Derbi, kot ga še ni bilo

Šesti krog prve slovenske nogometne lige je v dobrem in slabem zaznamoval primorski derbi, ki je zasenčil tudi prevlado Maribora, prvo zamenjavo na trenerski klopi in rekorden strelski izkupiček po juniju 2003, ko je tako kot pretekli vikend padlo 24 zadetkov.

Še v minuli sezoni nosilci igre pri Gorici (od leve): Amedej Vetrih,  vratar Vasja Simčič, Matija Širok in Alen Jogan so v primorskem derbiju poskrbeli vsaj za slovensko prevlado na rezervni klopi, kjer je bilo 4:3 za goste 
 
 Foto: Ervin Čurlič
Še v minuli sezoni nosilci igre pri Gorici (od leve): Amedej Vetrih, vratar Vasja Simčič, Matija Širok in Alen Jogan so v primorskem derbiju poskrbeli vsaj za slovensko prevlado na rezervni klopi, kjer je bilo 4:3 za goste  Foto: Ervin Čurlič

NOVA GORICA > Po dvoboju Luke Kopra in Gorice se bo še nekaj časa dvigal prah. V tem je tudi svojstven čar derbijev. Igra se bo kmalu pozabila, obujeno (italijansko) rivalstvo pač ne. Zato bo zanimivo odštevanje do povratne tekme v Novi Gorici, ki bo na sporedu zadnji konec tedna v oktobru. V dobrih dveh mesecih pa se utegne še marsikaj zgoditi in spremeniti.

V šestem krogu se je v primorskem prvoligaškem obračunu najbolj izkazal Miroslav Čovilo, ki v zračnih dvobojih zelo učinkoviti izkorišča moč in predvsem svojih 193 centimetrov in upleni marsikatero nevarno žogo. Proti Gorici je z glavo zabil gol, vreden polnega izkupička in zato prejme šest točk. Sledijo mu: 4 - Palčič, 3 - Coda, 2 - Halilović, 1 - Misuraca. Skupno: 12 - Galešić, Coda, Živec, 10 - N'diaye, 8 - Palčič, Lotrič, 7 - Čovilo, 6 - Nenezić, ... Med strelci sta s po tremi zadetki na vrhu Galešić in Coda, po dva jih imata N'diaye in Živec, šest jih je doseglo po en zadetek.

Kar se zdi nespremenljivo je mariborski monopol, ki je vsako leto bolj izrazit. Da utegnejo Štajerci še utrditi svoj primat na slovenski nogometni sceni, ni bilo nepričakovano. Mariborčani stopnjujejo pripravljenost in se približujejo vrhuncu, kar pogojujejo tudi evropski nastopi. Prav tako ni naključje, da so pri vrhu moštva, ki so pred letošnjo sezono manj spreminjala. V prvi vrsti je tu Rudar, Koper pa je prav tako ohranil jedro ekipe.

Zavrč in Gorica sta posebni zgodbi s hrvaškim in italijanskim pridihom. Zdaj že ni več dvoma, da bodo proti Novogoričanom zaradi takšnih ali drugačnih razlogov tekmeci posebej nabrušeni. Legionarji iz Parme pa bodo morali opraviti miselni preskok. Prvenstvo je sicer še dolgo in prej ali slej se bo tudi novogoriški mozaik sestavil, a s slabšimi izidi bo tudi opozicija vse glasnejša in napetost večja. Domača zmaga z Olimpijo, ki bo v športnem parku gostovala v soboto, se zdi kar imperativ. Še prej pa čaka Novogoričane pokalni obračun. Že danes bodo gostovali v Radencih pri Slatini. Proti ligašu MNZ Murska Sobota bodo predvidoma več priložnosti dobili igralci, ki so zrasli v novogoriškem klubu. Koprčani bodo pokalno tekmovanje odprli jutri v Novem mestu proti Krki.

V soboto pa bodo v že ustaljenem popoldanskem terminu gostovali v Domžalah, kjer so se kot prvi odločili za trenersko zamenjavo. Stevan Mojsilović, ki je svojimi specifičnimi prijemi pošteno razburkal vode v in okoli kluba, se je moral posloviti. Pomenljivo, je, da tudi Celju, ki je poleg Domžalčanov zelo zgodaj začel (evropsko) sezono v prvenstvu ne cvetijo rožice. Ob Triglavu so pokalni finalisti zadnjih dveh sezon še edina ekipa, ki v letošnjem prvenstvu ni okusila slasti zmage.

Celjani so v prvem krogu pokalnega tekmovanja prosti, tako kot Mariborčani, ki jih na Češkem drevi čaka prvi dvoboj zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov (LP) z Viktorijo iz Plzna. V vijoličasti zasedbi naj bi bil nared načeti Aleksander Rajčević, zaradi poškodbe Arghusa pa bo, kot kaže, manjkal drugi del standardne štoperske naveze. Zaradi kartonov ne bo mogel igrati niti Željko Filipović. Za primorske ljubitelje nogometa bo zanimiv še en drevišnji obračun kvalifikacij LP. PSV Eindhoven Tima Matavža bo gostil Milan.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano