Istra po turškem receptu

Športno - turistični center v Novigradu je v minulih dveh tednih gostil mladinske selekcije slovitega Manchester Cityja. V hotelih Lagune Novigrad so že v predsezoni zabeležili več kot 10.000 nogometnih nočitev, v prihodnjih letih pa naj bi bile številke še višje.

NOVIGRAD > “V zadnjih treh letih smo veliko vložili v izgradnjo novih igrišč, to pa se nam je začelo obrestovati,” je v pogovoru za Primorske novice pojasnil nogometni menedžer Ives Čakarun, ki je med najbolj zaslužnimi za razcvet športnega turizma v Novigradu. Leta 2008 je bilo na pripravah 23 klubov, leta 2010 že 56, lani pa kar 73. Letos pričakujejo več kot sto klubov, ki lahko trenirajo na treh igriščih z naravno travo in na dveh igriščih z umetno podlago. Takšnega centra slovenska Istra kljub primerljivim naravnim danostim še nima. Nogometašem je v Novigradu na voljo še športna dvorana, fitness in bazeni.

“Nameravamo zgraditi še eno igrišče z umetno podlago in novi stadion. Za zemljišče in komunalno opremo je poskrbelo mesto, uprava Lagune pa zagotavlja finančni del projekta. Do sedaj smo v infrastrukturo vložili skoraj 400.000 evrov, stadion pa bomo zgradili s pomočjo novih investitorjev,” dodaja Čakarun, ki je pred meseci skupaj s predstavniki mesta in hotela odpotoval v Manchester.

Vodstvo angleškega premierligaša je bilo navdušeno nad predstavitvijo vadbenega centra. Zato se je odločilo, da v Istro na desetdnevne priprave pošlje kar tri najstarejše selekcije mladinskega pogona: U 17, U 19 in U 21. Klubska delegacija je štela 75 članov.

Vodja nogometne akademije Manchester Cityja Mark Allen je izrazil navdušenje nad razmerami za delo: “Pri iskanju lokacije za priprave so najbolj pomembni trije dejavniki - dobra infrastruktura, prava klima in kakovostni nasprotniki na pripravljalnih tekmah. Vse to smo našli v Istri, še posebej pa smo navdušeni nad domačini, ki so nas zelo lepo sprejeli in nam priskočili na pomoč na vsakem koraku. Po koncu priprav bomo naredili analizo in se odločili o nadaljnjem sodelovanju. Sam sem bil zelo zadovoljen in tudi preostali člani strokovnega štaba niso imeli večjih pripomb. Odigrali smo tudi nekaj tekem z močnimi nasprotniki, med katerimi so bile tudi nekatere slovenske ekipe.”

Mladi nogometaši, ki so pod strogim nadzorom številnih trenerjev, so imeli, kljub zelo natrpanemu urniku, vendarle nekaj časa za skok v morje, kar so si po Allenovih besedah zaslužili s kakovostnim delom: “Potreba je najti pravo ravnotežje med delom in počitkom. Ko je čas za nogomet, morajo biti fantje maksimalno osredotočeni, saj je to vendarle njihovo delo.”

Član strokovnega štaba mladinske akademije Manchester Cityja je tudi Patrick Vieira, ki opravlja funkcijo glavnega trenerja ekipe U-21. Pogovor z nekdanjim svetovnim in evropskim prvakom v dresu francoske reprezentance bo objavljen v Soboti Primorskih novic.

Bo zaživelo čezmejno sodelovanje?

Ambiciozni Čakarun si želi, da bi v prihodnjih letih na območju med Porečem in Koprom zaživel pravi športno-turistični center po vzoru turške Antalyje, ki jo v zimskih mesecih obišče več sto nogometnih klubov. Prihod Manchester Cityja je velika reklama za ta del Istre, kjer pa zaenkrat še ni pravega posluha za športni turizem. “Sodelovanje želim razširiti tudi na mesta na slovenski obali, saj se zavedam, da lahko le s pestro in kakovostno ponudbo konkuriramo Turkom in Špancem. Na žalost na slovenski strani zaenkrat še nisem našel pravega sogovornika. Imam občutek, da v Kopru, Izoli in Portorožu niso zainteresirani za takšen projekt, ki dolgoročno zagotovo prinaša pozitivne izide tako hotelirjem kot ostalim turističnim delavcem. Treba bi bilo izboljšati infrastrukturo in privabiti še več klubov, ki bi na ta način imeli možnost za igranje pripravljalnih tekem s konkurenčnimi ekipami iz celotne Evrope.”

V Novigradu se po tihem nadejajo, da bi lahko v prihodnjih letih gostili tudi člansko moštvo The Citizensov, v Sloveniji pa na obisk zvezdniških klubov trenutno lahko računajo le na Rogli in na mariborskem Pohorju, medtem ko na obalnem območju velike priložnosti (še) niso prepoznali. SIMON MALJEVAC


Najbolj brano