“Dobro jutro, sodili boste na Euru 2012”

Ko je v torek zjutraj zazvonil njegov mobilnik, Damir Skomina še zdaleč ni pomislil, da mu bo klic prinesel najpomembnešo novico v karieri poklicnega nogometnega sodnika. Oglasil se je namreč Pierluigi Collina, sodniška legenda, v vlogi predsednika strokovnega sveta pri sodniški organizaciji Uefa.

Damir Skomina v pogovoru z angleškim selektorjem Fabiom Capellom po porazu Angležev v Ukrajini  jeseni 2009 Foto: Toby Melville
Damir Skomina v pogovoru z angleškim selektorjem Fabiom Capellom po porazu Angležev v Ukrajini jeseni 2009 Foto: Toby Melville

KOPER >“Dobro jutro, Damir Skomina. Čestitam vam, da ste med dvanajstimi izbranci, ki bodo sodili na Euru 2012, prihodnjega junija na Poljskem in v Ukrajini,” ga je nagovoril.

Za Damirja Skomino je tretja sezona, odkar so ga njegove brezkompromisne sodniške odločitve izstrelile med najboljše evropske nogometne sodnike, ki sestavljajo t.i. elitno sodniško skupino, nedvomno najboljša doslej. Na mednarodnem seznamu je sicer že osem let, kot četrti sodnik se je že predstavil na evropskem prvenstvu pred štirimi leti, sodil je tudi na olimpijskih igrah leto zatem. Od torka pa je potrjeno uvrščen prav med najboljše sodnike na stari celini.

Kljub nekaterim pritiskom pri Uefi niso podprli možnosti, da bi na seznam lahko uvrstili dva sodnika iz iste države. Poleg Damirja Skomine bodo na Euru 2012 pravico delili še Turek Cüneyt Čakir, Šved Jonas Eriksson, Madžar Viktor Kassai, Nizozemec Björn Kuipers, Francoz Stephane Lannoy, Portugalec Pedro Proenca Oliveira, Italijan Nicola Rizzoli, Nemec Wolfgang Stark, Škot Craig Thomson, Španec Carlos Velasco Carballo in Anglež Howard Webb. Skomina in Čakir sta s 35 leti najmlajša med Uefino elitno dvanajsterico, na mednarodni sceni pa lahko sodniki sodijo najdlje do 45. leta.

Euro 2012 bo prvo veliko nogometno tekmovanje, na katerem bo na vsaki tekmi pravico delilo po pet sodnikov: poleg standardne trojke glavnega in dveh stranskih še dva sodnika za vrati. Uefa bo sodniške ekipe določila pozneje, znano pa je, da bodo te iz držav glavnih sodnikov. Skomina torej odpira vrata elitnega tekmovanja še četverici Slovencev.

Med 8. junijem in 1. julijem bo na Euru 2012 na sporedu 31 tekem. Koliko tekem bo sodil posamezen sodnik, je odvisno izključno od sprotnih ocen. Eno tekmo zanesljivo, najverjetneje dve, najboljšim bodo pripadle tudi tri, morda celo štiri. “Vsaka napaka te lahko stane hitrega zdrsa po vrednostni lestvici in s tem tudi sojenja,” skromno pove Skomina. “Sam vsekakor ne morem imeti istih ciljev kot ekipe, ki napovedujejo uvrstitev v finale. Sodniki napredujemo ali pa nazadujemo od tekme do tekme.” Prizna, da skladno z navodili dajanje intervjujev in pretirano nastopanje v javnosti med sodniki niti ni zaželeno. “Za sodnika je še najboljši intervju tisti, ki ga ni,” smeje se doda. Sodniki, ki bodo sodili na Euru, zadnje tri mesece pred prvenstvom po navodilih krovne organizacije tako ne bodo na voljo javnosti.

Krovna nogometna organizacija pred največjimi tekmovanji običajno javno objavi tudi vrednotenje sodniškega dela. Fifa je sodnikom na zadnjem SP v JAR namenila po 50.000 ameriških dolarjev, Uefa pa je na Euru v Avstriji in Švici glavnim sodnikom izplačala po 10.000 evrov na tekmo, pomočnikom pa pol manj.

V času do prvenstva čaka sodnike, udeležence Eura, dvojno štiridnevno testiranje: v začetku februarja v Antalyji in v začetku maja v Varšavi. In seveda običajno sojenje na domači in mednarodni sceni. Jeseni je v kvalifikacijah za nastop na Euru sodil na tekmi med Madžarsko in Švedsko, v evropski ligi prvakov pa je bil prvi arbiter na treh gostovanjih angleških klubov; Manchster Cityja v Neaplju, Manchester Uniteda v Lizboni pri Benfici in Arsenala v Marseillu.

Kaj pa čas do nogometne pomladi? Ga kaj zamikajo tudi bele strmine? “Niti ne. Sem bolj slab smučar in bilo bi res neodgovorno, da bi kariero zato postavil na kocko.”BOJAN GLUHAK


Najbolj brano