Gianvito Misuraca: “Napetosti je manj kot v Italiji”

Športnik meseca marca po izboru našega športnega uredništva je nogometaš Gianvito Misuraca, ki je z dvema zadetkoma odprl vrata Gorici do uvrstitve v pokalni finale, prvi po devetih letih.

Športnik meseca marca po izboru našega športnega uredništva je nogometaš Gianvito Misuraca (na fotografiji desno), ki je z dvema zadetkoma odprl vrata Gorici do uvrstitve v pokalni finale Foto: Bostjan Bensa
Športnik meseca marca po izboru našega športnega uredništva je nogometaš Gianvito Misuraca (na fotografiji desno), ki je z dvema zadetkoma odprl vrata Gorici do uvrstitve v pokalni finale Foto: Bostjan Bensa

NOVA GORICA > Gianvito Misuraca je eden v dolgem nizu igralcev, ki jih je Parma v letošnji sezoni posodila novogoriškemu klubu. Eni so pustili močnejši, drugi spet precej manj viden pečat. Misuraca, ki je zrasel v nogometni šoli domačega Palerma, sodi v prvo kategorijo. Ofenzivni igralec, ki je pred kratkim dopolnil 24 let, se lahko pohvali z enim boljših nogometnih spričeval. Branil je barve mladih italijanskih selekcij, v članski konkurenci pa je nabiral izkušnje v italijanski serie B. Letos Misuraca, ki z dekletom prebiva v sosednji Gorici, piše tudi svojo prvo zdomsko nogometno zgodbo.

“V Italiji je poglavitno zavarovati svoja vrata. Več je taktičnih podrobnosti, posebno pozornost pa se posveča fazi branjenja. V Sloveniji je nogomet bolj igriv, pomemben je tudi vtis.”

“V Sloveniji je manj napetosti kot v Italiji, kjer nogomet doživljajo precej bolj angažirano.”

> Kako se znajdete v modelu, kjer zasedate mesto zveznega igralca?

“V karieri sem imel pretežno vlogi druge špice oziroma igralca tik za napadalcema. Včasih sem se pomaknil tudi v zvezno vrsto kakor zdaj pri Gorici. Vloga mi ustreza, saj sem več v stiku z žogo, dobro pa se vključujem tudi v napad.”

> Na papirju ste zelo ofenzivna ekipa, vendar pogrešamo zadetke v spomladanskem delu prvenstva...

“Jeseni je bilo drugače. Po številu doseženih golov nas je prekašal le Maribor. V drugem delu smo manj učinkoviti, kar pripisujem tudi spletu okoliščin. Z Domžalami smo praktično vso tekmo zdržali z igralcem manj, dvoboj z Rudarjem pa velja jemati v kontekstu pokalnega obračuna. Olimpija je odigrala dokaj zaprto za razliko od jesenske tekme v športnem parku. Tekmeci se prilagajajo, kar pa ni nujno slabo. Na dolgi rok verjamem, da bomo dobili še precej tekem, težko pa nas bo premagati.

> Po drugi strani ste spomladi precej bolj čvrsti v obrambi. Čemu to pripisujete?

“Izboljšali smo fazo branjenja. Tekmeci se morajo precej potruditi, da bi zatresli našo mrežo.”

> Kaj pričakujete od sobotne tekme v Mariboru?

“Maribor je najbolje organiziran slovenski klub, ob bok pa bi mu postavil Rudar. Če bi Velenjčani imeli takšno zmagovalno miselnost, bi bili konkurenčni za naslov. Tudi Olimpija ima kakovost, zato me preseneča njen položaj na lestvici. Sicer pa verjamem, da lahko marsikaj postorimo že v Ljudskem vrtu. Na obeh medsebojnih tekmah v tej sezoni smo bili blizu polnemu izkupičku.”

> Mariborčani bodo vaš tekmec tudi v finalu pokala. Kaj to pomeni za sobotni obračun?

“Do sklepnega pokalnega dvoboja je še daleč. Preboj v evropska tekmovanja je domala zagotovljen, a ostajamo osredotočeni na državno prvenstvo, kjer lahko osvojimo drugo ali tretje mesto. Ne delamo izračunov, ali bo Maribor osvojil državni naslov. Za nas bi bile točke zelo pomembne, saj nas nato čakajo trije zaporedni domači dvoboji s tekmeci iz spodnjega dela lestvice.”

> Prav na domačih tekmah pa v zadnjem obdobju težko zabijate gole in zbirate točke. Zakaj?

“To je bolj statistični kazalec. Verjamem, da bodo prej ali slej prišle tudi zmage v športnem parku in bomo izboljšali še napadalno učinkovitost.”

> Kako ste doživeli pokalni uspeh v dvobojih z Rudarjem, h kateremu ste veliko pripomogli prav vi?

“Vselej je lepo doseči zadetek. Zasluga pripada celotni ekipi, ki si je zelo želela preboja v finale. Pokalna pot pomeni bližnjico do Evrope, Velenjčani so zahteven tekmec. Izločilni dvoboji so sploh nekaj posebnega. Morda bi lahko z dvema, tremi zadetki že po velenjski tekmi razblinili vse dvome o skupnem zmagovalcu dvoboja, ki je bil verjetno naš najpomembnejši v letošnji sezoni.”

> Kakšno je sicer nogometno ozračje v Sloveniji?

“Manj je napetosti kot v Italiji, kjer nogomet doživljajo precej bolj angažirano. V Sloveniji je precej bolj sproščeno, prevladuje športni duh. Ko si na igrišču, je vedno lepo. Razmerje obiska gledalcev pa je sorazmerno s številom prebivalcev.”

> Kakšno pa je v vzdušje v novogoriški ekipi, ki je praktično na novo sestavljena?

“Na začetku je bilo nekaj težav, saj se nismo poznali. Sčasoma pa smo ustvarili moštveni duh, ki temelji na zdravih medsebojnih odnosih. Vsi stremimo k istemu cilju, ekipnemu uspehu.” ALEŠ SORTA


Najbolj brano