Italijani ne bodo imeli prednosti

Jutri se bodo nogometaši Gorice prvič v letošnjem prvenstvu predstavili gledalcem v športnem parku. Krst na domači klopi pa bo doživel tudi trener Luigi Apolloni.

NOVA GORICA > Nekdanjega branilca Parme in italijanske reprezentance ni treba posebej predstavljati. Tudi za 46-letni Luigija Apollonija so igralski časi le še lep spomin, trenerska pot pa ga je pred letošnjo sezono pripeljala v Novo Gorico. Profesionalnost, odgovornost in privrženost klubskim barvam so zahteve, ki jih postavlja najprej sebi, nato pa sodelavcem v strokovnem štabu in seveda nogometašem. S prenovljeno ekipo je v prvih dveh krogih zabeležil zmago in remi. Jutri ga čaka prvi domači izpit z Domžalami.

> In kaj sporoča novogoriškim privržencem?

“Gorica je ekipa v sestavljanju, zato je podpora še kako dobrodošla. Z dobrimi rezultati bo raslo tudi zaupanje v lastne sposobnosti pri igralcih. V tem trenutku sta ključni postavki postopnost in potrpežljivost.”

> Ste zato tako nizko postavili letvico? Obstanek je vendarle (pre)skromen cilj...

“Na začetku priprav sem imel na razpolago malo igralcev. Ekipa se je dopolnjevala in se še dopolnjuje, zato nočemo prehitevati dogodkov. Ko bo obstanek zagotovljen, bomo letvico postavili višje.”

> Kako ste zadovoljni z delom ekipe v pripravljalnem obdobju in na začetku prvenstva. Kaj je bilo dobrega in kaj ne?

“Pri slovenskih igralcih opažam pozitivne značajske lastnosti: trdo delajo, so vztrajni in odzivni. Če naletijo na težave, jih poskušajo premostiti. To je za rast moštva zelo pomembno. Sicer pa smo v fazi ustvarjanja ekipe. Kdor se ji bo želel priključiti na igrišču, se bo moral prilagoditi, prav tako mojemu načinu dela ter zahtevam. V nasprotnem si bo tekmo ogledal na klopi zraven mene.”

> V ekipi je kopica italijanskih igralcev oziroma tujcev. Kako boste lovili ravnotežje s slovenskim delom ekipe?

“Sam bom zastopal interese Gorice. Kdor me bo med tednom na treningih prepričal, da si zasluži mesto v ekipi, bo igral. Bodisi, da je Slovenec bodisi da je Italijan ali iz kakšne druge države. Narodnost ne igra vloge in ne pomeni prednostne izbire.”

> Kaj sta pokazala uvodna kroga?

“Tako Triglav kot Krka težita k določenemu modelu igre. Želita igrati po tleh in ne na preskok, kar v osnovi tudi sam zagovarjam. Najboljši je seveda tisti model, v katerem pridejo do izraza kvalitete posameznikov. Pri moji ekipi sta bili prizadevnost in motiviranost na visoki ravni. Priigrali smo si kopico priložnosti, a jih žal nismo izkoristili. Dvakrat smo zadeli iz prekinitev, kar pomeni, da nam manjka nekaj hladnokrvnosti prednasprotnikovimi vrati.”

> Je težava v pomanjkanju ustreznih igralcev?

“Ne bi rekel. Coda je tip klasičnega napadalca, a imamo še kar nekaj igralcev, ki lahko dosežejo zadetke. Nekateri so se že predstavili, nekateri se še bodo. Lapadula denimo je po igralskem profilu drugi napadalec, ki pa je zelo konkreten. Jezim se že, če na treningih ne dosegamo zadetkov. Hočem, da igralcem zabijanje golov preide v navado, posledično se jim bo odprlo tudi na tekmah. ”

> Kakšen bo igralni model?

“Doslej smo uporabljali sistem 4-3-3, a poizkušamo tudi druge različice. Ključno je ravnotežje, obenem pa mora biti ekipa elastična, da pokriva različne dele igrišča.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano