Domače tekme bodo ključne

Kakšno bo drevi ozračje v Ljudskem vrtu? To je vprašanje, ki je v zadnjih dneh zasenčilo taktično-tehnične podrobnosti kvalifikacijskega obračuna za svetovno prvenstvo med Slovenijo in Ciprom.

Kapetan Samir Handanović (na fotografiji levo) in selektor Slaviša Stojanović se nadejata zasuka  Foto: Nebojsa Tejic
Kapetan Samir Handanović (na fotografiji levo) in selektor Slaviša Stojanović se nadejata zasuka  Foto: Nebojsa Tejic

MARIBOR> V nogometni reprezentanci se vsaj na začetku kvalifikacijskega ciklusa zrcali aktualno stanje duha v slovenski družbi. Vsi dosedanji ukrepi niso prinesli zasuka, zato so tudi tako pogoste napovedi o vroči jeseni oziroma prelomnosti prihodnjih dveh tekem v skupini E.

Verjetna enajsterica Slovenije: Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Kurtić, Kampl, Cvijanović, Iličić, Kirm (Dedić), Matavž.

Na srečo je nogomet v svoji osnovi še vedno le igra, zato ne potrebuje izrednih razmer. Po porazih bodo prišle nove zmage in po zmagah novi porazi. Povečana napetost ne koristi nikomur oziroma le posameznikom, ki v takem ozračju najbolje funkcionirajo. Verbalni napad na selektorja Slavišo Stojanovića po sredini tiskovni konferenci ne predstavlja najboljše popotnice, po drugi strani pa je lahko signal za poenotenje igralskih in navijaških vrst na drevišnji tekmi. Vstopnice za drevišnji dvoboj v Ljudskem vrtu so sicer še na voljo.

Tekmec utegne biti neugoden, a doma je treba zbirati točke, tako kot so to v skupini E doslej počele druge reprezentance. Ciprčani bodo stavili na upočasnjen ritem oziroma zavlačevanje in nenadne pospeške. Takšna bo bržkone tudi njihova postavitev z zgoščeno sredino, v kateri ne bo veliko manevrskega prostora. Slovenska reprezentanca zato potrebuje posameznika, ki bi znal spremeniti ritem in v tem pogledu se zdi Kevin Kampl logičen izbor. Par osrednjih zveznih igralcev bi lahko Stojanović dopolnil z Jasminom Kurtićem, ki zna z vodenimi projektili načeti mrežo tekmeca. Po drugi strani vsestransko alternativo v napadalnejši formaciji v zvezni vrsti predstavlja tudi Goran Cvijanović, s katerim bi lahko Stojanović zaigral tudi na čustvene strune Ljudskega vrta.

Zanimivejše tekme kvalifikacij za SP - Srbija : Belgija, Makedonija : Hrvaška, Irska : Nemčija, Rusija : Portugalska, Grčija : BiH, Belorusija : Španija, Argentina : Urugvaj.

Več kot dveh novincev hkrati v udarni enajsterici pa vendarle ne gre pričakovati. Robert Berić in Džengis Čavušević bi ob takšnem scenariju lahko priložnost dobila v drugem polčasu. Če bo obveljala opcija z enim napadalcem (Tim Matavž), bi utegnil od prve minute zaigrati Andraž Kirm, v bolj ofenzivni različici pa Zlatko Dedić. Za uporabne žoge bo v vsakem primeru zadolžen Josip Iličić. Standardna bo obrambna formacija, na čelu s povratnikom in kapetanom Samirjem Handanovićem, ki je dvoboj s Ciprom napovedal brez dlake na jeziku.

“Brez tveganja ne bo točk. Položaj ni rožnat. Švica in Norveška sta premagljivi, a mi nismo bili pravi. Ciper je v tem trenutku naša ključna tekma teh kvalifikacij. V primeru neuspeha se bodo bržkone zgodile spremembe, a to sodi v domeno špekulacij. Drevi moramo biti drzni in prevzeti odgovornost,” je pojasnil številka ena Interja.

V slovenski skupini bosta drevi še dve tekmi - Švica : Norveška in Albanija : Islandija. Vrstni red - Švica 6 točk, Islandija, Albanija, Ciper, Norveška, 3, Slovenija 0. ALEŠ SORTA


Najbolj brano