Italija tretja, Buffon ubranil tri enajstmetrovke

Italijanska nogometna reprezentanca je na pokalu konfederacij v Braziliji zasedla končno tretje mesto, potem ko je v malem finalu v Salvadorju po enajstmetrovkah premagala Urugvaj s 5:4 (2:2, 1:0). V velikem finalu se bosta opolnoči po slovenskem času v Rio de Janeiru pomerili Španija in Brazilija.

Gianluigi Buffon je na današnji tekmi ubranil tri enajstmetrovke Foto: Wikipedia
Gianluigi Buffon je na današnji tekmi ubranil tri enajstmetrovke Foto: Wikipedia

SALVADOR > Mali finale je v prvem polčasu postregel s kar živahno predstavo, v kateri so bili boljši “azzurri”. Prvo lepšo priložnost so imeli Italijani v deveti minuti, ko je Giorgio Chiellini z glavo meril malce mimo cilja, tudi v naslednjih minutah so bili gosti nevarnejši prek Antonia Candreve in Alessandra Diamantija, prav slednji pa je v 24. minuti odigral ključno vlogo pri prvem zadetku Italije.

Z desne strani je izvrstno izvedel prosti strel, žoga je preletela urugvajskega vratarja Fernanda Muslero in zadela vratnico. Od nje se je žoga spet odbila v hrbet Muslere, iz bližine pa jo je nato v mrežo pospravil Davide Astori. Do konca polčasa je bilo nevarno tudi v 40. minuti, ko je na golovi črti žogo po poskusu Stephana El Shaarawyja ustavil Diego Godin. Urugvajci na drugi strani so sicer nekajkrat ogreli dlani Gianluigija Buffona, v 32. minuti ga prek Edinsona Cavanija tudi premagali, a so sodniki zadetek razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

V drugem polčasu so Urugvajci izenačili v 58. minuti, ko je bil v kazenskem prostoru uspešen Cavani. Deset minut pozneje je Buffon z izvrstnima obrambama preprečil vodstvo tekmecev po zaporednih strelih Diega Forlana. V 73. minuti so Italijani znova povedli, spet je Diamanti izvrstno izvedel prosti strel in zadel zgornji kot urugvajskih vrat. Vsega pet minut pozneje so Južnoameričani izid znova poravnali, ko je Cavani zadel s prostega strela s 30 metrov.

V podaljških večjih priložnosti ni bilo, Italijani pa so v 110. minuti ostali brez izključenega Riccarda Montoliva. Urugvajcem številčne prednosti ni uspelo unovčiti, tako da so sledile enajstmetrovke. Pri teh so bili uspešnejši Italijani, ki so zadeli tri od štirih strelov, medtem ko Urugvajci le dva od petih.

STA


Najbolj brano