Generalka za pokal

Nogometaše Gorice in Maribora čaka danes neobičajna tekma. V drugačnih okoliščinah bi bil to derbi predzadnjega prvenstvenega kroga, štiri dni pred sklepnim pokalnim obračunom na Bonifiki pa se obeta preračunljiv dvoboj.

Mariborčani (v rumenih dresih) so zadnje čase  v športnem parku praviloma zmagovali Foto: Leo Caharija
Mariborčani (v rumenih dresih) so zadnje čase v športnem parku praviloma zmagovali Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Kaj lahko sploh ponudi obračun Novogoričanov in Mariborčanov, potem ko so ključne prvenstvene bitke že odigrane, rezultati pa znani? To je, seveda v kontekstu pokalnega obračuna, prvo vprašanje pred dvobojem v športnem parku. Drugo je povezano s psihološkim izhodiščem: je bolje dobiti ali izgubiti takšno tekmo, ki ne prinaša kaj dosti? In še: koliko eksperimentov oziroma rošad si velja privoščiti pred sredinim obračunom? Ob pogledu na igralski kader - Maribor in Gorica imata najširšega v 1. SNL - bi se kaj lahko zgodilo, da bomo danes spremljali dvoboj rezervistov, prve violine - vključno s prvim strelcem Massimom Codo, pa bodo grele klop.

Če ne drugega, bi utegnil biti na prvenstvenem dvoboju Novogoričanov in Mariborčanov zanimiv obračun za strelsko krono. Ali bo Luigi Apolloni tvegal z Massimom Codo, ki deli vrh lestvice z Matejem Eterovićem (Rudar)? Oba sta dosegla po 17 zadetkov. Le gol manj pa je zabil Mariborčan Nusmir Fajić.

Novogoričani imajo že kar nekaj izkušenj s tovrstnimi obračuni, v katerih si sledijo pokalne in prvenstvene tekme z istimi nasprotniki. Nenazadnje tudi v letošnjem polfinalu, ko so v tednu dni odigrali tri zaporedne tekme z Velenjčani. Spomin novogoriških privržencev pa uhaja na sezono 2001/02. Žreb je Novogoričanom za tekmeca v polfinalu pokalnega tekmovanja namenil Maribor, ki je takrat imel zelo močno zasedbo. Prvi dvoboj v Ljudskem vrtu je pripadel gostiteljem z 1:0, pred povratno tekmo pa je Novogoričane čakal še prvenstveni obračun v Mariboru. Vijoličasti so slavili z visokih 7:1, zato je le malokdo verjel, da lahko izbrancem Pavla Pinnija uspe preboj v pokalni finale na povratni tekmi v športnem parku.

“Moje izjave, da bomo zmagali, so takrat novinarji pospremili z nasmehom. Na povratnem dvoboju so Mariborčani povedli z 1:0, a nam je uspelo zasukati izid in napredovati v finale. Odločilni zadetek za 3:1 je v zadnji minuti prispeval Ehat Goga ,” se dogajanja izpred 12 let spominja aktualni pomočnik trenerja Gorice Miran Srebrnič, takrat eden od stebrov ekipe, ki je nato s soigralci dvignil drugo zaporedno in hkrati tudi zadnjo pokalno lovoriko za Novogoričane. Je napočil čas za tretjo?

ALEŠ SORTA


Najbolj brano