nov poraz.

Drevišnja para predzadnjega kroga skupine J Evropske lige - Panathinaikos : Maribor, Lazio : Tottenham; vrstni red - Lazio 8, Tottenham 6, Maribor 4, Panathinaikos 2.

“Seveda reprezentančno sliko kroji rezultat. Napredek proti Makedoniji pa je bil kljub porazu občuten. Dejstvo je, da smo v Skopju prejeli poceni zadetke. Imeli pa smo precej neizkoriščenih priložnosti, tudi enajstmetrovko, ki je morda zasukala razvoj dogodkov v smer gostiteljev. Sporni trenutek, vezan na izvajalca najstrožje kazni, smo že po tekmi razčistili v slačilnici. Trenj ni. Morda so bila pričakovanja javnosti od spremenjene zasedbe, ki je opravila le en skupni trening, prevelika. Verjamem, da se bomo že na februarski akciji in še posebej, ko bo šlo zares, marca proti Islandiji, pokazali v pravi podobi,” je svoje videnje reprezentančnega trenutka opisal Cvijanović, ki z Aleksandrom Rajčevićem, Mitjo Vilerjem in seveda trenerjem Darkom Milaničem tvori primorsko štiriperesno deteljico v Mariboru.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano