EP v nogometu: vsa smetana v roke prvakov

Evropsko prvenstvo si bomo zapomnili tudi po rekordnem številu gledalcev. Fernando Torres je prejel nagrado za najboljšega strelca.

Najboljši igralec po posebnem točkovanju Castrola Sergio Ramos... Foto: Gleb Garanich
Najboljši igralec po posebnem točkovanju Castrola Sergio Ramos... Foto: Gleb Garanich

KIJEV> Najbolj prestižno posamično lovoriko na turnirju za najboljšega strelca so si pred finalom delili Rus Alan Dzagojev, Hrvat Mario Mandžukić, Nemec Mario Gomez, Portugalec Cristiano Ronaldo in Italijan Mario Balotelli. Poleg slednjega so imeli pred zaključnim dvobojem realne možnosti za ta naslov še Španci Xabi Alonso, Cesc Fabregas in Fernando Torres, ki so dotlej zadeli po dvakrat. Finale je popolno veselje prinesel Torresu z vzdevkom El Niño, ki je v zgolj 15 minutah igre dosegel svoj tretji gol na turnirju in prispeval še podajo za zadetek Juana Mate.

Torres in Ramos

Prvenstvo je vse rekorde preseglo po številu gledalcev. 31 dvobojev si je v živo ogledalo 1,440.869 navijačev, od tega 46.481 na srečanje.

Enako razmerje treh zadetkov in ene podaje je imel tudi Gomez, a je Torres slavil, ker je za svoj dosežek potreboval manj igralnih minut, skupaj le 189 na turnirju. Kot najbolj uspešni asistenti so se s tremi podajami za zadetke izkazali Rus Andrej Aršavin, Anglež Steven Gerrard, Nemec Mesut Özil in Španec David Silva. Ta je z dvema goloma in tremi podajami v seštevku teh dveh elementov zasedel prvo mesto.

Skupno je na 31 tekmah padlo 76 golov, kar je 2,45 zadetka na tekmo. Največ, 12 so jih dosegli prvaki. Z 10 sledi Nemčija, s po šestimi še Italija in Portugalska. Strokovna komisija Uefa (11 članov) je za najboljšega igralca izbrala Andresa Iniesto. Po seštevku Castrola pa je največ točk zbral Sergio Ramos.

Največkrat je v okvir nasprotnikovih vrat sprožil Ronaldo (15 strelov). Sledita mu Balotelli in Andres Iniesta (oba 14 strelov). Ronaldo je tudi največkrat zgrešil, saj je nenatančno meril 20-krat. Iz 35 poskusov je tako Portugalec dosegel tri zadetke. V kategoriji skupnih strelov na vrata se mu je najbolj približal prav Balotelli, ki je 12-krat meril mimo in tako skupno zbral 26 strelov. V prepovedanem položaju so se po šestkrat znašli štirje nogometaši, med njimi tudi Torres in Antonio di Natale. Na skupno 31 tekmah so sodniki pokazali le tri rdeče kartone, od tega dva že na prvem dvoboju turnirja.

Grobijan Baroš

Zanimivi so statistični kazalci v številu podaj med igro. Na prvem mestu je pričakovano Španec Xavi, ki je podal kar 620-krat, od tega 531-krat uspešno, kar pomeni 86% natančnost. Sledi mu soigralec Xabi Alonso s 584 podajami, na tretjem mestu pa je Andrea Pirlo s 540 podajami, od tega jih je bilo 76% natančnih. Pirlo je tudi edini med prvo sedmerico, ki ni Španec.

Primer Fernanda Torresa je zelo poučen za častilce nogometne statistike. Španski srednji napadalec ima glede na osebni učinek za seboj zagotovo najslabšo sezono doslej. V Chelseaju je bil povsem neučinkovit, izpadel je iz prve ekipe in bil na udaru kritik navijačev in medijev. Podobno je bilo v španski reprezentanci, kjer je imel status rezerve in ni blestel. A je vseeno sezono končal z dvema najprestižnejšima lovorikama: s Chelseajem je zmagal v ligi prvakov, s Španijo pa na evropskem prvenstvu. Poleg tega pa je postal še najboljši strelec EP. Statistično je torej to njegovo sanjska sezona. DES

Največ prekrškov je naredil Italijan Balotelli (17). Tik za njim sta Čeh Milan Baroš, ki je na zgolj štirih tekmah kar 16-krat pregrobo oviral nasprotnika ter Alvaro Arbeloa z istim številom prekrškov, a na šestih tekmah. Prav španski branilec jih je tudi največkrat dobil po nogah. Utrpel je 20 prekrškov, Balotelli in Pirlo sta jo skupila po 19-krat. Strelci so bili najbolj učinkoviti na četrtfinalni tekmi med Nemčijo in Grčijo (4:2). Uefini statistiki so zabeležili tudi, da so nogometaši največ zapravljenih strelov (21) sprožili na tekmi med Portugalsko in Nizozemsko, največ podaj (1525) pa je bilo na dvoboju med Italijo in Anglijo. Polfinale Španije in Portugalske se je v statistiko vpisal tudi po največjem številu prekrškov (52) ter največjem številu rumenih kartonov, saj je opomin videlo kar devet nogometašev.

Uefa je za prvenstvo delegirala 12 sodniških ekip. Šest jih je sodilo po dve tekmi, pet ekip pa je pravico delilo na treh dvobojih. Med njimi je tudi slovenska na čelu s Koprčanom Damirjem Skomino. Le Portugalec Pedro Proenca je sodil na štirih tekmah, vključno s finalom. Prvenstvo je vse rekorde preseglo po številu gledalcev. 31 dvobojev si je v živo ogledalo 1,440.869 navijačev, od tega 46.481 na srečanje. Dosedanjo najboljšo znamko je držala Anglija, ki je leta 1996 na svojih stadionih povprečno gostila 41.166 gledalcev na tekmo.

PETER MARAŽ


Najbolj brano