Dvoboj razočaranih

Popravni izpit. Takšna je napoved drevišnjega obračuna največjih poraženk prvega kroga skupine E kvalifikacij za svetovno prvenstvo v nogometu med Norveško in Slovenijo.

Tudi na tekmi z Norveško se slovenski reprezentanci (na fotografiji v belem dresu) obeta precej zračnih dvobojev    Foto: Tamino Petelinsek
Tudi na tekmi z Norveško se slovenski reprezentanci (na fotografiji v belem dresu) obeta precej zračnih dvobojev  Foto: Tamino Petelinsek

OSLO > Poraza (Slovenije doma s Švico in Norveške na Islandiji) sta bila boleča in sta gotovo pustila posledice. Kdo ga bo bolje prenesel, bo moč videti že drevi. Možni so vsi trije razpleti, čeravno se v danih okoliščinah zdi najverjetnejši remi. Še druga ničla za eno ali drugo reprezentanco bi namreč pomenila, da so možnosti kljub še osmim tekmam do konca kvalifikacij za eno od prvih dveh mest bolj pičle. Vikinški značaj običajno ne pozna špekuliranja, čeravno se časi spreminjajo. Tudi norveška izbrana vrsta namreč vse bolj pridobiva obrise multikulturnosti, zato se nogometni pristop postopoma spreminja,

Selektor Egil Olsen sicer še vedno prisega na igralni model 4-5-1, v katerem sta telesna moč in čvrstost v (zračnih) dvobojih temeljni postavki. Je pa moč opaziti, da tudi Norvežani sčasoma uvajajo globalne nogometne trende in zasledujejo igrive predstave. V to smo se prepričali že na nedavni prijateljski tekmi mladih reprezentanc Slovenije in Norveške. Članska zgodba je sicer nekoliko drugačna, a vendarle. Proti Islandiji so Norvežani prevladovali, zadetka pa so dobili po posamičnih napakah. Eno je zagrešil prav najizkušenejši član zasedbe John Arne Riise (105 nastopov). A če so se v obrambi pojavile nepričakovane težave, te niso nič manjše v napadu, kjer je šele po vstopu mladega rezervista iz Manchester Uniteda Joshue Kinga norveška ofenziva pridobila nekaj konkretnosti. Ob tem je Olsen pred novim kvalifikacijskim ciklusom tudi precej premešal zasedbo. Med ostalimi ni vpoklical niti preizkušenega napadalca Johna Carewa.

Preostali zanimivejši pari 2. kroga kvalifikacij za SP - Ciper : Islandija, Švica : Albanija, Belgija : Hrvaška, Izrael : Rusija, Anglija : Ukrajina, Gruzija : Španija.

Če imajo Norvežani precej preglavic, pa te niso nič manjše v slovenskem taboru. Igra in argumentirane ocene selektorja Slaviše Stojanovića po tekmi s Švico so prepričale le redke. Da so bili švicarski goli plod naključja, tudi ne drži. Nogometne zakonitosti na igrišču sicer ne držijo vedno, a so bili Švicarji aktivni in so iskali zadetek, Slovenija pa je bila do vodstva gostov pasivna. Ali je tekmec zadel srečno, ali so bili goli plod lastnih napak, pa je vselej predmet razprave.

V vsakem primeru se obetajo spremembe v začetni enajsterici, kjer bi lahko priložnost od prve minute dobili Jasmin Kurtić, Zlatan Ljubijankić in Josip Iličić. Slednji je tudi še največja uganka za slovenske navijače. Nogometaš Palerma zna in zmore, a v reprezentanci je že drugi ciklus v vlogi džokerja, s katerim se očitno ne more sprijazniti. Napad bo bržkone še naprej vodil Tim Matavž, ki je povedal: “Moramo se ozirati predvsem nase. Rezultati so potrdili, da je skupina zelo izenačena. Zdaj se je pokazalo, da lahko vsak premaga vsakega. Težko bo z vsakim nasprotnikom.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano