Gre po dobre občutke

Mostarskega kanuista Luko Božiča čaka tudi v letošnji sezoni kopica slalomskih izzivov. Prvi je na sporedu od 23. do 27. aprila v Avstraliji, kjer bo lovil vrhunski dosežek na svojem zadnjem svetovnem prvenstvu za mlajše člane.

Luka Božič: “Želim si poseči po najvišjih mestih.  Lani me je en dotik stal medalje, pot do odličja pa letos ne bo nič lažja.” Foto: Aleš Srnovršnik
Luka Božič: “Želim si poseči po najvišjih mestih. Lani me je en dotik stal medalje, pot do odličja pa letos ne bo nič lažja.” Foto: Aleš Srnovršnik

SOLKAN > Po razpletu nedeljske tekme za točke ICF Rankinga v solkanskem kajakaškem centru sicer ni bil prevzet nad svojimi vožnjami, za katere verjame da ima še precej rezerve. Luka Božič bo slovenske barve v Penrithu zastopal v kanuju enosedu, kjer se je član KK Soške elektrarne lani prebil v reprezentanco tudi v absolutni konkurenci. Letos namerava ta dosežek ponoviti in po možnosti nadgraditi. S Sašom Taljatom bosta napadla svetovni vrh med dvojci, a ti cilji so še oddaljeni. Najprej je na vrsti Avstralija, kamor slovenska odprava, v kateri bosta tudi dva mladinca Jakob Jeklin in Niko Testen ter trener Dejan Testen, leti v soboto.

“V Penrithu si želim izboljšati vožnje, ki sem jih kazal v zadnjih letih v tej konkurenci. Formo in prave tekmovalne občutke sicer še iščem. Upam, da jih bom ujel v Avstraliji in nato prenesel tudi na izbirne tekme v absolutni konkurenci,” pravi Božič.

> Kako visoko merite v Avstraliji?

“Zame ima to prvenstvo enako težo kot velika tekmovanja v absolutni konkurenci, če seveda odmislimo olimpijske igre. Želim si poseči po najvišjih mestih. Lani me je en dotik stal medalje, pot do odličja pa letos ne bo nič lažja. Precej tekmecev v Avstraliji poznam tudi iz članske konkurence, zahtevne norme pa obetajo zgoščen boj za vrh.”

> Kaj pričakujete v dvojcu?

“V zadnjih dveh letih sva se s Sašom precej lovila v novem modelu čolna. Letos sva se zopet odločila za spremembo in upam, da sva zadela. Že v Solkanu sva pokazala nekaj dobrih voženj. Čoln je lepo tekel, pozna se, da sva usklajena.”

> Kakšno izkušnjo prinašate iz pretekle sezone, ko ste se soočili z dvojnim sporedom?

“Veliko je startov na tekmah, predvsem glava se utrudi ob ponovitvah tekmovalnih procedur. Lani se mi je denimo poznala utrujenost prav na svetovnem prvenstvu, kjer nama s Sašom ni šlo po načrtih. Letos bomo sezono prilagodili temu glavnemu cilju.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano