Drevi prva četrtfinalna tekma med Portugalsko in Češko

Z drevišnjim obračunom med Češko in Portugalsko se začenjajo izločilni boji. Favorita sta Cristiano Ronaldo in Portugalska.

Bo Tomaš Rosicky (levo) lahko pomagal soigralcem na tekmi s Portugalsko? Foto: Reuters
Bo Tomaš Rosicky (levo) lahko pomagal soigralcem na tekmi s Portugalsko? Foto: Reuters

VARŠAVA> Imajo Čehi protiorožje za močne Portugalce? To je osrednje vprašanje pred prvim četrtfinalnim parom evropskega prvenstva.

Razvoj dogodkov v skupini A je namreč zasukal izhodišča, v katerih so bili Rusi in gostitelji v vlogi papirnatih favoritov. Napredovala je Češka, čeravno je tudi malokdo od Čehov verjel, da se lahko uvrsti v izločilne boje. Naposled se je vanje prebila kar s prvega mesta v skupini. Po visokem porazu (1:4) z Rusijo so bili Čehi že domala odpisani, a so zmagali, ko je bilo to najbolj potrebno. Najprej so z udarno otvoritvijo dvoboja ugnali Grčijo, nato pa so v tekmi za biti ali ne biti spravili na kolena še Poljsko. Češko napredovanje je torej zasluženo, v seštevku pa niti ni tako nepričakovano.

Nepredvidljivost reprezentanc v skupini A je namreč odpirala precej manevrskega prostora za morebitna presenečenja. Čehi so vzeli ponujeno, čeprav niso mogli računati na stoodstotni prispevek treh senatorjev v slačilnici. Petr Čech je na prvi tekmi prejel štiri gole, na drugi pa je bil eden glavnih krivcev za gol Grkov, s katerim so se ti vrnili v igro. Učinek Milana Baroša v napadu je bil zanemarljiv, Tomaš Rosicki je odigral le en kvaliteten polčas proti Grkom, potem pa se je poškodoval. Prav poškodba ideologa češke igre, ki se je teden dni zdravil v domovini, muči Michala Bileka, ki je mesto selektorja prevzel po neuspešnih kvalifikacijah za SP 2010.

Češka in Portugalska sta se na EP doslej pomerili dvakrat. Pred štirimi leti so v skupinskem delu slavili Portugalci s 3:1, leta 1996 pa so Čehi na poti do finala premagali Portugalce v četrtfinalu z 1:0.

Rosicky naj bi bil nared vsaj za vlogo džokerja, Bilek pa je na tekmi s Poljsko dobil potrdilo, da se lahko zanese tudi na novi val, ki ga vodijo Vaclav Pilar, Petr Jiraček in David Limbarsky. Omenjena trojica ima skupaj komaj nekaj več kot dvajset nastopov v izbrani vrsti, a je po drugi strani željna dokazovanja in pomeni svojevrstno presenečenje za tekmece. Čehi pa stavijo tudi na pomoč navijačev, ki se bodo na četrtfinalno tekmo v sosednjo Poljsko odpravili v še večjem številu. A naval na Varšavo napovedujejo tudi portugalski zdomci na začasnem delu v Nemčiji. Če je verjetno, da bodo Čehi dobili dvoboj na tribunah, so na travi favoriti Portugalci.

“Portugalci imajo izjemne posameznike, ki dobro izkoriščajo prostor in hitrost Cristiana Ronalda in Nanija. Če ju bomo zaustavili, bomo na dobri poti do uspeha,” je samozavesten Bilek, ki ga na Portugalsko vežejo lepi spomini še iz igralskih časov. V dresu tedanje Češkoslovaške je z dvema zadetkoma potopil tekmece na poti do SP leta 1990.

O Portugalcih je bolj ali manj vse znano. Po ničli z Nemčijo so v preostalih dveh tekmah zabili pet golov. Odprlo se je tudi Cristianu Ronaldu. Prav posamična kakovost bi utegnila pretehtati v korist Portugalcev, čeprav izločilni boji lahko spišejo tudi presenetljive zgodbe. Ne gre pozabiti, da imajo Čehi v svojih vrstah Čecha, ki je po neprepričljivem začetku na tekmi s Poljsko ubranil nekaj nevarnih strelov. Bo danes sledilo njegovih 90 minut?

ALEŠ SORTA


Najbolj brano