Derbi bo ob jezeru

Derbi 27. kroga prve slovenske nogometne lige bo Rudar : Luka Koper. Razplet na Mestnem stadionu ob jezeru bodo z zanimanjem spremljali tudi privrženci Gorice, ki bo gostila Celjane. Tekmi se bosta začeli skoraj sočasno.

Povratnik Gianluca Lapadula (v modrem dresu) bo novogoriški adut na dvoboju s Celjani Foto: Leo Caharija
Povratnik Gianluca Lapadula (v modrem dresu) bo novogoriški adut na dvoboju s Celjani Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Pod drobnogledom bo seveda dvoboj na stadionu ob Jezeru. V igri je drugo mesto oziroma status prvega izzivalca, Mariborčanov, ki jih čaka obračun v Halozah. Koprčani se na zadnjih dveh zaporednih gostovanjih niso posebej izkazali. Tokrat jih čakajo kar tri v tednu dni in nato za posladek še domač obračun z državnimi prvaki. To bo glavni preizkus za varovance Rodolfa Vanolija, ki bo drevi lahko spet računal domala na popolno zasedbo. V kader se vračata Goran Galešić in Miroslav Čovilo, ki sta odslužila kazen rumenih kartonov. Sveže in preizkušene moči bodo prišle prav na zahtevnem gostovanju, kjer je mogoč vsakršen razplet. Galešić in Čovilo pomenita dodani vrednosti v različnih fazah igre, nezanemarljiv pa je tudi podatek, da sta prispevala 15 od 34 prvenstvenih golov Koprčanov.

Dvoboj Novogoričanov in Celjanov bo sodil Andrej Žnidaršič iz Kranja, na obračunu v Velenju med Rudarjem in Luko Koprom pa bo pravico delil Davor Drečnik iz Hrastnika.

Rudar se lahko sicer ponaša s še vedno prvim strelcem lige Matejem Eterovićem, ki je dosegel 13 zadetkov, a spomladi le dva. Zaradi rumenih kartonov pa ne bo dveh pomembnih členov Leona Črnčiča in Ivana Firerja, ki sta skupaj dosegla devet zadetkov. Koprčani bodo tako še posebej pozorni na svojega nekdanjega člana Daliborja Radujka in napadalnega džokerja, trenerja Jerneja Javornika, Mateja Podlogarja. Oba sta v polno zadela po štirikrat. Tolikokrat so Velenjčani tudi gostovali v spomladanskem delu prvenstva. Doma so odigrali le dve tekmi (Triglav, Krka) in ju dobili s skupnim izidom 9:2.

Rudar je potrdil sloves ene najbolj stanovitnih ekip v ligi. Velenjčani so edino moštvo, ki v spomladanskem delu prvenstva še ni okusilo poraza. Dva so jim v polfinalu pokalnega tekmovanja prizadejali Novogoričani, ki že dalj časa lovijo prvenstveno zmago v športnem parku. In seveda tudi zadetke. Drevi bodo gostili Celjane, ki so se z zaporednima zmagama nad Krko in Triglavom otresli najhujših skrbi okoli obstanka v ligi. Za točke je poskrbel mlad in obetaven celjski val z Benjaminom Verbičem, Gregorjem Bajdetom in Šempetrcem Miho Zajcem. Standardno mesto v udarni enajsterici Miloša Rusa pa si je v zadnjem obdobju priboril tudi Tolminec Nejc Kolman.

Novogoričani so sicer dobili oba medsebojna dvoboja v letošnji sezoni, a z nemalo težavami. Celjani so igrivi, a po potrebi tudi agresivni. Novogoričani pa so spomladi predvsem jalovi. K večji napadalni učinkovitosti čete Luigija Apollonija bi lahko s kakšno domiselno potezo poskrbel Gianluca Lapadula, ki je odslužil kazen rumenih kartonov. Z dvema zadetkoma od skupno štirih ekipnih je najboljši strelec Novogoričanov v spomladanskem delu prvenstva. Obramba za zdaj ni tako problematična. Marca Modola, ki je prejel rdeč karton v Ljudskem vrtu, bo bržkone nadomestil Abel Gigli. Drugi izključeni igralec v Mariboru Daniele Bazzoffia pa je na večini dvobojev kot napadalna alternativa vstopal v igro s klopi za rezervne igralce.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano