Danes se začenja evropsko prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini

Lahko Španija osvoji zgodovinski trojček? To je glavno vprašanje pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu, ki se bo na Poljskem in v Ukrajini začelo danes.

V naslednjih tednih bodo v mislih navijačev švigale nogometne žoge  Foto: Reuters
V naslednjih tednih bodo v mislih navijačev švigale nogometne žoge  Foto: Reuters

POLJSKA, UKRAJINA> Furija je po naslovu evropskega prvaka leta 2008 in zmagi na svetovnem prvenstvu (SP) dve leti kasneje glavni kandidat tudi za ubranitev evropske krone. Pot do cilja brez prvega strelca Davida Ville (kdo ga bo nadomestil?) bo trnova. Bolj kot statistika - nobena izmed evropskih reprezentanc še ni povezala zmag na treh velikih tekmovanj (EP in SP), obenem pa nikomur še ni uspelo dvakrat zapored osvojiti naslov prvaka stare celine - pa ogrožajo špansko prevlado tekmeci. Poznavalci uvrščajo v prvo vrsto izzivalcev Nemčijo in Nizozemsko.

Po Španiji Nemci?

Nobena izmed reprezentanc še ni dvakrat zapored osvojila naslova evropskega prvaka

Po logičnem sosledju, ki v nogometu sicer še zdaleč ni samoumeven, bi se morali na prestol povzpeti Nemci, finalisti zadnjega EP in polfinalisti SP. Obakrat jih je na poti do naslova zaustavila prav Španija. Nemčija postaja tudi v nogometu avantgarda. Po sušnem obdobju na prelomu tisočletja so v mlajših selekcijah vzpostavili sistem, ki že daje sadove. Na mesto selektorja pa so ustoličili človeka z nogometnim občutkom. Joachim Löw ima veliko zaslug za novo podobo Nemčije, ki je igriva, všečna in rezultatsko uspešna. Nizozemci ne umirajo več v lepoti, a so zato bistveno bolj učinkoviti. Igralci pa so v najboljših letih za osvojitev naslova.

Utrujene velesile

Tradicionalne nogometne velesile Italija, Francija in Anglija so v senci favorizirane trojke. Vsaka od njih se ubada s svojevrstnimi težavami. Italijo tako pred zmagovitim SP leta 2006 spet pretresajo afere, a to je poleg reprezentančnih senatorjev (Gigija Buffona in Andree Pirla) praktično tudi edina vez s šampionskim rodom, ki je bil dovolj izkušen, da je prebrodil nakopičene težave. Selektor Cesare Prandelli pa je šele na začetku moštvene preobrazbe Italije v skladu s sodobnimi nogometnimi trendi.

Anglija se je poleg tradicionalnih težav (dolga klubska sezona, nebrzdani nogometaši in nerealna pričakovanja domače javnosti) pred prvenstvom soočila še s poškodbami, z menjavo na selektorskem stolčku in kaznijo za Wayna Rooneyja, ki ne bo mogel igrati na uvodnih tekmah.

Nova francoska zgodba po polomu na zadnjih dveh velikih tekmovanjih zavoljo svojeglavih posameznikov tudi še ni prepričala. Močnih osebnosti, na in izven igrišča, kot je bil Michel Platini in kot jih je imela zadnja zlata generacija galskih petelinov, pa ni na obzorju.

Kaj ponuja preostanek Evrope? V prvi vrsti Portugalsko s Cristianom Ronaldom in Švedsko z Zlatanom Ibrahimovićem, a to bo bržčas premalo za odmeven rezultat. Tudi grški fenomen pred osmimi leti se bo težko ponovil. Gostiteljem pripada na domačih prvenstvih vselej vidna vloga, a prav do konca težko pridejo tudi velesilam. Zadnja, ki ji je to uspelo, je bila Francija leta 1984, ko pa je bilo na prvenstvu osem reprezentanc. ALEŠ SORTA


Najbolj brano