Gledalo jih je pol italijanske lige

Na koncu se je sobota za koprske nogometaše končala bistveno bolje, kot se je začela. Po klavrnem prvem polčasu so si v drugem brez večjega napora in dodatnega stresa zagotovili tri točke, za nameček pa so po porazu Maribora še zmanjšali zaostanek za prvim mestom.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Razplet dvoboja med Luko in Celjem je bil več kot predvidljiv; vse je potekalo, kot si je zamislil domači strokovni štab. Mladi in manj izkušeni Štajerci so zdržali en polčas, nepotrebni osnovni napaki v začetku drugega pa so Koprčani brez slabe vesti izkoristili.

Čeprav je marsikdo od Koprčanov pričakoval bolj ofenzivno igro kot na gostovanju v Mariboru, se je strateg Rodolfo Vanoli zatekel k preverjenemu receptu: v sredino je postavil tri defenzivne igralce za zvezo, v konico napada pa le Jako Štromajerja. “Prikazali smo tiste odlike, ki so nas krasile v Mariboru. Taktično smo odigrali perfektno, lahko samo čestitam igralcem,” je bil po dvoboju zadovoljen Italijan na koprski klopi. Posledično je prvih 45 minut minilo v dolgočasju in medsebojnem otipavanju - novinarske beležnice so ostale povsem prazne! Pred odhodom na odmor se je že zaslišalo nekaj žvižgov ... “Iskreno povedano smo pred tekmo čutili pritisk, saj bi bilo vse razen zmage neuspeh. To je povzročilo krč in v prvem polčasu se nismo najbolje znašli,” je pojasnil Goran Galešić.

Tako mrtvilo se v drugem polčasu ni moglo nadaljevati. Domači so res postavili moštvo više in zaigrali bolj odločno. Celjani so bili nad tem kar nekako presenečeni, saj so si zadetka v bistvu zabili sami. Najprej je Amir Bilali začetniško slabo poskušal zaustaviti žogo, a mu jo je Goran Galešić odvzel in dosegel prvi zadetek, nato pa je Matej Centrih od zadaj brez potrebe pohodil Jako Štromajerja za upravičeno enajstmetrovko in drugi rumeni karton celjskemu branilcu. “Prelomen dogodek je bila 58. minuta. Z enajstmetrovko in igralcem več je bistveno laže igrati, tako da smo nato stopili na žogo in dvoboj pripeljali do konca,” je povedal Denis Šme, ki v obrambi ni imel veliko dela.

Manj zadovoljstva je bilo čutiti v vrstah gostov. “Vedeli smo, da Koper lahko doseže gol samo iz prekinitev ali naših lastnih napak. In potem se nam je zgodilo prav to. Proti Kopru je sicer težko igrati, saj so taktično zelo disciplinirani in žoga ne steče hitro,” je bil razočaran Blaž Vrhovec. Spet je bilo zanimivo v zadnjih petih minutah. Galešić je zadel prečnik, Alen Ploj je zgrešil nemogoče iz treh metrov, med strelce bi se lahko vpisal še Mitja Lotrič, nepotrebno napako sicer do tedaj zanesljivega Vasje Simčiča pa je izkoristil Vrhovec, ki je zadel skoraj iz 40 metrov.

Ali je trener Vanoli ob polčasu spremenil taktiko in podal nogometašem drugačna navodila? “Ne, samo pomiril sem fante in jim dejal, da naj igrajo še naprej enako in bodo že prišli do zadetka. In tako je tudi bilo. Pomembno je, da ne vnašam napetosti v kolektiv. Fantje resno trenirajo, napredujejo in naj uživajo v igri,” je še povedal italijanski trener, zadovoljen, da je njegove varovance tokrat gledalo rekordno število tujih oglednikov, skoraj dvajset. Svoje predstavnike je na Bonifiki imelo približno polovico italijanskih prvoligašev. Nekateri so si zagotovo zapisali ime dvakratnega strelca Gorana Galešića. “Iskreno sem pričakoval, da bom pozimi dobil dober klub v tujini, zato sem bil v pripravljalnem obdobju z glavo drugje. Na mejl sem tudi dobil dve ponudbi, a kot je to v navadi pri meni, se je prestop razpletel v mojo škodo, tako da se moram zdaj izkazati v koprskem dresu,” je povedal najboljši posameznik na tekmi.

DENIS SABADIN

Stadion Bonifika, gledalcev 600, sodnik Drečnik (Hrastnik). Strelci - 1:0 Galešić (49), 2:0 Galešić (58 iz 11m), 2:1 Vrhovec (90). Luka Koper: Simčič 6, Šme 7, Halilović 7, Hadžić 6,5, Palčič 7 (od 87. Lotrič -), Ivetić 6,5, Guberac 6,5 (od 69. Štulac -), Črnigoj 6,5, Čovilo 7, Galešić 7,5, Štromajer 7 (od 60. Pučko 7). Trener: Rodolfo Vanoli. Celje: Kotnik, Centrih, Jugović, Bilali, Gobec, Vrhovec, Žagar - Knez, Verbič, Zajc (od 82. Močič), Bajde (od 73. Ploj), Žurej (od 65. Rajsel). Trener: Miloš Rus. Rumeni kartoni: Šme, Palčič; Centrih, Žagar - Knez; rdeč karton: Centrih (57 - 2xRK).


Najbolj brano