Gorica ostaja brez Hita

Čeprav iz Hita včeraj nismo prejeli uradnega sporočila oziroma pojasnil o umiku družbe iz Nogometnega društva Gorica, je jasno, da člansko ekipo brez glavnega pokrovitelja čaka dolgo, vroče poletje.

Bodo nogometaši (Hita) Gorice imeli  razlog za proslavljanje v novi sezoni? Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Bodo nogometaši (Hita) Gorice imeli razlog za proslavljanje v novi sezoni? Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA> Pred vrati je tretji mrk novogoriškega članskega nogometa v zgodovini samostojne Slovenije.

Prvi se je zgodil leta 1993, ko se je iz nogometa umaknil tedanji glavni pokrovitelj, kmalu zatem propadlo veliko podjetje Vozila. Ostali so dolgovi in razsulo v upravi, ki pa ni dolgo trajalo, saj je že čez leto dni v klub vstopil Hit, ki je v klubsko upravo postavil svoje ljudi in v za podjetje najbogatejših časih temu primerno poskrbel tudi za nogomet. Novogoriški nogometaši so nanizali pet evropskih sezon. Letni proračun je dosegel 1,3 milijona evrov, na noge se je začela postavljati nogometna šola.

Po najnovejšem razvoju dogodkov v članskem nogometu se velja vprašati, kdo od trenerskega štaba in igralcev bo sploh ostal v ND Gorica ter ali bo aktualno vodstvo vztrajalo na čelu kluba. Predsednik Robert Vrtovec pričakuje, da bodo dolgovi poravnani. Aktualni so predvsem ena prodaja (Vito Plut) in dogovori o prekinitvi sodelovanja. Klub se je razšel z Borisom Mijatovićem, pogovori v tej smeri pa potekajo z Daliborjem Stojanovićem in bržčas še s kom. ASO

Leta 2001 so se hkrati začeli za podjetje nekoliko težji poslovni časi, rezultatski padec nogometašev, draginja na nogometnem trgu in dolgovi kluba. Cene so v nebo v veliki meri poganjali danes že propadli gradbeniški pokrovitelji. Junija tega leta je sledil umik Hita d. d. z mesta glavnega pokrovitelja, iz uprave pa je odšla glavnina njegovih ljudi.

Ta mrk ni bil tako hud, kot je sprva kazalo, ker je Hit ob izpolnjevanju nekaterih pogojev (imenovanje kredibilne uprave ter ločitev poslovanja članskega in mladinskega nogometa) pokazal in nato tudi dokazal voljo do nadaljnjega sodelovanja, saj je v najtežjem obdobju zagotavljal skoraj ves proračun (približno 300.000 evrov). Novogoričani so imeli ob tem še srečo, da se je licenciranje v današnjem smislu uveljavilo šele v sezoni 2005/2006. Če bi veljalo že tedaj, bi morala Gorica z blokiranim računom začeti znova v ligi MNZ Nova Gorica.

Dragi tujci in slovenski profesionalci so odšli, nadomestili so jih fantje iz takratne tretjeligaške podružnice v Renčah, kot nosilec mladinske šole pa je bilo ustanovljeno Društvo Mladi nogometaš. Klub je v naslednjih letih nanizal tri naslove prvakov in proizvedel niz danes po Evropi uspešnih profesionalcev, z njihovo prodajo pa je tudi obogatil proračun.

Tretji mrk se trenutno zdi hujši od prejšnjega (popoln umik iz članskega nogometa), a za zdaj ne tako dramatičen kot prvi, saj Nova Gorica premore eno najbolj-ših nogometnih šol v državi, ki ji je obljubljena nadaljnja sponzorska podpora. Žal obstaja utemeljen strah, da bodo sčasoma posledice hujše.

Resen novogoriški članski nogomet je praviloma temeljil na velikem glavnem pokrovitelju. Preostanek denarja je prišel od prodaje nogometašev in šele nato je sledil delež malih pokroviteljev. Nezanimanje večine gospodarstva Goriške za nogomet je bilo tudi v letih debelih krav očitno. Podjetje Hit posluje vse slabše, nogometni trg je v krizi, mali pokrovitelji niso kos prvi ligi, še kakšnega velikega podjetja, ki bi lahko prevzelo vlogo prvega podpornika, pa na Goriškem ni več.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano