Hrvati slavili proti Irski

Hrvaška nogometna reprezentanca je v 1. krogu evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem v Poznanu v skupini C premagala Irsko s 3:1 (2:1).

Mario Mandžukić (v modrem) je irsko mrežo zatresel dvakrat Foto: Petr Josek
Mario Mandžukić (v modrem) je irsko mrežo zatresel dvakrat Foto: Petr Josek

POZNAN> Tekma se je začela povsem po željah Hrvatov, saj so že v tretji minuti povedli, potem ko je odbito žogo po podaji z desne strani z glavo z več kot desetih metrov v mrežo spretno spravil Mario Mandžukić, ki je na “napačni nogi” ujel Shaya Givna. Mandžukić je z zadetkom po dveh minutah in 38 sekundah dosegel tudi šesti najhitrejši gol v zgodovini EP (doslej je najhitreje zabil Rus Dimitrij Kiričenko, ko je leta 2004 na tekmi proti Grčiji zabil po 67 sekundah).

Mestni stadion Poznan, gledalcev 43.000, sodniki: Kuipers, van Roekel, Zeinstra, van Boekel, Liesveld (vsi Nizozemska) in Ševcov (Ukrajina). Strelci: 0:1 Mandžukić (3.), 1:1 St. Ledger (19.), 1:2 Jelavić (43.), 1:3 Mandžukić (48.). Irska: Given, O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward, Whelan, Andrews, McGeady (od 54. Cox), Duff, Doyle (od 54. Walters), Keane (od 75. Long). Hrvaška: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić, Vukojević, Rakitić (od 90. Dujmović), Modrić, Perišić (od 89. Eduardo), Mandžukić, Jelavić (od 72. Kranjčar). Rumeni kartoni: Andrews; Modrić, Kranjčar.

Irci, navdahnjeni s podporo številnih svojih navijačev (med njimi je bil tudi 72-letni Joe McDermott, ki v 45 letih ni izpustil niti ene tekme “zelenih”), so v deževnem vremenu izenačili v 19. minuti. Aiden McGeady je izvedel prosti strel z leve strani, na drugi vratnici pa je Vedran Ćorluka slabo pokril Seana St. Ledgerja, ki je z glavo matiral Stipeta Pletikoso, ki tudi ni bil dovolj odločen, da bi ujel podajo.

Irci, pod vodstvom najstarejšega selektorja v zgodovini EP Giovannija Trapattonija, so se znašli v še globljem breznu v 48. minuti, ko je Mandžukić z glavo natančno zadel v daljši kot po podaji z leve strani. Zatem se je igra malce umirila, Irci, ki so na trenutke prevzeli pobudo, so Pletikoso malce zaposlili še v 68. in 80. minuti po strelih Richarda Dunna in Andrewsa z glavo, a najbolj nevarni so bili Hrvati v 78. minuti, ko je Ivan Rakitić z roba kazenskega prostora za nekaj centimetrov zgrešil cilj. Malo pred koncem tekme so imeli zeleni lepo priložnost za “častni gol”, vendar je Andrews za las zgrešil z glavo.

STA


Najbolj brano