Elita je blizu in daleč

V klubski nogometni sezoni je le še en vrhunec, sobotni finale lige prvakov med Borussio in Bayernom, kjer bo četrti sodnik Damir Skomina. Domača prvenstva so pri koncu, bolj ali manj znani pa so udeleženci evropskih tekmovanj za sezono 2013/14.

Nogometaši Chelseaja bodo v soboto predali žezlo v ligi prvakov, v prihodnji sezoni ga bodo skušali povrniti Foto: Reuters
Nogometaši Chelseaja bodo v soboto predali žezlo v ligi prvakov, v prihodnji sezoni ga bodo skušali povrniti Foto: Reuters

EVROPA > Potem ko sta pred tednom dni prvo mesto potrdila še preostala (Barcelona, PSG) prvaka iz petih tradicionalno najmočnejših lig na svetu, je pretekli vikend že dal dokončne odgovore, kdo bo zastopal Anglijo, Nemčijo in Italijo v ligi prvakov. V Franciji bodo prvenstvo sklenili konec tedna, v Španiji pa kot zadnji čez 14 dni.

Slovenski prvak Maribor bo začel svojo pot proti ligi prvakov v drugem krogu kvalifikacij, kjer bo v vlogi nosilca in papirnatega favorita. Za tretji krog, kjer sta denimo že uvrščena letošnja udeleženca skupinskega dela LP, Celtic in Bate Borisov, med nosilci pa bodo tudi Steaua, lansko odkritje Apoel iz Nikozije in zagrebški Dinamo, pa še ni znano, kakšen status bodo imeli slovenski prvaki. Če se bodo seveda uvrstili v tretji predkrog.

Italijanske barve v ligi prvakov bosta v prihodnji sezoni zastopala Juventus in po enoletnem premoru spet Napoli. V sklepni krog kvalifikacij pa se je kot tretji uvrstil Milan, ki je bil že v izgubljenem položaju. V Sieni je v končnici tekme z zadetkoma poraz spremenil v potrebno zmago. Zmagovalec lige prvakov izpred treh sezon Inter se ni prebil niti v evropsko ligo. Prvenstvo so konec tedna sklenili tudi v Nemčiji, ki je Italiji v pretekli sezoni prevzela eno mesto v ligi prvakov. Tam bo ob Bayernu in Borussiji Dortmund igral še Bayer iz Leverkusna. Pot med elito pa si bo prek kvalifikacij skušal izboriti še Schalke.

Še najbolj negotov razplet se je pred zadnjim krogom obetal v Angliji. Manchester United in Manchester City sta že zgodaj ušla tekmecem. Za tretjo vstopnico oziroma četrto, ki zagotavlja dodatne kvalifikacije za ligo prvakov, pa se je tako kot v pretekli sezoni odvijal troboj med londonskimi klubi Chelseajem, Arsenalom in Tottenhamom. Spet so najkrajšo potegnili Spursi.

V Španiji, kjer je Atletico po zmagi nad Realom osvojil pokalni naslov, je bilo že kmalu po začetku prvenstva jasno, kateri trojček si bo zagotovil vstopnice za ligo prvakov v prihodnji sezoni. Ob obeh madridskih klubih in prvaku Barceloni pa ostaja odprt boj za četrto mesto. Za sklepni krog kvalifikacij se potegujeta Valencia in Real Sociedad. V Franciji sta si nastop v ligi prvakov v prihodnji sezoni zagotovila Paris Saint Germain in povratnik med elito Marseille. Za tretje mesto in dodatne kvalifikacije pa pred zadnjim krogom najbolje kaže Lyonu.

Iz preostalih evropskih prvenstev so si nastop v ligi prvakov že priigrali Ajax, Šahtjar Donjeck, Porto, Benfica, Galatasaray, Olympiakos, Köbenhavn, Anderlecht in moskovski CSKA. PSV Eindhoven šempterskega reprezentanta Tima Matavža bo moral že v predzadnji krog kvalifikacij. Pot do lige prvakov bo torej zapletena, še posebej, ker ga na zadnji stopnički utegnejo čakati predstavniki iz Italije, Španije, Anglije, Nemčije.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano