Italija, obljubljena dežela?

“Ni mi žal, da sem se odločil za ta korak. Takšne priložnosti je treba zagrabiti, ko se ponudijo,” je prepričan koprski nogometaš Enej Jelenič, ki ne obžaluje svojega odhoda v Italijo, čeprav je tam doslej igral le za pokušino.

Enej Jelenič verjame v svoj  klubski in reprezentančni preboj  Foto: Bostjan Bensa
Enej Jelenič verjame v svoj klubski in reprezentančni preboj  Foto: Bostjan Bensa

KOPER > Nekdanji up Luke Koper Enej Jelenič je bil lani ena od zvezd zimskega prestopnega roka. Mladi nogometni reprezentant se je iz Kopra podal v italijanskega prvoligaša Genoo, kjer pri komaj dopolnjenih osemnajstih letih - razumlji-vo - ni bil v ospredju.

Tudi selitev v serie B k Padovi Jeleniču, ki sicer ostaja v 50-odstotnem lastništvu Genoe, ni prinesla igralskega zadoščenja. Klub, ki se mu je že lani za las izmuznilo napredovanje v serie A, ima tudi v letošnji sezoni resne prvoligaške ambicije, zato je klubska politika podrejena imperativu čim boljšega rezultata, italijanska moštva pa že tako ne slovijo kot poligon za uveljavljanje mladih upov. Prednost uživajo prekaljeni igralci z bogatimi izkušnjami s terena, ki so ob tem tudi taktično dobro podkovani.

“Predstavniki kluba so mi pred mojim prihodom predstavil svoje tekmovalne ambicije, zato sem kot najmlajši igralec ekipe vedel, v kaj se spuščam. Po drugi strani pa sem razumljivo pričakoval več minut na zelenici - a tako je pač naneslo,” pripoveduje 19-letni napadalec, ki je za svoj novi klub zaigral le na prvenstveni tekmi s Crotonejem.

Enej Jelenič o nastopanju za reprezentanco U-21: “Na igrišču in izven njega dihamo kot eden, zato se vselej veselimo slehernega snidenja v dresu z reprezentančnim grbom.”

Vtis, ki ga je naredil novinec, sicer ni bil slab, a sta ga razvoj dogodkov in poraz oddaljila od najožje konkurence za udarno enajsterico. “S trenerjem, tako kot z upravo, nimam nobenih težav. Normalno se pogovarjava, treningi so vsebinski. Je pa res, da zaupa preverjenim močem. In rezultati mu dajejo prav,” je Koprčan realen o odnosu do Alessandra Dal Canta. Trener Padove je s 36 leti eden najmlajših v ligi. Prišel je iz moštvenega podmladka, člansko ekipo je prevzel v drugem delu pretekle sezone in jo popeljal na prag serie A.

Tudi v letošnjem prvenstvu kaže Padovi dobro. Božično-novoletni premor je s 35 točkami dočakala na četrtem mestu. Torino ji beži za šest, Verona za štiri, Sassuolo pa za dve točki. Najboljši ekipi napredujeta neposredno, za še eno mesto, ki prinaša serie A, pa se bodo v končnici potegovale ekipe, razvrščene od tretjega do šestega mesta. “Po mojem mnenju je serie B najtežje drugoligaško tekmovanje v Evropi. Lahkih tekem ni, vsak lahko premaga vsakogar. Telesna pripravljenost in taktična podkovanost sta enako pomembni,” ocenjuje Jelenič, ki se je v bližnji Padovi dobro znašel. “Gledalci so, tako kot povsod na severu Italije, kar zahtevni in izbirčni. Se pa čuti, da je nogomet najpomembnejša postranska stvar v mestu. Na ulicah te prepoznajo in pozdravljajo, na domačih tekmah se jih zbere približno 8000.” Jelenič se v Padovi največ druži z Dejanom Lazarevićem, soigralcem iz mlade reprezentance.

Slovenska izbrana vrsta do 21 let je bila jesenski hit in ima lepe možnosti za zmago v svoji kvalifikacijski skupini za evropsko prvenstvo. “Na igrišču in izven njega dihamo kot eden, zato se vselej veselimo slehernega snidenja v dresu z reprezentančnim grbom,” Jelenič razkriva del zmagovitega mozaika generacije, ki trka na vrata slovenske članske vrste.

Po krajšem božičnem postanku doma se Jelenič že vrača v Padovo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano