Evropa je vse bliže

V pokalni sredi sta favorita po prvi tekmi visela, a naposled potrdila napredovanje. V finalu 21. maja na Bonifiki bo Gorica lovila svojo tretjo, Maribor pa že deveto pokalno lovoriko.

Nogometaši Gorice (v modrih dresih) in Rudarja so po pokalnem razpletu bliže uvrstitvi v evropska tekmovanja Foto: Leo Caharija
Nogometaši Gorice (v modrih dresih) in Rudarja so po pokalnem razpletu bliže uvrstitvi v evropska tekmovanja Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Domači nogometni funkcionarji - italijanski in slovenski - so preboj v finale v športnem parku slavili domala tako, kot bi že dvignili v zrak pokalni naslov, ki so ga Novogoričani drugič in zadnjič osvojili leta 2002.

Sodniška organizacija je v zelo suhoparnem sporočilu potrdila pravilnost odločitve sodnika Slavka Vinčića na tekmi Koper : Gorica, ki je pri podaji Borgesa Mastrianija proti lastnim vratom v 73. minuti dosodil posreden udarec. Takole pišejo: “Igralec z nogo namerno udari žogo proti svojim vratom, zato se v skladu s pravili igre vratar žoge ne sme dotakniti z rokami. V konkretnem primeru je bil pravilno dosojen indirektni prosti udarec z mesta, kjer se je vratar dotaknil žoge z roko.” Pri tem ne pojasnjujejo bistvene okoliščine: reševanje posesti žoge ob oviranju koprskega igralca. Mnenja po tekmi so bila skoraj enotna, neformalno tudi iz sodniških krogov: močno vprašljiv je namen podaje proti vratarju. Zdi se, da gre spet za reševanje enega od sodnikov z nalepko Uefa, ki sicer - če ne štejemo vloge četrtega sodnika in sodnika za golom - ne sodi veliko v Evropi. Drugje podobne primere pojasnijo ali svoje napake priznajo. V Sloveniji nikoli. RM

Zadovoljstvo je po svoje razumljivo, tako zaradi projekta, ki še vedno zbuja precej pomislekov, kot zaradi rezultatskega dosežka. Novogoričani so naredili velik korak k uresničitvi ciljev, ki so si jih zastavili v Parmini podružnici. Preboj v evropska tekmovanja je pri roki, z izpadom Olimpije pa so bližje temu dosežku tudi koprski nogometaši, ki so v sredo v zaostali tekmi ujeli točko v Kranju in podaljšali spomladanski niz nepremagljivosti.

Sistem uvrščanja v evropske pokale je enak kot v preteklih letih. Novogoričani se utegnejo tudi kot finalni poraženci v pokalnem tekmovanju prebiti v evropska tekmovanja. Če bo Maribor ubranil tudi naslov državnega prvaka, imajo pot v Evropo zagotovljeno. Tudi če vijoličasti na koncu ne osvojijo prvega mesta v 1. SNL, obstaja velika verjetnost, da se bodo Novogoričani merili v kvalifikacijah za evropsko ligo. Sloveniji tam pripadajo tri mesta. Eno je rezervirano za pokalnega prvaka ali poraženca v finalu - če bo državni prvak spet Maribor. V tem primeru gresta preostali evropski vozovnici naslednjima najvišjeuvrščenima moštvoma v državnem prvenstvu, če odmislimo Gorico. Novogoričani bi denimo ostali brez evropske vozovnice, če Mariborčani ob pokalnem zmagoslavju ne bi osvojili naslova državnega prvaka, sami pa bi se v prvenstvu uvrstili slabše od četrtega mesta. Kot zdaj kaže, pa obstaja precejšnja verjetnost, da si bo nastop v evropskih pokalih zagotovila ta čas vodilna četverica v 1. SNL.

Maribor (46 točk), Luka Koper (44), Rudar (43) in Gorica (40) so korak pred konkurenco in najverjetnejši potniki v Evropo. Novogoričani bodo v jutrišnjem 25. krogu gostili Olimpijo, ki za njimi zaostaja devet točk. Z zmago bi Ljubljančane praktično izločili iz boja za Evropo. Podoben izziv čaka Koprčane v Domžalah (32) in Velenjčane v Zavrču (36). Že z remijema bi tekmeca, ki še upata, da bi se vmešala v boj za evropske vozovnice, obdržali na varni točkovni razdalji. Z zmagama pa bi se praktično otresli še dveh potencialnih zasledovalcev.

Mariborčani bodo gostovali v Kranju pri Triglavu. Gostitelji so sicer nabrušeni, a precej težje usklajujejo zgoščen tekmovalni razpored kot državni prvaki, ki bi utegnili ta konec tedna povečati prednost pred zasledovalci.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano