David Villa končal na reklami za diskont

Nogometna tržnica v Evropi vsak dan ponudi nove zgodbe in nove prestope. David Villa je za smešnih pet milijonov evrov prestopil iz Barcelone v Atletico Madrid. Razvpiti Antonio Cassano je za odhod iz Interja obtožil aktualnega trenerja Mazzarrija.

EVROPA > Na plačljivi televizijski postaji Sky Sport 24 obdobje prestopov, t.i. “calciomercato,” spremlja že več ljudi kot državna prvenstva. Poletna nogometna tržnica se spreminja v telenovelo, ki presega okvire športnega poročanja.

Rumeni tisk si mane roke

Najzanimivejša zgodba zadnjih dni se je napletla okrog prestopa dolgoletnega španskega reprezentanta Davida Ville iz Barcelone v madridski Atletico. Asturijec je s 56 goli kralj strelcev španske reprezentance vseh časov. Pred tremi leti se je zvezdniško, za 40 milijonov evrov v Katalonijo preselil iz Valencie. Po poškodbah ni več dobival veliko priložnosti. Kljub nespornemu talentu, znanju in učinku (33 zadetkov), so se ga pri Barci po vsej sili želeli znebiti. Villi je tržna vrednost resda padla, toda angleški klubi so zanj ponujali krepko prek 10 milijonov evrov. Barcelona ga je naposled uslišala in mu omogočila prestop v Atletico za vsega pet milijonov evrov z vključenimi dodatki. Smešno nizka cena je sprva ogorčila katalonske navijače, nakar se je Villa znašel v primežu internetnih šal. Pojavil se je na reklami diskontne trgovine, med pršuti in salamami. Z njegovim imenom so opremili srečko in notranjo stran jogurta, kjer so zapisali: “Čestitke, zadeli ste Davida Villo.” V Madridu so seveda veseli izkušenega napadalca, ki bo nadomestil v Monaco odhajajočega Radamela Falcaa.

Neymar obogatil vse, razen Santosa

Pri Barceloni so v neizprosni bitki z Realom pripravljeni storiti vse. Za novega brazilskega superzvezdnika Neymarja so plačali 57 milijonov evrov. Zaslužili so vsi, razen nekdanjega kluba Santos. V Braziliji so pojasnili, da so prejeli 17 milijonov, od katerih so jih osem že razdelili. Skrivnostnih je ostalih 40 milijonov, ki naj bi jih dobil kar Neymarjev oče ali njegovo podjetje. Santos tako z devetimi milijoni izkupička nima denarja za nakup Robinha, ki je že nekaj časa na izhodnih vratih Milana.

Bo Ibrahimović zopet menjal klub?

Kontroverzni Zlatan Ibrahimović nima obstanka. Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan in Paris SG ni končni seznam klubov, za katere je igral. Kaže, da izbira le bogate in velike. Ugibanja o njegovi vnovični selitvi tako niso presenetljiva. Zanj sta najbolj zagreta bogati Manchester City in Real Madrid. Toda Ibrahimović verjetno še uživa na dopustu, menedžer Mino Raiola pa se pogaja s polovico Evrope za plačo vase zagledanega Šveda in svojo provizijo.

V Italiji najbolj trguje Fiorentina

Aktualni italijanski prvak Juventus si je za zdaj zagotovil podpis Carlosa Teveza iz Manchester Cityja (9 milijonov), ter mladega Angela Ogbonne, ki ga je od Torina odkupil kar za 13 milijonov evrov. Podprvak Napoli je pripeljal dve pomembni okrepitvi. Belgijski organizator igre Dieres Mertens je zapustil Matavžev PSV za 9,7 milijona, španski napadalec Jose Callejon pa je za podobno vsoto prispel iz Reala. Pri milanskih klubih še niso posegli po vrtoglavih zneskih. Lazio je od Santosa za osem milijonov odkupil Felipeja Andersona, podobno vsoto pa bi moral odšteti tudi za Tima Matavža. Udinese spet odlično trguje. Cuadrada so Fiorentini prodali za pet, Pabla Armera pa Napoliju za štiri milijone.

Kot kaže, sestavljajo v Firencah močno ekipo. Golgeter Bayerna Mario Gomez jih je stal med 15 in 20 milijonov. Massimo Ambrosini je iz Milana prišel zastonj, iz Malage pa so za le dva milijona vzeli Joaquina. Vijolični čakajo na odhod Stevana Jovetića, ki bi jim navrgel kup denarja. Tega potrebujejo za nakup Josipa Iličića. Kranjčan bo že danes podpisal štiriletno pogodbo. Nov prvoligaš Sassuolo je za Jasmina Kurtića Palermu plačal 2,5 milijona evrov, partnerski klub Gorice Parma pa je za Alžirca Ishaka Belfodila od Interja prejela 7,5 milijona ter Dorlana Pabona v Mehiko prodala za 4,8 milijona. Z Interjem so se uspeli dogovoriti za posojo muhastega Antonia Cassana. Ta je za odhod okrivil kar novega trenerja Milančanov Walterja Mazzarrija: “Vrgel me je iz kluba. Preden je postal trener Interja, mi je rekel, da sem eden ključnih igralcev. Po podpisu pa je obrnil ploščo. Rekel mi je da sem glavni, a za odhod domov. V Parmi moram potrditi svoje znanje, saj se želim uvrstiti v reprezentanco za SP v Braziliji.”

Telenovela se nadaljuje vse do konca avgusta.

PETER MARAŽ


Najbolj brano