Italijani po streljanju enajstmetrovk v polfinale

Italijanska nogometna reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem v Kijevu po streljanju enajstmetrovk premagala Anglijo s 4:2 (0:0, 0:0, 0:0). V polfinalu se bo pomerila z Nemčijo.

 Foto: Reuters
Foto: Reuters

KIJEV> Zadnje četrtfinalno srečanje letošnjega Eura je na koncu odločilo streljanje enajstmetrovk, po katerih so se napredovanja v polfinale, kjer se bodo pomerili z Nemčijo, veselili Italijani. V srečanju, polnem priložnosti na obeh straneh, so bili boljši nasprotnik Italijani, ki pa žoge niso znali spraviti v angleški gol.

Angleški selektor Roy Hodgson je na zelenico poslal enako enajsterico kot na zadnji tekmi skupinskega dela proti Ukrajini, tri spremembe pa je na drugi strani opravil italijanski strateg Cesare Prandelli. Namesto poškodovanih Thiaga Motte in Giorgia Chiellinija sta začela Riccardo Montolivo in Leonardo Bonucci, v napad pa se je namesto Antonia Di Nataleja vrnil Mario Balotelli.

Italijani so zapretili že v izteku tretje minute. Z razdalje je proti golu Joeja Harta z volejem sprožil Daniele De Rossi, angleški čuvaj mreže je že bil premagan, veselje Italijanov pa je preprečila vratnica. Le dobro minuto pozneje so do priložnosti prišli še Angleži. Na petih metrih je po podaji Jamesa Milnerja do žoge prišel branilec Glen Johnson, streljal proti italijanskemu golu, a je odlično posredoval Gianluigi Buffon.

V 14. minuti so Angleži prišli še do enega poizkusa. Johnson je z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je ob Ignaziu Abateju do strela z glavo prišel Wayne Rooney, a meril preko gola. Po nekaj minutah brez prave priložnosti se je v 25. minuti pred Hartom znašel Balotelli, poizkusil z lobom, a je njegovo namero preprečil Johnson. Šest minut pozneje se je Balotelli znašel v še eni priložnosti, njegov strel pa je Hart brez večjih težav ujel. Že nekaj sekund kasneje sta po protinapadu Anglije lepo akcijo odigrala Rooney in Danny Welbeck, slednji je zaključil, toda bil je premalo natančen. Štiri minute pred koncem so Italijani poslali v kazenski prostor Anglije visok predložek, Cassano je žogo z glavo poslal proti Balotelliju, slednji pa znova ni bil zbran pri zaključku akcije.

Italijani so tudi v uvodu drugega polčasa hitro zapretili. Po podaji iz kota Andree Pirla je žogo odbil Hart, do neoviranega strela je prišel De Rossi, ki je žogo poslal mimo leve vratnice angleškega gola. Še lepšo priložnost so si Italijani priigrali v 52. minuti. Najprej je močno sprožil De Rossi, žogo je Hart odbil do Balotellija, ki je hitro še enkrat streljal, a je zadel angleškega vratarja, do tretjega strela je prišel še Montolivo, ki pa je sprožil preko gola.

Italijanski nogometaši so nadaljevali z ofenzivo. Po uri igre si je žogo v kazenskem prostoru ob Johnu Terryju ustavil razigrani Balotelli, si nastavil žogo in s "škrajicami" ustrelil preko gola. V 65. minuti je po podaji rezervista Thea Walcotta do strela prišel Ashley Young, toda merila mimo desne vratnice Buffona.

Po nekaj bolj umirjenih minutah je v 81. streljal italijanski rezervist Alessandro Diamanti, a ni resneje ogrozil Harta. Italijanom bi lahko napredovanje v polfinale v 89. minuti zagotovil Antonio Nocerino, toda njegov strel je v zadnjem trenutku blokiral Johnson. Za zadnji strel v rednem delu tekme pa je poskrbel Rooney, ki je globoko v sodnikovem dodatku s "škarjicami" sprožil visoko preko gola.

V podaljšku so več od igre imeli italijanski nogometaši, streli Nocerina in Balotellija pa niso našli cilja. V 101. minuti je Diamanti zadel vratnico, dve minuti pozneje je prišel še do enega strela, a se ni znašel. Pet minut pred koncem podaljška je Nocerino žogo spravil za hrbet Harta, a je mrežo zatresel iz nedovoljenega položaja.

Izvajanje enajstmetrovk je bilo po prvi seriji izenačeno, v drugi je Montolivo za Italijane zgrešil, v tretji je za Anglijo žogo v prečko poslal Young. Nato je zadel Nocerino, strel Ashleyja Cola je Buffon ubranil, pot v polfinale pa je Italijanom zagotovil Diamanti.

Olimpijski stadion, gledalcev 64.340, sodniki: Proenca, Miranda, Santos, De Sousa, Gomes (vsi Portugalska) in Cakir (Turčija).

* Strelci: /.

* Anglija: Hart, Johnson, Terry, Lescott, Cole, Milner (od 61. Walcott), Parker (od 94. Henderson), Gerrard, Young, Rooney, Welbeck (od 60. Carroll).

* Italija: Buffon, Abate (od 91. Maggio), Barzagli, Bonucci, Balzaretti, Pirlo, Marchisio, De Rossi (od 80. Nocerino), Montolivo, Balotelli, Cassano (od 78. Diamanti).

* Rumena kartona: Barzagli, Maggio.

* Rdeč karton: /.


Najbolj brano