Igranje v Cardiffu ali posoja v drugo ligo

Biser novogoriške nogometne šole Etien Velikonja se te dni veseli napredovanja njegovega Cardiff Cityja v prvo angleško ligo. Pogodbo ima še veljavno, a je igral predvsem za drugo ekipo. Želi si aktivnejše vloge ali pa posoje v okolje, kjer bi napredoval.

Etien Velikonja (v sredini) s pokalom zmagovalca druge angleške lige Foto: Arhiv Pn
Etien Velikonja (v sredini) s pokalom zmagovalca druge angleške lige Foto: Arhiv Pn

CARDIFF > Nekdanji ostrostrelec Gorice in Maribora Etien Velikonja je te dni na zasluženem dopustu. Leto igranja pri angleškem drugoligašu mu je pustilo mešane občutke, vendar je skupna ocena pozitivna:

25-letni Šempetrc Etien Velikonja je za prvo ekipo Cardiff Cityja zbral štiri ligaške nastope, angleško kilometrino pa je izdatno nabiral za drugo ekipo, ki je igrala v drugoligaškem prvenstvu do 21 let, kjer lahko v moštvu igrajo štirje starejši nogometaši. V njem je dosegel 17 golov, ekipa pa je bila poražena v finalu za napredovanje v prvo ligo.

“Organizacija bivanja, prehrane in treninga je takoj stekla brezhibno. Če sem kaj potreboval, sem vedno lahko poklical nekoga, ki mi je pomagal. Hitro sem dobil tudi priložnost v prvem moštvu, vendar se je pokazalo, da se moram za angleško ligo, v kateri je huda konkurenca kakovostnih in fizično močnih napadalcev, telesno precej okrepiti. V nadaljevanju sem se tako v glavnem preselil v drugo ekipo, ki je igrala v drugi angleški ligi do 21 let. To ravno ni bilo to, kar sem želel, vendar sedaj lahko rečem, da sem napredoval, saj je to kakovostna in zelo izenačena liga. Pripravljen sem na vidnejše vloge.”

Bivanje daleč od doma so mu olajšali obiski dekleta, ta čas druge Slovenke v troskoku, članice AK Gorica Maje Bratkič. Kmalu se je pokazalo, da je Cardiff odličen kraj za njene zimske priprave, je povedal Etien: “V kompleksu univerze je sodoben športni center, v katerem je tudi atletska dvorana s krožno stezo. Navezala sva stike s tamkajšnjimi atleti, ki so Maji pomagali, da je kmalu prišla do terminov za zimsko vadbo v dvorani.”

In kako kaže za novo sezono? Velikonja, ki ima še tri leta veljavno pogodbo, se bo v prestolnico Walesa vrnil na klubske priprave, ki se začnejo 3. julija. Tam pričakuje, da se bo z vodstvom pogovoril o izboljšanju svojega statusa: “Po tem, ko sem s prvo ekipo celo leto v glavnem le treniral in potoval, si želim aktivne vloge v njej. To bo verjetno težko doseči, saj se bo morala po preboju v prvo ligo okrepiti in bom imel hudo konkurenco. V drugem moštvu ne želim več igrati. Zelo verjetno je, da me bo klub posodil kateremu od drugoligašev. Te stvari so v angleškem nogometu zelo utečene. Možne so različne opcije. Lahko te posodijo tudi le za mesec dni. Verjamem, da se bomo korektno dogovorili, saj je doslej vse v klubu - od organizacije do izplačil - potekalo brezhibno.”

Na življenje v Cardiffu se je Etien povsem privadil - vključno z vožnjo s klubskim avtomobilom po levi strani, ki jo je osvojil v enem tednu. Z za nevajena ušesa zahtevno valižansko pogovorno angleščino ima manj težav, kot je pričakoval: “Cardiff je že tako veliko mesto, da se vanj stekajo ljudje z vseh koncev Velike Britanije in tudi iz tujine. Zato v mestu prevladuje sicer nekoliko posebna, a vendar prepoznavna pogovorna angleščina. Pokazalo se je, da od vseh tujcev še najbolje govorim angleško in to znanje mi je zadoščalo, da sem se po nekaj tednih tekoče pogovarjal. Na začetku je bilo treba kaj še enkrat vprašati ali prositi sogovornika, da govori počasneje. Verjetno bi bilo drugače s pravimi domačini na podeželju, a tja še nisem šel. Časa za izlete je malo in še najraje grem do predmestja Cardiff bay, kjer so v lepem naravnem okolju dobre restavracije, v bližini pa je zanimiv muzej na prostem.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano