Hrvati bodo prvi okusili Brazilijo

Brazilija : Hrvaška bo otvoritvena tekma 20. svetovnega prvenstva v nogometu. Športni dogodek leta 2014 se bo začel v Sao Paulu 12. junija, finale bo 13. julija v Riu de Janeiru.

Brazilski žreb je napovedal vroče nogometno poletje  Foto: Fifa.Com
Brazilski žreb je napovedal vroče nogometno poletje  Foto: Fifa.Com

COSTA DO SAUIPE > Slovita Maracana bo gostila tudi zgodovinsko tekmo za Bosno in Hercegovino. Edina novinka med 32 udeleženkami svetovnega prvenstva (SP) v Braziliji bo imela za uvod, 15. junija v Riu de Janeiru, izjemno atraktivnega tekmeca, Argentino, s katero se je žrebu v brk pomerila pred tremi tedni na prijateljski tekmi. Sicer pa je bil Safet Sušić, edini od selektorjev, ki ni bil na žrebu, lahko zadovoljen s plesom kroglic in tekmeci v skupini F.

Italijane je preliminarni žreb uvrstil v drugi boben z ekipami iz Afrike in Južne Amerike. Glavni žreb pa ji naposled ni namenil “skupine smrti,” ki so se je bali. Polfinalist zadnjega SP, Urugvaj, ne sodi v kategorijo velesil Brazilije ali Argentine, bo pa gotovo nevaren. Tako zaradi starih znancev, Izvrstnega napadalnega dvojca Luis Suarez-Edinson Cavani ter selektorja Oscarja Tabareza, kot tudi južnoameriškega ozračja. Sicer pa se bodo Italijani na svoji prvi tekmi skupine D v ponovitvi četrtfinala zadnjega EP pomerili z Anglijo. Italijane bolj skrbi, kako se bodo prilagodili podnebnim razmeram v Manausu, v osrčju Amazonije.

“Tekmeci so zahtevni, a bolj bi me skrbelo, če bi imeli na papirju enostavno skupino. Telesna pripravljenost bo igrala pomembno vlogo,” je bil prvi odziv selektorja italijanske reprezentance Cesareja Prandellija. Hrvati so zadovoljni, ker jim je žreb namenil najatraktivnejšega tekmeca za začetek. ”Otvoritvena tekma z gostitelji je velika čast. Do Brazilije nas je vodila trnova pot. Zdaj bomo naredili vse, da prikažemo lep nogomet,” je povedal hrvaški selektor Niko Kovač. Čaka jih odprt boj za drugo mesto in napredovanje z Mehiko in Kamerunom.

Brazilci in ostali udeleženci skupine A bodo pogledovali tudi proti potencialnim tekmecem v osmini finala, ki se bodo tja uvrstili iz skupine B. V njej se bosta za začetek, 13. junija, udarili finalistki zadnjega SP, Španija in Nizozemska, ki bo tudi poslastica skupinskega dela. Najbolj negotov razplet na papirju obeta skupina G. Vse štiri reprezentance so se namreč na zadnjem SP prebile v izločilne boje. ALEŠ SORTA

Skupina A - Brazilija, Hrvaška, Mehika, Kamerun.

Skupina B - Španija, Nizozemska, Čile, Avstralija.

Skupina C - Kolumbija, Grčija, Slonokoščena obala, Japonska.

Skupina D - Urugvaj, Kostarika, Anglija, Italija.

Skupina E - Švica, Ekvador, Francija, Honduras.

Skupina F - Argentina, Bosna in Hercegovina, Iran, Nigerija.

Skupina G - Nemčija, Portugalska, Gana, Združene države Amerike.

Skupina H - Belgija, Alžirija, Rusija, Južna Koreja.


Najbolj brano