Finocchio goriški junak

Nogometaši Gorice so sinoči na Bonifiki dvignili svojo tretjo pokalno lovoriko. Slavje je imelo ob prisotnosti predsednika Parme Tommasa Ghirardija italijanski pridih. Tudi junak je bil Italijan brazilskih korenin in džoker s klopi Francesco Finocchio. Maribor : Gorica 0:2 (0:0).

 Foto: Tomaz Primozic/ Fpa
Foto: Tomaz Primozic/ Fpa

KOPER > Finale je obeležilo navijaško ozračje, h kateremu so prispevali številčnejši mariborski in nič manj glasni novogoriški privrženci. Oboji so imeli kaj videti. Razburljivih dogodkov namreč ni manjkalo. Mariborčani so sprva sicer imeli pobudo, a z izjemo nekaj predložkov in poskusov od daleč niso iztržili.

Stadion Bonifika, gledalcev 3500, sodnik Skomina (Koper) 6,5. Strelec - 0:1 Finocchio (79), 0:2 Finocchio (86). Maribor: Handanovič 5,5, Milec 5,5, Arghus 5,5, Rajčević 6, Viler 6, Filipović 6, Mertelj 5,5 (od 80.Mendy -), Cvijanović 6 (od 77. Bohar -), Vršič 5,5, Tavares 5,5, Fajić 6. Trener: Ante Šimundža. Gorica: Cordaz 6,5, Vanin 6,5, Gigli 6,5, Modolo 6,5, Favalli 6,5, Berardocco 6,5, Vetrih 6,5 (od 85. Vicente -), Misuraca 7, Lapadula 7 (od 82. Jogan -), Boniperti 6,5 (od 73. Finocchio 8), Coda 7,5. Trener: Lugi Apolloni. Rumeni kartoni - Fajić; Gigli, Berardocco, Finocchio.

Še najbolj razpoložen in igriv je bil bivši Novogoričan Goran Cvijanović, ki pa ni imel dovolj podpore pri soigralcih. Na drugi strani so tudi varovanci Luigija Apollonija, ki je nekoliko premešal obrambno vrsto, sčasoma postali pogumnejši. Zlasti nevarna je bila naveza Massimo Coda-Gianluca Lapadula. Slednji je v 15. minuti ob posredovanju Aleksandra Rajčevića izsilil indirekt in sprožil proteste z mariborske klopi, ki pa si je oddahnila. Strel Lapadule z enajstih metrov je v gneči pred golom Željko Filipović preusmeril v vratnico. Najlepša priložnost v prvem polčasu je dala krila Novogoričanom, gol pa so si skoraj spet zakuhali sami Mariborčani. Dolga žoga je preletela Jasmina Handanovića, ki se je komaj rešil v kot. Tempo je bil v idealnih vremenskih razmerah prav spodoben. Akcije so se vrstile na eni in drugi strani in kljub rezultatu 0:0 so se vsaj v prvih 45 minutah uresničile napovedi o gledljivem finalu.

Drugi polčas se je nadaljeval tam, kjer se je prvi končal. V dinamični predstavi so Mariborčani zapretili prek Tavaresa in Željka Filipovića, Novogoričani pa so bili nevarni v protinapadih. Gol je visel v zraku. Še najbližje mu je bil v 70. minuti Nusmir Fajić, ki pa je iz ugodnega položaja ustrelil pod oblake. Mariborčani so imeli več žogo v svoji posesti, a Gorica ni bila zato nič manj nevarna. Morda še bolj.

Pred morebitnimi podaljški sta trenerja aktivirala prva džokerja: novogoriška klop Francesca Finocchia, mariborska pa Damjana Boharja. Izplačala se je novogoriška menjava. Žogo na desni strani je izgubil Martin Milec, sledil pa je mat v treh potezah. Misuraca in Coda sta bila podajalca, Finocchio pa strelec prvega gola. Kmalu je sledil še drugi, Coda je spet prispeval asistenco, Finocchio pa ob nemočnem Arghusu drugi zadetek za potrditev tretje pokalne lovorike Novogoričanov.ALEŠ SORTA


Najbolj brano