Dolga pot do Brazilije

Švica v petek doma, v torek Norveška v gosteh. Na začetku kvalifikacij za svetovno nogometno prvenstvo čakata Slovenijo na papirju glavna konkurenta za eno od prvih dveh mest. A tudi preostali tekmeci v skupini E imajo svoj izračun.

Švica (na fotografiji v rdečih dresih) je bila pred leti tekmec Slovenije na prijateljskem dvoboju v Novi Gorici    Foto: Leo Caharija
Švica (na fotografiji v rdečih dresih) je bila pred leti tekmec Slovenije na prijateljskem dvoboju v Novi Gorici  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA> Sistem evropskega dela nogometnih kvalifikacij je podoben kot za prvenstvo stare celine v Ukrajini in na Poljskem. V Brazilijo 2014 se bodo prebili zmagovalci devetih skupin. V repešaž za preostala štiri mesta, ki še pripadajo Evropi, pa se bo borilo osem od devetih drugouvrščenih reprezentanc. Pred žrebom je imela Slovenija status drugega nosilca oziroma je bila uvrščena v drugi jakostni boben za Norveško in pred Švico.

In kaj kaže aktualna FIFA lestvica? Najvišje je naš prvi nasprotnik Švica, ki je 23., dve mesti nižje je Norveška. Slovenija se nahaja na 33. mestu. Preostali tekmeci v skupini E Albanija (74.), Ciper (123.) in Islandija (130.) pa so precej nižje na lestvici. Zanimivo je, da nobene od reprezentanc, ki tvorijo slovensko skupino, ni bilo na evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem. V preostalih je vsaj eden, kar trije so denimo v skupini B (Italija, Danska, Češka).

Nobene od reprezentanc, ki tvorijo slovensko skupino, ni bilo na evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem.

Nogometni poznavalci največ možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini E pripisujejo prav Švici, ki je v kvalifikacijah za zadnje EP osvojila tretje mesto za Anglijo in Črno goro. Švicarji, ki so igrali tudi na minulih olimpijskih igrah, imajo nadarjen multikulturni rod. Ogrodje sestavljajo igralci, ki so se lani prebili v finale evropskega prvenstva do 21 let. Na klopi jih vodi prekaljeni selektor, Otmar Hitzfeld, ki si je trenersko ime ustvaril v bundesligi z Borussio Dortmundom in Bayernom, s katerima je tudi osvojil ligo prvakov. Igralci so se povečini že prebili v močne mednarodne lige.

Iz Napolija prihajajo zvezni igralci Gökhan Inler, Valon Behrami in Blerim Džemaili. Jedro predvidene začetne enajsterice igra v Bundesligi. Prvi vratar je Diego Benaglio (Wolfsburg). V Nemčiji pa si kruh služijo tudi branilec Ricardo Rodriguez (Wolfsburg), zvezni igralci Xherdan Shaquiri (Bayern), Granit Xhaka (Borussia Mönchendgladbach), Tranquillo Barnetta (Schalke) in napadalec Eren Derdiyok (Hoffenheim). Udarno enajsterico naj bi zaokrožili še branilci Stephan Lichsteiner (Juventus), Steve von Bergen (Genoa) in Johan Djorou, ki sicer ni v prvem planu pri Arsenalu. Vloga džokerja bi utegnila pripasti švicarskemu Hrvatu Mariu Gavranoviću (Zürich), ki je proti svojim rojakom na zadnji prijateljski tekmi v Splitu dosegel dva zadetka. Philippe Senderos je poškodovan.

Reprezentanti drugega slovenskega tekmeca Norveške, ki je zadnjič igrala na velikem tekmovanju leta 2000 - na evropskem prvenstvu se je pomerila s Slovenijo - igrajo v manj zvenečih klubih. Če so Švicarji bolj vezani na Nemčijo in Italijo, pa so Norvežani dolgoletnega selektorja Egila Olsna na Anglijo. Najbolj znano ime je seveda John Arne Riise (Fulham), na seznamu pa je tudi napadalec Manchester Uniteda Joshua King.

Albanija, Ciper in Islandija še čakajo na prvi nastop na velikem tekmovanju. Vselej pa pomešajo štrene kateremu od papirnatih favoritov, sploh na domačem igrišču, kjer bodo za vsakega trd oreh. Popolnih avstajderjev, kot so Andora, San Marino, Lihtenstein ali Malta, v skupini ni.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano