Dvoboja dobrih znancev

Nogometna sreda bo reprezentančno obarvana. Na sporedu bo kopica prijateljskih tekem. Članska izbrana vrsta bo igrala v Alžiriji, mlada reprezentanca pa bo v Kopru gostila Hrvaško.

Hassan Yebda (levo) in Mišo Brečko bosta jutri spet tekmeca na igrišču Foto: Reuters
Hassan Yebda (levo) in Mišo Brečko bosta jutri spet tekmeca na igrišču Foto: Reuters

BLIDA >To mesto, ki se nahaja približno 45 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Alžir ob vznožju gorovja Atlas, je v zadnjem obdobju prizorišče vseh tekem alžirske reprezentance. V Blidi bodo izbranci selektorja Srečka Katanca jutri odigrali svojo prvo tekmo v koledarskem letu 2014.

Selektor mlade reprezentanca Tomaž Kavčič ima pred jutrišnjo prijateljsko tekmo s Hrvaško na Bonifiki kar precej preglavic s sestavo ofenzivnega dela ekipe. Potem ko je že prej ostal brez Harisa Vučkića, Eneja Jeleniča in Elvisa Bratanovića, se je na obračunu z Mariborom poškodoval še Andraž Šporar.

Na jutrišnjega nasprotnika ima Slovenija lepe spomine. Povezani so seveda z uvodno tekmo svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki, kjer je slovenska izbrana vrsta zmagala z 1:0. Strelec je bil Robert Koren, ki je že zaključil reprezentančno pot. Na tokratnem obračunu med Slovenijo in Alžirijo pa zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne bo še nekaterih akterjev južnoafriškega dvoboja. Izostala bosta tudi “Japonca” Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić. Slovenska reprezentanca se je včeraj zbrala v svoji tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju, za dobro voljo pa so poskrbele predvsem predstave Katančevih varovancev v zadnjem tednu. Večina je v svojih klubih igrala, nekateri so imeli zelo vidne vloge.

Precej sprememb je doživela tudi Alžirija, ki pa se je za razliko od Slovenije prebila na svetovno prvenstvo (SP) v Brazilijo. Nov je selektor, nekdanja nogometna legenda Veleža, Vahid Halilhodžić, ki si je trenersko ime in ceno ustvaril v Franciji. Zanimivo je, da je 61-letni Bošnjak na klopi Slonokoščene obale izboril tudi vozovnico za SP 2010, a so ga prej zamenjali. Tudi odnosi z nogometno zvezo Alžirije in tamkajšnjimi mediji so daleč od zglednih, kar ni nič čudnega. “Vaha” slovi kot načelen in neupogljiv trener, za afriška nogometna okolja pa velja, da se razpoloženja javnosti hitro spreminjajo. Alžirska reprezentanca, ki je na zadnji lestvici FIFE uvrščena tik pred Slovenijo na 26. mesto, na jutrišnjem dvoboju ne bo popolna. Manjkal bo denimo tudi Feghouli (Valencia). Med izbranci je nekaj znancev z italijanskih igrišč, kot so Yebda (Udinese), Taider (Inter) in Mesbah (Livorno), nogometnim zanesenjakom pa sta se vtisnili v spomin tudi imeni Slimanija (Sporting Lizbona) in Soudanija (Dinamo Zagreb).

ALEŠ SORTA


Najbolj brano