Dočakali so prvo domačo zmago

Nogometaši Gorice so dosegli prvo prvenstveno zmago pred domačimi gledalci. To je bila osrednja sobotna novica iz športnega parka, kjer ljubljanski zmaji niso bruhali ognja. Gorica : Olimpija 4:1 (3:1).

Tako je Gianluca Lapadula (številka 10) popeljal Novogoričane v vodstvo Foto: Bostjan Bensa
Tako je Gianluca Lapadula (številka 10) popeljal Novogoričane v vodstvo Foto: Bostjan Bensa

NOVA GORICA > Novogoričani so tekmo z Olimpijo morali dobiti - zlepa ali zgrda. To je pokazal tudi razvoj dogodkov na zelenici. Gostitelji z vnovič premešano postavo so dvoboj odprli čvrsto in odločno, ljubljanski pristop pa je bil mehak in zadržan. Rezultat je bil na dlani.

Športni park, gledalcev 700, sodnik Mertik (Odranci) 6. Strelci - 1:0 Lapadula (16), 2:0 Vetrih (30), 3:0 Coda (35), 3:1 Omladič (39, iz 11m), 4:1 Bazzoffia (82). Gorica: Cordaz 6,5, Širok 6, Favalli 6,5, Kavčič 6,5, Jogan 6,5, Vetrih 7, Vicente 6, Misuraca 6 (od 69. Berardocco 6), Živec 6,5, Lapadula 7 (od 61. Bazzoffia 6,5), Coda 7 (od 87. Danilevičius -). Trener: Luigi Apolloni. Olimpija: Šeliga 6, Jović 5,5, Zarifović 5, Trifković 5,5, Šporar 5,5, Valenčič 5 (od 66. Đurković 5,5), Fink 5,5 (od 46. Bagarić 5,5), Ivelja 5,5 (od 73. Kapun -), Delamea Mlinar 5, Omladič 5,5, Zeba 5. Trener Andrej Razdrh. Rumeni kartoni: Favalli, Lapadula; Trifković, Jović.

Novogoričani so brez večjih težav prebijali statično ljubljansko postavitev, zadetek pa je visel v zraku. Massimo Coda je spet odprl strelske vaje, svoj prvenec v novogoriškem dresu pa je dosegel povratnik po odsluženi kazni Gianluca Lapadula, ki se je v 17. minuti znašel ob pravem času na pravem mestu. Za Novogoričane pa je bilo najbolj pomembno, da so dosegli vodilni zadetek.

Ljubljančanom so prepustili posest žoge in pobudo, ki pa je bila jalova kot že dolgo ne. Gostje so bili počasni in predvidljivi, kar je bila voda na mlin taktično postavljenim Novogoričanom. Zadetek Lapadule so sodniki zaradi domnevnega prekrška sicer razveljavili, zato pa je svoj občutek za gol potrdil Amedej Vetrih, ki je spet našel mesto v udarni enajsterici, a v drugačni vlogi: bližje nasprotnikovim vratom. Odsotnost lažje poškodovanega Welleya N'diayeja je bila zato kmalu potisnjena v pozabo. Ko je Coda v 35. minuti povišal na 3:0 se je zdelo, da lahko razglašene Ljubljančane doleti prava mala katastrofa.

A nogomet nas neredko uči, da lahko že ena poteza spremeni ustaljeno dogajanje na zelenici. To se je primerilo tudi v končnici prvega polčasa, ko je navidez ne posebej nevaren prodor Matica Finka v domačem kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Matija Širok, glavni sodnik pa je hitro zapiskal enajstmetrovko. Zadetek Nika Omladiča je prebudil Olimpijo in ohromil Novogoričane, ki so se v drugem polčasu odločili za izrazito obrambno in zgoščeno postavitev. Domače ključavnice gostje zaradi takšnih ali drugačnih razlogov nikakor niso mogli odkleniti.

Plus: prva domača zmaga, ki so jo za povrh dosegli proti neposrednemu tekmecu; dobra popotnica pred gostovanjem v Mariboru. Minus: negotovost po prejetem zadetku; izrazito defenzivna drža v drugem polčasu.

Če je prvi polčas ponudil kar štiri zadetke in še nekaj razburljivih akcij, je bilo nadaljevanje pod žarometi v športnem parku njegovo pravo nasprotje. Trpeli so domači akterji na igrišču in njihovi privrženci na tribunah. Olimpija je bila sicer napadalna, a v skrčenem manevrskem prostoru tudi neučinkovita oziroma nenevarna. Ko je rezervist Daniele Bazoffia s četrtim zadetkom povišal izid, je tudi gostujočim privržencem, ki so že po tradiciji v Novi Gorici sprožili nemir, postalo jasno, da bo Olimpija ostala praznih rok.

“Prvi polčas je bil s tremi zadetki odličen, v nadaljevanju pa smo prednost poskušali zadržati. Mislim, da se nam je s to zmago odprlo tudi pred domačimi gledalci,” je pojasnil Amedej Vetrih. Zadovoljen je bil, razumljivo, tudi trener Luigi Apolloni: “Igralci so bili prizadevni in so zasluženo zmagali. Po porazu v Kopru sem vesel, da so pokazali moštveni duh. Ko smo se znašli v težavah, so se bili pripravljeni žrtvovati za ekipni dosežek.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano