Del scudetta z Bonifike

Boj za italijanskega nogometnega prvaka je torej končan. Po aferi Calciopoli, v kateri so Juventusu odvzeli dva naslova, je stara dama na zelenici stadiona Nereo Rocco po devetih letih spet dosegla vrh in osvojila 28. naslov. Zadnji trening pred večerno tekmo s Cagliarijem v Kopru je stari dami očitno prinesel srečo.

Alex Del Piero na koprski Bonifiki Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Alex Del Piero na koprski Bonifiki Foto: Tomaž Primožič/Fpa

TRST, KOPER> Pot do naslova italijanskega nogometnega prvaka je šla mimo mestnega derbija med Interjem in Milanom, ki je za Torinčani zaostajal za točko. Ker je Cagliari, ki je v Trstu gostil Juventus, zaradi ugodnih razpletov ostalih tekem že obstal v ligi, je bilo moč pričakovati lažje delo za črno-bele. Ti so zgodaj povedli prek Mirka Vučinića, malo pred koncem tekme pa (z avtogolom) podvojili vodstvo. Sočasno so iz Milana prihajale dobre novice za Juventusove privržence: Inter je potopil Milan s 4:2, s tremi zadetki Diega Milita, in slavje se je lahko začelo. V Trstu so gledalci po koncu tekme vdrli na igrišče in oblegali slavljence za drese, ti so se v kaosu komaj prebili v slačilnice in so lahko varno zapustili stadion okrog enih ponoči.

V oddaji drugega programa RAI La domenica sportiva so v okviru gostovanja Juventusa v Trstu poiskali nekdanjega soigralca trenerja Antonia Conteja, Rusa Sergeja Aleinikova, ki trenira repenski Kras. Obiskali so tekmo Torviscosa : Kras v elitni ligi in tako najboljši slovenski nogometni klub v Italiji v nedeljo zvečer tudi predstavili celotni italijanski javnosti.

Zanimivo je, da ni povsem jasno, koliko gledalcev je dejansko v živo spremljalo tekmo. Cagliari števila ne sporoča, italijanski mediji so poročali o 29.000, a poznavalci so jih ocenili na 20.000. Cagliari je močno zasolil cene vstopnic, malo zaradi zaslužka, precej pa zato, da bi od obiska odvrnil navijače Juventusa. Predsednik sardinske ekipe Massimo Cellino je namreč pričakoval, da si bo njegova ekipa v nedeljo zvečer še reševala prvoligaško kožo.

Včeraj smo zapisali, da bo “scudetto” tudi malo koprski. Nekaj resnice v tem zagotovo je. Torinčane je pred njihovim hotelom Savoia na tržaškem obrežju oblegalo vsaj 1000 navijačev. To, da so se umaknili na zadnji taktični trening čez mejo, prelisičili navijače in celo italijansko sedmo silo ter se tako v miru pripravili na zadnje dejanje sezone, je izbrancem Antonia Conteja nedvomno koristilo. V nedeljo dopoldne so na Bonifiki delovali brezskrbno in umirjeno. Prav z mirom, ki so ga našli v Kopru, so bili gostje iz Italije najbolj zadovoljni. Domači nogometni delavci pa so imeli eno redkih priložnosti, da so v živo spremljali delovanje ustroja vrhunskega kluba. Juventusova delegacija v Kopru je štela skoraj 50 ljudi, med njimi je bilo kar šest fizioterapevtov in prav toliko hišnikov. Trening sicer po pričakovanju ni bil nič posebnega, nekaj deset gledalcev na tribunah si ga bo zapomnilo po tem, da so kot zadnji Juventusovi nogometaši na igrišče pritekli prav največji zvezdniki: Del Piero,Pirlo, Buffon in seveda Vučinić. Koprski nogometni klub, ki je v tej zadevi nedvomno izkoristil ponujeno priložnost, bi lahko v prihodnosti unovčil Juventusovo gostovanje.

To, da je novi državni prvak zadnji trening opravil v tujini, je najbrž zanimiva tema, ki pa spričo državnega naslova ni našla prostora v italijanskih medijih, je pa vest objavil Juventus na svoji spletni strani. Ti se že bolj ukvarjajo s prestopnim rokom in s tem ali bo vodstvo Juventusa uresničilo željo navijačev, da bi ikona kluba Alex Del Piero ostal v Torinu. Predsednik Andrea Agnelli mu je namreč lani jeseni prek medijev sporočil, da pogodbe z njim ne bodo podaljšali.

ROK MAVER


Najbolj brano