Čudežni deček je zrasel v velikana

Športno leto 2012 so v svetu obeležili junaki z olimpijskih iger, oziroma antijunaki dopinških in stavnih afer. Za nogometne častilce pa ni dvoma, kdo je spisal naslovno zgodbo: Lionel Messi.

Ko gre Lionel Messi v preigravanje, ga tekmeci tudi z združenimi močmi težko zaustavijo Foto: Reuters
Ko gre Lionel Messi v preigravanje, ga tekmeci tudi z združenimi močmi težko zaustavijo Foto: Reuters

BARCELONA>Lionel Messi je v letu 2012 postal najboljši nogometaš na svetu, čeprav Barcelona ni osvojila niti lige prvakov niti državnega prvenstva, španski reprezentanci pa je na EP uspelo povezati zgodovinski trojček, Na vrh so ga izstrelili zadetki.

Nogomet in družina

Drugi najbolje plačan nogometaš s 16 milijoni evrov (prvi je z 20 milijoni Kamerunec pri ruskem Anžiju Samuel Eto'o) letnega zaslužka je Lionel Messi postal šele konec preteklega leta, ko je podaljšal pogodbo z Barcelono do konca sezone 2018. Messi ni v soju žarometov zunaj nogometnih zelenic. Pred mediji je zadržan. V njegovem besednjaku in obnašanju ni sočnih izjav, konfliktnosti, samovšečnosti ali blišča drugih velikih zvezdnikov.

Seznam pokalov in priznanj Lionela Messija je obsežen. Z Barcelono je bil petkrat državni in dvakrat pokalni prvak v Španiji, trikrat je osvojil ligo prvakov, dvakrat pa svetovno klubsko prvenstvo. Med kopico posamičnih priznanj velja poudariti nagrado zlata žoga, ki jo je v ponedeljek prejel še rekordnih četrtič zapored. Dvakrat je bil tudi najboljši strelec španskega prvenstva, in sicer v letih 2010 in 2012, kar mu je prineslo tudi evropski zlati čevelj kot najboljšemu strelcu v državnih prvenstvih. V pretekli sezoni je v španski ligi dosegel rekordnih 50 zadetkov.

Messi nima značilnosti nespornega vodje. S svojo izjemnostjo zna oplemenititi kolektiv. Na igrišču izstopa le s svojo lahkotnostjo preigravanj in doseganja zadetkov.

Njegove korenine izvirajo iz okolice Ancone, od koder so se predniki odpravili v Argentino leta 1883. Odrasel je v delavski družini s starejšima bratoma in sestro. Za razliko od večine drugih nogometnih zvezdnikov ga niso omenjali v kateri od afer. Govoric o domnevnih romancah je bilo malo, pred tremi leti pa se je zaročil z vrstnico in someščanko Antonello Rocuzzo, ki mu je 2. novembra lani povila prvorojenca Thiaga. Z lepotico (ki ni manekenka), sicer sestrično svojega najboljšega prijatelja, se je v Messi v svojem rojstnem mestu Rosariu seznanil že v otroštvu, iskrica pa naj bi preskočila med božičnimi prazniki leta 2009.

Med nesmrtnimi

Messijeve nogometne številke so impresivne in kar same od sebe kličejo po sicer nehvaležnih primerjavah med časovnimi obdobji. Je Messi že boljši kot rojak Diego Maradona, ga lahko postavimo ob bok Peleju? V koledarskem letu 2012 je dosegel 91 golov, s čimer je zrušil 40 let star rekord Gerda Müllerja, ki je leta 1972 mrežo tekmeca zatresel 85-krat. Zambijec Godfrey Chitalu naj bi jih v različnih tekmovanjih leta 1972 sicer dosegel 107, a mednarodna nogometna zveza (FIFA) rekorda ne priznava. Pele jih je v svojem najučinkovitejšem letu, 1958, denimo dosegel 75.

Manj uspešen je bil Lionel Messi z argentinsko reprezentanco, s katero ima le olimpijsko zlato medaljo iz Pekinga leta 2008. Na svetovnih prvenstvih je igral dvakrat. Leta 2006 je Argentina z Messijem na klopi klonila po enajstmetrovkah z gostitelji Nemčijo, štiri leta pozneje, ko je bil Messi že izoblikovan igralec svetovnega formata, pa je pod taktirko Maradone Argentina klonila proti istemu tekmecu prav tako v četrtfinalu z 0:4. Najboljši rezultat na Copi Americi je drugo mesto iz leta 2007, leta 2011 pa so Argentinci kot gostitelji klonili že v četrtfinalu proti kasnejšemu zmagovalcu Urugvaju.

Tisti, ki so videli igrati velikane svetovnega nogometa, seveda nimajo enakega mnenja, kdo je številka ena, a v nečem so si vendarle enotni. Messi pri komaj 25 letih že sodi med Top 3 igralce vseh časov. Pred njim pa je - če le ne bo hujših poškodb - še dolga in plodna kariera, v kateri bo lahko podrl številne rekorde in osvojil še kopico lovorik. Z Barcelono je sicer že (večkrat) osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, manjka pa mu reprezentančna lovorika z Argentino.

Pele je z Brazilijo denimo trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka in v dresu Santosa v tedaj močni domači ligi tresel mreže kot za stavo. Maradona pa je v letih 1986 in 1990 domala sam dvakrat popeljal Argentino do finala svetovnega prvenstva in Napoli do naslovov državnih prvakov. Messiju kritiki očitajo tudi, da je v Barceloni tako učinkovit, ker uživa primerjalne prednosti v klubu, v katerem je nogometno odraščal, ima tako dobre soigralce in razdelan igralni sistem, ki naplavi na površje njegove kvalitete. Bi bil prav tako izjemen, če ne bi imel ob sebi Xavija in Andresa Inieste? Messijevi privrženci pa se lahko upravičeno sprašujejo. Bi bila Barcelona razred zase tudi brez Messija in njegovih prefinjenih potez oziroma golov? Messi je denimo doslej dosegel kar 15-hat-trickov v španskem prvenstvu.

Zrasel v velikana

V dresu Argentine navijači “gavčov” na njegove najboljše predstave še čakajo, Morda pa se jih bodo naužili prihodnje leto, ko bo svetovno prvenstvo gostil največji tekmec, Brazilija. Messiju v svoji domovini še zdaleč ne pripada mitski status, kot ga ima denimo Maradona. Tudi zato, ker je že zgodaj zapustil Argentino zaradi zdravstvenih težav z rastnim hormonom, ki so mu jih odkrili pri 11. letih. Mesečne terapije, ki so stale 900 ameriških dolarjev, so bile prevelik zalogaj za družino, River Plate pa tudi ni hotel odšteti toliko denarja. Pravočasno se je vmešala Barcelona oziroma tedanji športni direktor Carles Rexach, ki mu je ponudila preizkus pri katalonskem velikanu.

Messi, ki je, mimogrede, zrasel do 169 centimetrov, je na testiranjih prepričal Barcelono, ki mu je nato plačala mesečna zdravljenja in bivanje v nogometni akademiji z očetom. V zdaj že sloviti La Masii je kmalu spoznal zakonitosti prepoznavne igre, ki jo goji Barcelona še v mlajših selekcijah. Messi je za člansko ekipo debitiral 16. oktobra 2004 proti mestnemu tekmecu Espanyolu. Prvi zadetek pa je zabil Albaceteju 1. maja 2005. Vse ostalo je že nogometna zgodovina.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano